Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

«Κλείδωσαν» τα αντίμετρα – Υπό διαπραγμάτευση η περικοπή των συντάξεων...!!!

του Τάσου Τσιφόρου

«Το τέλος του προγράμματος συνιστά αλλαγή σελίδας για την ελληνική οικονομία» Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος με τον οποίο συνομίλησε το Newpost,  

εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα εφαρμοστούν τα «αντίμετρα» (κοινωνικές παροχές) που είχαν ψηφιστεί ως αντιστάθμισμα στην περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019. Ο αξιωματούχος που έχει άριστη γνώση της πορείας της διαπραγμάτευσης, εκτιμά ότι είναι ανοιχτό το ζήτημα της αναστολής των περικοπών των συντάξεων.

Αλλαγή σελίδας

Ο αξιωματούχος θεωρεί ότι ο Αύγουστος του 2018 είναι ορόσημο. «Το τέλος του προγράμματος συνιστά αλλαγή σελίδας για την ελληνική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά. Ο συνομιλητής μας επιβεβαίωσε  ότι η επιτήρηση θα είναι αυξημένη μετά τον Αύγουστο, με τέσσερις επισκέψεις Ευρωπαίων ελεγκτών αντί για δύο που ισχύει σήμερα για όσες χώρες έχουν βγει από Μνημόνιο.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι αυτή η επιτήρηση δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή. Ο βασικός λόγος είναι ότι δεν έχει προαπαιτούμενα, δηλαδή ο έλεγχος δεν θα αφορά την εφαρμογή κάποιων μέτρων, αλλά την ενδεχόμενη ανατροπή όσων έχουν θεσπιστεί ή θα θεσπιστούν στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης και του αναπτυξιακού σχεδίου που θα συμφωνήσουν κυβέρνηση και δανειστές. Το συμπέρασμα είναι ότι αν και η ελευθερία κινήσεων της όποιας ελληνικής κυβέρνησης θα είναι μεγαλύτερη από σήμερα, εντούτοις, θα είναι αυστηρά οριοθετημένη από τους δανειστές.

Η εφαρμογή των αντίμετρων

Για να κλείσει η 2η αξιολόγηση η κυβέρνηση αποδέχτηκε την απαίτηση του ΔΝΤ για περικοπές στις συντάξεις κατά 1,8 δισ.  (1% του ΑΕΠ) από 1//1/2019 και του αφορολόγητου ορίου κατά άλλο ένα 1.8 δισ. από 1/1/2020. Ως αντιστάθμισμα, ψηφίστηκαν και ισόποσα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν αν επιτυγχάνεται ο στόχος 3,5% του πλεονάσματος. Τα αντίμετρα είναι κοινωνικές παροχές όπως η επιδότηση ενοικίου, η αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων, η επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων, η αύξηση των παιδιών που θα δέχονται οι δημόσιοι παιδικοί σταθμοί κ.α..
Κατά τον αξιωματούχο, η εφαρμογή των αντίμετρων έχει "κλειδώσει", μιας και η κυβέρνηση «πιάνει» τους μνημονιακούς στόχους: «Το 2017 πιάσαμε πλεόνασμα 5%, γιατί στο 4,2% που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ θα πρέπει να προστεθεί και τα Κοινωνικό Μέρισμα που δόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Φέτος προχωράμε με ανάλογους ρυθμούς. Επομένως, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι επιτυγχάνουμε τους στόχους του προγράμματος.»
Με βασικό επιχείρημα την υπερκάλυψη των στόχων του πλεονάσματος, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη συνολική αναστολή μέτρων-αντίμετρων  για τα έτη 2019-20. Δηλαδή να μην εφαρμοστούν ούτε οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο, ούτε να γίνουν οι κοινωνικές παροχές. Κατά τον αξιωματούχο, το ζήτημα είναι ανοιχτό. Φαίνεται ότι ο κύριος παράγοντας που θα το κρίνει, είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αν το Ταμείο αποχωρήσει, η συνολική αναστολή μέτρων-αντίμετρων καθίσταται πιο εύκολη. Σύμφωνα πάντως με τα διεθνή ΜΜΕ, το βασικό σενάριο σήμερα είναι η συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το «αριστερό αποτύπωμα»

Στο ερώτημα ποιο θα είναι το «αποτύπωμα του ΣΥΡΙΖΑ» στο μεταμνημονιακό τοπίο, η απάντηση του αξιωματούχου είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας στο πρωτομαγιάτικο μήνυμά του ήταν κατηγορηματικός: «Με το τέλος των μνημονίων, περνάμε σιγά-σιγά σε μια νέα εποχή κανονικότητας, που μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε ξανά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, βάζοντας στο επίκεντρο τον εργαζόμενο. Αυτό σημαίνει πρώτα και κύρια την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού.»
Ωστόσο, δεν είναι καθαρό ακόμα ούτε το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού ούτε αν θα υπάρχουν (γεωγραφικές ή κλαδικές) εξαιρέσεις από τις νέες συλλογικές συμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου