Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Έρχεται λύση στο Σκοπιανό; Ποια στάση θα κρατήσει η ΝΔ...

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου

Ένα βήμα πριν τη συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων, φαίνεται ότι βρίσκεται πια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ να συναντώνται εκ νέου μεθαύριο Πέμπτη, αυτή τη φορά στη Βουλγαρία στο περιθώριο της Συνόδου της Ε.Ε. με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.  

Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες προετοιμάζει το έδαφος, με διαρροές περί δήθεν μηνύματος της Κομισιόν για υπερψήφιση του ονόματος από 180 βουλευτές.
Μάλιστα σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, Ευρωπαίος αξιωματούχος κατά την ενημέρωση του προς τον Τύπο για τη Σύνοδο της Σόφιας, ανακοίνωσε πως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη μία ώρα Ελλάδος (12 ώρα Βρυξελλών) για να μιλήσουν για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ,
σύμφωνα με αξιωματούχο των Βρυξελλών, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλγαρική Πρωτεύουσα, Σόφια.
Η τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου του Συμβουλίου με τους ηγέτες της ΕΕ, μπορεί να είναι μέρος του πρωτοκόλλου πριν από κάθε Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε πως «λαμβάνουμε θετικά μηνύματα τόσο από την Αθήνα όσο και από τα Σκόπια». Βεβαίως τελική συμφωνία δεν αναμένεται μεθαύριο στη Βουλγαρία, καθώς κρίσιμος μήνας θεωρείται ο Ιούνιος, οπότε και θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.
Από την αξιωματική αντιπολίτευση πάντως, έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις, τονίζουν πως δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση αφήνει να φανεί πως επιδιώκεται μια συμφωνία με την οποία η ελληνική πλευρά ουσιαστικά ανάβει προκαταβολικά το πράσινο φως και για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. και για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, και δέχεται ανταλλάγματα σε δόσεις, και μάλιστα στα πιο ουσιώδη ζητήματα: της  erga omnes ονομασίας, και των συνταγματικών αλλαγών.
«Ενώ, λοιπόν, τα Σκόπια θα εισπράξουν συγκεκριμένα οφέλη, στο τέλος μπορεί να υπαναχωρήσουν και να μην εφαρμόσουν ποτέ τις δικές τους δεσμεύσεις. Αυτό άλλωστε διδάσκει και η πρόσφατη ιστορική εμπειρία», σημείωνε στο newpost.gr κορυφαίο στέλεχος του γαλάζιου επιτελείου, επαναλαμβάνοντας πως η ΝΔ είναι προφανές ότι δεν θα δεχθεί καμία λύση σε δόσεις.
«Απαράβατη προϋπόθεση και θεμελιώδης εγγύηση για οριστική λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι η αλλαγή του Συντάγματός τους. Αλλαγή που όχι απλά θα προβλέπεται, αλλά θα έχει γίνει πράξη πριν από την κύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας» είναι η δήλωση που ο έκανε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, έπειτα από τις σημερινές ανακοινώσεις.
Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, πρώτον της αλλαγής του Συντάγματος, με εξάλειψη κάθε αλυτρωτικής αναφοράς και δεύτερον του erga omnes, από την οδό Πειραιώς έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να πουν σε οποιοδήποτε όνομα ή συμφωνία. Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καθίσει αύριο στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Τουσκ και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, στη Σύνοδο του ΕΛΚ που θα προετοιμάσει τη Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Το «αίτημα» για 180 και ο Καμμένος

Σχετικά με την κυβερνητική διαρροή για το «αίτημα» των Βρυξελλών για τους 180 που δημοσίευσε η Αυγή, από τη ΝΔ μιλούν για «κατασκευασμένη ψευδή είδηση», που στόχο είχε να υπηρετήσει σκοπιμότητες και παιχνίδια της κυβέρνησης. «Διαψεύστηκε, όμως, από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά και εκθέτει τους εμπνευστές της» προσθέτουν και υπενθυμίζουν την πρόσφατη ομιλία Γιουνκέρ στην ελληνική Βουλή, όπου τόνισε ότι υποστηρίζει τη λύση, αλλά οι Βρυξέλλες δεν θα αναμειχθούν, καθώς είναι θέμα των μερών να κινηθούν όπως νομίζουν.
Τα στελέχη της ΝΔ στέκονται και στη στάση του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενιαία θέση για αυτή την κρίσιμη εθνική υπόθεση. «Δεν έχει την εντολή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που τη στηρίζει να διαπραγματευτεί. Ωστόσο το κάνει. Αναβάθμισε τις διαπραγματεύσεις στο επίπεδο των υπουργών και τώρα πάει σε μια νέα συνάντηση πρωθυπουργών, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Σόφια, χωρίς ενιαία γραμμή» αναφέρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου