Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

ΚΕΔΕ : ΟΧΙ βροντερό στο σχέδιο «Κλεισθένης Ι»...!!!


Το σχέδιο νόμου «Κλεισθένης Ι» δεν μπορεί να αποτελέσει  βάση για συζήτηση με το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ με ψήφισμά της.

Υπέρ αυτής της απόφασης ψήφισαν οι  σύνεδροι της πλειοψηφούσας παράταξης «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση» καθώς και οι σύνεδροι από το  «Αυτοδιοικητικό Κίνημα». Κατά οι σύνεδροι  της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», ενώ παρών οι παρατάξεις «Νέα Αυτοδιοίκηση» και «Συντονισμός Αιρετών» και «Λαϊκή Συσπείρωση».
Η γενική συνέλευση αποφάσισε  την ερχόμενη Τρίτη , μία ημέρα μετά την τυπική λήξη της διαβούλευσης για τον «Κλεισθένη 1»,  στις 10.30 το πρωί να επισκεφθεί το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου οι αιρετοί θαα καταθέσουν σχετικό ψήφισμα αλλά και τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και των ΔΣ των ΠΕΔ για τον Κλεισθένη.

Σύμφωνα με την απόφαση, η ΚΕΔΕ τάσσεται υπέρ της διαβούλευσης με το υπουργείο Εσωτερικών, όχι όμως επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου του υπουργείου  αλλά στη βάση των προτάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μάλιστα η ΚΕΔΕ δεσμεύεται εντός του τριμήνου να καταθέσει σχετική νομοθετική πρόταση, επί της οποίας να γίνει διαβούλευση.
Η σημερινή απόφαση θα αποτελέσει βάση συζήτησης κατά την αυριανή κοινή συνεδρίαση ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, η οποία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί, όπου θα  παραβρεθεί και θα τοποθετηθεί και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.
Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο του ψηφίσματος.

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση  αποφασίζει:

  1. Αυτό το Σχέδιο Νόμου δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση στο σύνολό του, ιδίως δε κατά
-το σκέλος των αρμοδιοτήτων,
-των πόρων,
-της καταστατικής θέσης των αιρετών και των εργαζομένων,
– την πάταξη της γραφειοκρατίας,
-των ενδοαυτοδιοικητικών ανισοτήτων,
-καθώς και του περίπλοκου συστήματος εκλογής και συγκρότησης των οργάνων των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας.
  1. Η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ ζητάει από τον Υπουργό Εσωτερικών, την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος για την αποκέντρωση της εξουσίας και την ενδυνάμωση των θεσμών Τοπικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και τις αρχές της διαβαθμιδικής συνεργασίας.

  1. Η ΚΕΔΕ δεσμεύεται εντός τριμήνου να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στη βάση των θέσεων που έχουν διαμορφωθεί με τις αποφάσεις των Συνεδρίων των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δήμων και των Περιφερειών.
  2. Καλούμε την κυβέρνηση να σεβαστεί τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης, να δώσει προτεραιότητα στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και της χώρας και να προχωρήσει σε έναν ουσιαστικό διάλογο για την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους. Να μην επιλέξει να προχωρήσει στη διαμόρφωση σκηνικού ρήξης που μπορεί να εξυπηρετεί πολιτικούς σχεδιασμούς, αλλά πλήττει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και την τοπική δημοκρατία.
  3. Εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ να καθορίσει τα περαιτέρω βήματα ανάλογα με τις κυβερνητικές αποφάσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου