Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Ο Τραμπ το αποφάσισε : Κήρυξε οικονομικό πόλεμο κατά της Ευρώπης…!!!

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίσημα την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση,  

τερματίζοντας μια δίμηνη εξαίρεση και ετοιμάζοντας το σκηνικό για έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο με ορισμένους από τους πιο σημαντικούς και παραδοσιακούς συμμάχους της Αμερικής.
Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου επιβάλλονται στην ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό θα τεθούν σε ισχύ από την Παρασκευή.
«Προσβλέπουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τόσο με τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία πλευρά, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη, επειδή υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία πρέπει επίσης να επιλύσουμε», είπε.
Ο Ρος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι μπορούν να κάνουν η ΕΕ, ο Καναδάς και το Μεξικό προκειμένου να αρθούν οι δασμοί.
Πάντως τα μηνύματα που έρχονται από τους θιγόμενους δείχνουν πως βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη ενός εμπορικού πολέμου. Σε μια πρώτη ευρωπαϊκή αντίδραση, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προανήγγειλε αντισταθμιστικά μέτρα από την Ε.Ε. «τις επόμενες ώρες». «Είναι μια κακή ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο», τόνισε σε ομιλία του στις Βρυξέλλες και χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την επιβολή των δασμών από τις ΗΠΑ. «Επομένως, αμέσως θα προσφύγουμε στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου» και «θα ανακοινώσουμε αντίμετρα εντός των επόμενων ωρών», σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.
Νωρίτερα η Άνγκελα Μέρκελ είχε προειδοποιήσει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τρόπο «αποφασιστικό και ενιαίο» στους δασμούς των ΗΠΑ. Όπως υπογράμμισε, σε δηλώσεις από τη Λισαβόνα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει προς αυτή την κατεύθυνση και τόνισε πως οι εν λόγω δασμοί «αντίκεινται στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».
Την απογοήτευσή της εξέφρασε και η Βρετανία. «Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ε.Ε. επικαλούμενες την εθνική ασφαλεία» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, σύμφωνα με το Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου