Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Ποιο είναι το «χαντάκι» στο Μακεδονικό...???

«Ορισμένοι βιάζονται να πούνε χοπ, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι» τόνιζε με νόημα χθες κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ,

 την ώρα που από διάφορες πλευρές δινόταν η αίσθηση πως η συμφωνία είναι προ των πυλών. Κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν ισχύει τη δεδομένη στιγμή, καθώς, όπως κυβερνητικές πηγές επαναλάμβαναν χθες το βράδυ, «έχει γίνει σαφής πρόοδος, αλλά δεν είμαστε ακόμη στο τέλος του δρόμου».
Σύμφωνα με πληροφορίες,  βασικό αγκάθι (το «χαντάκι», στο οποίο αναφερόταν γλαφυρά ο κυβερνητικός αξιωματούχος) παραμένει η διστακτικότητα που δείχνει η  κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αναφορικά με την αποδοχή του erga omnes, ενώ δεν έχουν γίνει τα απαιτούμενα βήματα ούτε σε ό,τι έχει να κάνει με την αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι βρίσκονται αυτή τη στιγμή τρία ονόματα, προερχόμενα όλα από τη δέσμη προτάσεων του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τις ονομασίες Gorna Macedonija, Nova Macedonija και Severna Macedonija.
Από την ελληνική πλευρά καθίσταται σαφές ότι το μπαλάκι βρίσκεται στη μεριά των Σκοπιών, από την οποία περιμένουν να εκπληρώσει τους όρους που τέθηκαν εξαρχής, ενώ ξεκαθαρίζουν  σε όλους τους τόνους ότι δε θα αποδεχτούν αποσπασματική λύση. «Ή θα υπάρξει συμφωνία σε όλα ή δε θα υπάρξει συμφωνία» τόνιζαν χαρακτηριστικά μιλώντας στο Tvxs.gr κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μόνο σε μια τέτοια περίπτωση θα δοθεί το πράσινο φως από τη χώρα μας για να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία ενεύρεσης λύσης αναμένεται, όπως επεσήμανε κι ο Νίκος Κοτζιάς, να περάσει σύντομα και πάλι σε επίπεδο πρωθυπουργών, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία μέσω διπλωματικών διαύλων. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει οριστεί νέα συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ, κάτι που αναμένεται γίνει μόνο εφόσον πραγματοποιηθούν ουσιαστικά βήματα σε κάποιους επιμέρους κρίσιμους τομείς της διαπραγμάτευσης.
Την ίδια στιγμή, ο διπλωματικός μαραθώνιος για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ έχει προκαλέσει έντονο διεθνές ενδιαφέρον, όπως φαίνεται κι από τη χθεσινή προτροπή εκ μέρους του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών προς τους εμπλεκόμενους στη διαπραγμάτευση «να λύσουν τα τελευταία ζητήματα». Πολλοί πάντως είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι το εκπεμπόμενο από το Βερολίνο μήνυμα  απευθύνεται κατά κύριο λόγο προς τη μεριά των Σκοπίων, που έχει άλλωστε σημαντικά βήματα να κάνει προκειμένου να επιτευχθεί τελική συμφωνία.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου