Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Οι κυρώσεις στο Ιράν και η άνοδος των ομολόγων προκαλούν παγκόσμια αναταραχή - Πώς την «πληρώνει» η Ελλάδα...!!!

Ένα πραγματικά ασταθές οικονομικό περιβάλλον έχει διαμορφωθεί σε όλο τον πλανήτη μετά την παγκόσμια αναταραχή και ιδίως τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, οι οποίες έχουν προκαλέσει μεγάλη αστάθεια στις τιμές των καυσίμων.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία πάλι θέτουν τα ομόλογα να κινούνται ανοδικά με φυσικά ως κύριο αποδέκτη οικονομίες όπως η ελληνική η οποία φιλοδοξεί να έχει τον Αύγουστο μια καθαρή «έξοδο» από το Μνημόνιο.
Αλλά έξοδο σε τι; Σε μερικούς μήνες άλλωστε είναι πολύ πιθανό όλος ο πλανήτης να είναι ένα οικονομικό «αποκαΐδι».
Φυσικά αναταραχή προκαλεί και η κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ αφού μπορεί να επεκτείνεται αλλά η επέκταση αυτή βασίζεται στην υπερπροσφορά δολαρίου.

Ένα δολάριο το οποίο δείχνει να έχει «στουμπώσει» τον κόσμο από την ποσότητα με την οποία κυκλοφορεί.
Η άνοδος των αμερικανικών ομολόγων στο 3,07% το 10ετές… δείχνει ότι κάτι τρέχει.
Να πούμε ότι οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται σήμερα στις ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για ενδεχόμενη συνέχιση της μείωσης παραγωγής αργού πετρελαίου στην Βενεζουέλα, ενώ οι ΗΠΑ σκληραίνουν την στάση τους απέναντι στο Ιράν.
Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent καταγράφηκαν στα 79,39 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά 17 σεντς ή 0,2%.
Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 23 σεντς ή 0,3% στα 72,47 δολάρια το βαρέλι.
Φυσικά οι αυξήσεις στο πετρέλαιο θα κτυπήσουν πρωτίστως την Ελλάδα αλλά και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ειδικά στα ομόλογα σημειώνεται μια σημαντική επιδείνωση με τα ελληνικά ομόλογα να δέχονται ισχυρές πιέσεις μεταξύ 4,59% με 5,22% από 10 έως 25 χρόνια.
Ακριβός δανεισμός δηλαδή και ακριβή εισαγωγή υδρογονανθράκων δεν προμηνύουν καλά νέα για την Ελλάδα.
Σημαντικές ρευστοποιήσεις σημειώνονται και στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης λόγω Ιταλίας με το 10ετές ιταλικό 2,41% από 1,96% πριν λίγες ημέρες και το Πορτογαλικό στο 2% από 1,68% πριν λίγες ημέρες.
Στα ομόλογα είναι αληθές ρόλο διαδραματίζουν οι εξελίξεις στην Ιταλία, εάν ληφθεί υπόψη ότι το 10ετές Ιταλικό ομόλογο εκτινάχθηκε στο 2,41%, ενώ επιδείνωση σημειώνεται και στην Πορτογαλία, Ισπανία οπότε ήταν δεδομένο ότι το ίδιο θα συμβεί και με τα ελληνικά.
Το παράδοξο είναι ότι η επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα είναι αξιοσημείωτα μεγάλη σε σχέση με τις άλλες αγορές.
Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι οι αρνητικές εξελίξεις που επηρεάζουν τις αγορές κλείνουν την πόρτα της Ελλάδος στα σχέδια για έκδοση νέου ομόλογου ή για νέο swap.
Υπό αυτές τις τιμές και αποδόσεις είναι αδύνατο η Ελλάδα να βγει στις αγορές να δανειστεί. Ωστόσο η Ελλάδα είναι emerging market δηλαδή αναδυόμενη αγορά που σημαίνει ότι επηρεάζεται και από την μεγάλη ένταση που επικρατεί στις αγορές συναλλάγματος των αναδυόμενων αγορών.
Η Ελλάδα μπορεί να έχει ευρώ αλλά υπάρχουν επενδυτές που πουλάνε αναδυόμενες αγορές – εξού και οι πιέσεις σε pesos Αργεντινής και λίρας Τουρκίας – στηρίζοντας το δολάριο.
Το ΔΝΤ εάν αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα είναι βασικό σενάριο μια τέτοια εξέλιξη οι αγορές θα επανατιμολογήσουν τον ελληνικό κίνδυνο. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ένα risk premium επί των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα 0,30% δικαιολογείται χωρίς το ΔΝΤ.
Δηλαδή τα ελληνικά ομόλογα χωρίς τον κίνδυνο αποχώρησης από το ελληνικό πρόγραμμα θα μπορούσαν να ήταν 4,30% και είναι 4,60% περίπου.
Λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI στις 31 Μαΐου έχουν αναθεωρηθεί οι αρχικές εκτιμήσεις για 40 εκατ. και φθάνουν πλέον τα 110 με 120 εκατ. οι συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν με βάση την αναδιάρθρωση των δεικτών. Θα υπάρχουν εκροές και εισροές με την πλάστιγγα να γέρνει προς τις εκροές.
Χωρίς ουσιώδες ενδιαφέρον εκτυλίχθηκε το road show της Morgan Stanley, η συμμετοχή ήταν οριακά αυξημένη σε σχέση με το road show που πραγματοποιήθηκε πριν 1,5 μήνα. Ωστόσο και με βάση την κατάσταση της αγοράς, οι επενδυτές παραμένουν άκρως επιφυλακτικοί για τις τράπεζες και την πορεία της Ελλάδος.

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος / pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου