Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Υπερψηφίστηκε η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια – Ποιοι είπαν «ναι» και ποιοι «όχι»...

  • Μια ακόμη μεγάλη νίκη για το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα της Ελλάδας
  • Το άρθρο οκτώ έγινε δεκτό με 161 ναι, 103 όχι, ενώ 36 βουλευτές απουσίαζαν.
  •  
  • Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την αναδοχή
  • Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι
  • Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν
Ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τα «μέτρα για την προώθηση του θεσμού της υιοθεσίας και αναδοχής».
Με διαφοροποιήσεις από την επίσημη γραμμή του κόμματος τους εμφανίστηκαν βουλευτές, τόσο από την κυβερνητική παράταξη όσο και από την αντιπολίτευση, κατά την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη επί του επίμαχου άρθρου 8, που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια.

Επί 264 παρόντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 161 βουλευτές (136 ΣΥΡΙΖΑ και δύο ΑΝΕΛ), έναντι 103 βουλευτών που καταψήφισαν. Δύο βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν, ενώ αντίθετα δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ και 4 της ΝΔ υπερψήφισαν το άρθρο.
Να σημειωθεί ότι η επίσημη γραμμή των κομμάτων για την επίμαχη διάταξη ήταν:
ΥΠΕΡ: ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι
ΚΑΤΑ: ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων.
Ποια η στάση των πολιτικών αρχηγών
Από τους πολιτικούς αρχηγούς: Υπερψήφισαν ο Αλέξης Τσίπρας, η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης. Καταψήφισαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ο Βασίλης Λεβέντης.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμένος και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Οι δύο απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ
Το κόμμα της Κουμουνδούρου μέτρησε μοναχά δύο απώλειες, καθώς κατά του άρθρου οκτώ τάθηκαν ο  Ιωάννης Μιχελογιαννάκης – όπως άλλωστε είχε αναφέρει αρκετές φορές- και ο Θεόδωρος Παραστατίδης.
Απουσίαζαν: Σταύρος Κοντονής, Γιώργος Κατρούγκαλος Νίνα Κασιμάτη, Γεωργία Γεννιά, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Καραγιάννης και Άννα Βαγενά.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής όπως εξήγησε ο ίδιος, παρά την προσπάθειά του, δεν πρόλαβε να έρθει έγκαιρα από το υπουργείο όπου είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις και έφτασε μόλις είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία.
Εκτός «γραμμής» ΑΝΕΛ Παπαχριστόπουλος – Ζουράρις
Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ τήρησαν την ίδια αρνητική στάση με εκείνη που τήρησαν στα νομοσχέδια για το σύμφωνο συμβίωσης και της ταυτότητας φύλου, τα οποία και καταψήφισαν.
Εκτός «γραμμής» ΑΝΕΛ κινήθηκε για μια ακόμα φορά ο Θανασης Παπαχριστόπουλος στηρίζοντας τη διάταξη. Θετική ψήφο έδωσε και ο Κώστας Ζουράρις, ενώ απουσίαζε η Έλενα Κουντουρά.
Τα τέσσερα γυναικεία «ναι» από την αξιωματική αντιπολίτευση
Από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν «ναι» τέσσερις γυναίκες:Η Ντόρα Μπακογιάννη, η Ολγα Κεφαλογιάννη, η Νίκη Κεραμέως και η Κατερίνα Μάρκου.
Μεγάλη έκπληξη αποτέλεσε η θετική ψήφος της κα Μάρκου, καθώς η ίδια ήταν η εισηγήτρια εκ μέρους της ΝΔ για το «όχι». Κάνοντας στροφή 180 μοιρών η «γαλάζια» βουλευτής έδωσε τελικά τη θετική ψήφο για το άρθρο οκτώ του νομοσχεδίου.
Απουσίαζαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καθώς και οι Νίκος Δένδιας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Λευτέρης Αυγενάκης, Ανδρέας Βαγιωνάς και Θόδωρος Φορτσάκης.
Επίσης, οι Μάκης Βορίδης και Μάριος Σαλμάς, που βρίσκονται σε κοινοβουλευτική αποστολή, απέστειλαν επιστολή στην οποία δήλωσαν ότι καταψηφίζουν.
Ναι και από τους βουλευτές της ΔΗΣΥ – Ηχηρές οι απουσίες των διαφωνούντων 
Με τη σειρά του και οι βουλευτές της ΔΗΣΥ υπερψήφισαν τη διάταξη για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, μεταξύ αυτών η Φώφη Γεννηματά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Βουλευτές της ΔΗΣΥ που είχαν ξεκαθαρίσει ότι σκοπεύουν να καταψηφίσουν το εν λόγω άρθρο ήταν απόντες από την Ολομέλεια.
Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη όσοι διαφωνούσαν με τη ρύθμιση επέλεξαν την αποχή. Πρόκειται για τους Ανδρέα Λοβέρδο, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, Δημήτρη Τζελέπη, Γιώργος Αρβανιτίδης, Γιώργο Καρρά και Δημήτρη Κρεμαστινό.
Ηχηρή ήταν η απουσία του «πρωτοστάτη» των διαφωνούντων, Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στη Νορβηγία.
Συνολικό «ναι» από το Ποτάμι
Υπέρ της επίμαχης διάταξης τάχθηκαν σύσσωμοι οι βουλευτές του Ποταμιού, όπως άλλωστε είχε ξεκαθαρίσει και με την αυστηρή του ομιλία ο επικεφαλής του κόμματος, Σταύρος Θεοδωράκης.
Οκτώ απουσίες από το ΚΚΕ
Από το ΚΚΕ απουσίαζαν 8 βουλευτές, μεταξύ αυτών και η Λιάνα Κανέλλη.
Τσίπρας: Κανένα παιδί στο περιθώριο
«Το μεγάλο θέμα σήμερα είναι η στάση της πολιτείας απέναντι στα παιδιά που στερούνται της δυνατότητας να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή και μεγαλώνουν στα ιδρύματα. Παιδιά, τα οποία, δυστυχώς, στα μάτια της πολιτείας μέχρι σήμερα ήταν σχεδόν αόρατα. Παιδιά ενός κατώτερου θεού που στερούνται της δυνατότητας να ζουν και να ωριμάζουν σε ένα σπίτι, σε μία οικογένεια» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπραςμιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά την αναδοχή παιδιών.
ΝΔ: Ο Τσίπρας επιλέγει την οξύτητα και την πόλωση
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα νωρίτερα, κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι επιλέγει την οξύτητα και την πόλωση για ένα θέμα για το οποίο η ΝΔ δεν έχει θέσει κομματική πειθαρχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου