Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Ιταλία και Ισπανία φέρνουν πανικό στις αγορές -Στο κόκκινο και στην Αθήνα...!!!

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στις χρηματαγορές λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία.

«Βουτιά» σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα, για δεύτερη ημέρα, εν μέσω ανησυχιών για την ευρωζώνη,  καθώς η Ιταλία προχωρά προς μια νέα προεκλογική εκστρατεία, η οποία θα μπορούσε να αποκτήσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την παραμονή στο ευρώ.
Στις 10:25 ώρα Ελλάδας, ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου του Μιλάνου υποχώρησε σε χαμηλό 9 μηνών, καταγράφοντας πτώση 1,6%.
Οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν κατά 2,5%, έχοντας σημειώσει πτώση 4% στην προηγούμενη συνεδρίαση. Οι μετοχές των Intesa Sanpaolo, BPER Banca, Unicredit και UBI Banca σημείωσαν πτώση 3,4-3,7% ενώ η Poste Italiane κατέγραψε βουτιά 4,5%.

Οι νέες ανησυχίες για την ευρωζώνη οδήγησαν τον δείκτη Sentix για το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017, όταν υπήρχαν ανησυχίες για μια προεδρία της Λεπέν στη Γαλλία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,8%, με τις τράπεζες να σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις. Ο τραπεζικός δείκτης της ευρωζώνης σημείωσε βουτιά 2% και οδεύει προς τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του από την ψηφοφορία για το Brexit τον Ιούνιο του 2016.
Η αναταραχή στην Ιταλία επηρέαζε και άλλες περιφερειακές αγορές της ευρωζώνης, με τις μετοχές ισπανικών και πορτογαλικών μετοχών να βρίσκονται στη γραμμή πυρός. Η Banco Comercial Portugues υποχώρησε νωρίτερα κατά 4,5% ενώ η ισπανική Santander σημείωσε πτώση 3,1%.
Στο επίκεντρο βρισκόταν η βρετανική εταιρία λιανικών πωλήσεων Dixons Carphone, η μετοχή της οποίας σημείωσε βουτιά 21% μετά την προειδοποίηση της εταιρίας για την κερδοφορία της.
Ισχυρές πιέσεις και στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Πτωτικά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά, υποχωρώντας κάτω από τα επίπεδα των 750 μονάδων, με την αγορά να ακολουθεί την καθοδική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών στον απόηχο της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία.
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:22 διαμορφώνεται στις 736,70 μονάδες καταγράφοντας πτώση κατά -2,51%.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,23%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,75%.
Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ (-3,88% στα 1,980 ευρώ), της Jumbo (-3,01% στα 13,540 ευρώ), της Aegean Airlines (-2,81% στα 8,300 ευρώ), της ΕΧΑΕ (-2,65% στα 4,600 ευρώ) και της Εθνικής (-2,64% στα 0,2580 ευρώ).
Πτώση σημειώνουν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-3,40%), της Τεχνολογίας (-3,38%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων(-2,79%).
Ανοδικά κινούνται 7 μετοχές, 55 πτωτικά και 10 παραμένουν σταθερές.
  • Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Fieratex +12,26% και ΕΛΤΟΝ +2,05%
  • Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Αττικές Εκδόσεις -7,38% και Attica Bank -6,21%.
Θύελλα και πολιτική κρίση και στην Ισπανία
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα αντιμετωπίσει την Παρασκευή ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που έχει κατατεθεί σε βάρος του, καθώς οι καταδίκες για διαφθορά δεκάδων προσώπων που συνδέονται με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του (PP) απειλούν την εξαετή διακυβέρνησή του.
Το κοινοβούλιο της Ισπανίας συμφώνησε τη Δευτερα 28/5 ότι η συζήτηση και η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή, αν και οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές, που έκαναν την πρόταση μομφής, θα πρέπει να πασχίσουν για να συγκεντρώσουν αρκετή υποστήριξη στο κατακερματισμένο κοινοβούλιο ώστε να εκθρονίσουν τον Ραχόι.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επωφελούνται από την αδυναμία του Ραχόι, καθώς 29 πρόσωπα που συνδέονται με το PP καταδικάσθηκαν την περασμένη Πέμπτη, στην κορύφωση μιας μακροχρόνιας δίκης για διαφθορά, για εγκλήματα που περιλαμβάνουν αθέμιτη άσκηση επιρροής και πλαστογράφηση λογαριασμών.
Το PP έχει συσπειρωθεί πίσω από τον Ραχόι, ο οποίος δήλωσε σήμερα πως έχει την πρόθεση να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία του και πως οι καταδίκες για διαφθορά δεν επηρεάζουν ούτε ένα μέλος της κυβέρνησής του. Ο 63χρονος πρωθυπουργός είχε επιβιώσει μιας πρότασης μομφής τον περασμένο Ιούνιο.
Οι Ciudadanos (Πολίτες), ένα φιλελεύθερο κόμμα που βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις και το πιθανότερο είναι να κερδίσει ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, κάλεσε σήμερα τον Ραχόι να τις προκηρύξει.
Η κυβέρνηση του Ραχόι είναι εξασθενημένη και έχει στιγματισθεί από τις καταδίκες για διαφθορά, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Mundo ο επικεφαλής των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα.

«Η μόνη δημοκρατική και αξιοπρεπής έξοδος είναι να δώσουμε φωνή στον ισπανικό λαό ώστε να επιλέξει νέα κυβέρνηση και νέο κοινοβούλιο», δήλωσε.
Οι Ciudadanos είπαν το Σάββατο ότι είναι πρόθυμοι να εργασθούν με τους Σοσιαλιστές για να στηρίξουν έναν ουδέτερο υποψήφιο για να ανατρέψει τον Ραχόι, η κυβέρνηση μειοψηφίας του οποίου έχει επίσης πληγεί από την κρίση που πυροδοτήθηκε από την ψήφο της Καταλονίας υπέρ της ανεξαρτησίας.
Από την πλευρά των Σοσιαλιστών, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ισπανίας (PSOE), ο Χοσέ Λουίς Αμπάλος, διαβεβαίωσε σήμερα πως «η ερώτηση που θα τεθεί, την Πέμπτη ή την Παρασκευή, είναι μια ψήφος υπέρ ή κατά της κυβέρνησης. Να συνεργασθεί κανείς ή όχι με την ατιμωρησία; Αυτή είναι η ερώτηση» που τίθεται.
Εντούτοις δεν είναι σαφές αν οι Σοσιαλιστές και οι Ciudadanos θα ενωθούν για να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Ραχόι.


Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου