Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Σε ευρωπαϊκό και μεσογειακό ναρκοπέδιο… το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την μεταμνημονιακή Ελλάδα...!!!


Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
           
Πλησιάζει ο χρόνος που η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια. Την 20η ημέρα του Αυγούστου ολοκληρώνεται το τρέχον «πρόγραμμα στήριξης» της ελληνικής οικονομίας ή επί το λαϊκότερο, τρίτο μνημόνιο. 

 Σε ότι αφορά τον χρονικό ορίζοντα είναι σαφές και βέβαιο ότι η χώρα αντικρίζει την δύση μιας 8ετούς περιόδου εμφανούς και λίαν διακριτής παραχώρησης της εθνικής της κυριαρχίας .!
         
Κατά πόσον, όμως, έχει δίκιο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όταν διατείνεται ότι : «Η χώρα βαδίζει με σταθερό βηματισμό προς την έξοδο από την πολυετή κρίση και την ασφυκτική επιτροπεία και έχουν απομείνει τα τελευταία μέτρα αυτής της διαδρομής». Είναι σαφές, πως, πέραν της όποιας αντιπολιτευτικής δυσπιστίας ή κριτικής, εγείρονται πλείστα πολιτικά και τεχνοκρατικά επίσης ερωτήματα.!

       
Κατά πρώτον και πέραν της όποιας πολιτικής ή οικονομικής απαίτησης των δανειστών κι εταίρων, η όποια πολιτική δρομολογείται να αποφασιστεί κι υλοποιηθεί για την Ελλάδα, όλα τελούν υπό την αίρεση ότι δεν θα διαταραχθεί το εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές πολιτικό κι οικονομικό περιβάλλον.! 

       Και συγκεκριμένα :
       α : Ποιος αλήθεια μπορεί να ισχυριστεί με σιγουριά, ότι η νέα κυβέρνηση που σχηματίζεται στην γειτονική χώρα, την Ιταλία, - με έντονα ευρωσκεπτικιστικά κι αντιευρωπαϊκά στοιχεία σε ευαίσθητους υπουργικούς θώκους - , δεν θα επηρεάσει και την χώρα μας…;;;
     Από καθαρά πολιτική άποψη, σε περίπτωση μη υποχώρησης και συμβιβασμού της κυβέρνησης της Ρώμης με τους ευρωπαίους εταίρους, εύκολα μπορεί να αναπτερωθεί και πάλι μια ομάδα αντιευρωπαϊσμού κι ευρωσκεπτικισμού που ακόμα εμφιλοχωρεί τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κυβερνών κόμμα…, κι ακόμα να απειλήσει με πτώση την κυβέρνηση, βλέποντας ότι οι «ομοϊδεάτες» ιταλοί κατορθώνουν να ακολουθήσουν δική τους κι ανεξάρτητη από τις Βρυξέλλες πολιτική…!!!  
    Από την καθαρά οικονομική πλευρά τους ζητήματος, μια ενεχόμενη πτώχευση της γειτονικής χώρας ή έστω κι απλά μια πολιτική αβεβαιότητα, - όμοια με εκείνη της χώρας μας το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ - , θα μπορούσε να εκτινάξει στα ύψη τα ιταλικά ομόλογα με απρόβλεπτες οικονομικές και πολιτικές συνέπειες για την Ελλάδα…!!!
     β : Με ανοιχτά εθνικά θέματα, όπως το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ, το ΚΥΠΡΙΑΚΟ, και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποιαδήποτε εσωτερική πολιτική στην χώρα μας, θα μπορούσε να επηρεαστεί τα μέγιστα ανά πάσα στιγμή κι ώρα. Επί του προκειμένου μια απρόβλεπτη ενέργεια κι επιβουλή από τον όντως απρόβλεπτο γείτονα, τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν,  θα ανέτρεπε όλα τα κυβερνητικά σχέδια. Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να επισυμβεί στην περίπτωση κατά την οποία, οι σύμμαχοι της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ κι οι εταίροι στην ΕΕ επεδίωκαν, - για τους δικούς τους πολιτικούς λόγους - ,  λύση στο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ, η οποία, ακόμη κι αν περνούσε από την βουλή, δεν θα γινόταν αποδεκτή κι από μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας…!!!
     γ : Οι διεθνείς γεωστρατηγικοί και γεωπολιτικοί συσχετισμοί και οι όποιες εξελίξεις επ αυτών αναμφίβολα θα επηρέαζαν την λίαν εύθραυστη κι αναιμική εθνική μας οικονομία. Πχ, η εμμονή του Λευκού Οίκου στην απομόνωση του Ιράν, όπως κι η πολιτική του αμερικανικού «προστατευτισμού», έναντι των ευρωπαίων συμμάχων, έχει διαταράξει της ευρωατλαντικές σχέσεις κι έχει εκτινάξει τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη. Σαφώς, δημιουργείται ένα περιβάλλον ασφυξίας για την ελληνική οικονομία στα πρώτα βήματά της μετά τη 8ετή αντιαναπτυξιακή καθήλωσή της…!!!
      
Εφ΄ όλων των ανωτέρω, υπάρχουν κι εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η μικρή και φτωχή Ελλάς θα μπορούσε να επωφεληθεί…!!! Εύλογο είναι να υπάρχουν διιστάμενες κι αντιπαλλόμενες απόψεις. Όποια τροπή κι αν πάρουν οι εσωτερικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις…, αυτή την περίοδο στην Ελλάδα όλα παίζονται…!!! 

                 Αναπτυξιακό σχέδιο – Μεταμνημονιακή εποχή
       
Προχθές, Τετάρτη, και σε συζήτηση στην Βουλή κατόπιν αιτήματος της Φώφης Γεννηματά, - είχε ζητήσει προ ημερησίας διάταξης συζήτησης ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς για την μεταμνημονιακή εποπτεία αλλά και για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - , ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενημέρωσε το Σώμα για το αναπτυξιακό σχέδιο κατά την μεταμνημονιακή εποχή, το οποίο είχε συζητήσει και την προηγούμενη ημέρα στο υπουργικό συμβούλιο.!
      
Ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε πως η οικονομική και κοινωνική ανάταξη μετά το Μνημόνιο θα επιχειρηθεί, σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον, σε τρία επίπεδα:
1.     Στην στοχευμένη ενίσχυση των κοινωνικών δαπανών υπέρ των ασθενέστερων…,
2.     Στην μείωση των φορολογικών βαρών και, κυρίως…,
3.    Στην στήριξη της εργασίας. Επ΄ αυτού, ο κυβερνητικός σχεδιασμός βασίζεται σε τρία συγκεκριμένα βήματα – στην αύξηση του κατώτατου μισθού, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το τριετές σχέδιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
       
Τα βήματα αυτά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «έρχονται να συμπληρώσουν μία αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία στοχεύει όχι απλά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και καλύτερων θέσεων εργασίας». Και δείχνοντας ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί αιχμή του μεταμνημονιακού αναπτυξιακού προγράμματος της κυβέρνησης, τόνισε: «Πέρα από την ανάγκη να τελειώνουμε με το ανήθικο καθεστώς της υποαμειβόμενης εργασίας, η αύξηση των μισθών είναι βασικό στοιχείο ώστε να αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση και να διευρυνθεί ο κύκλος της οικονομικής δραστηριότητας».!
      
Σημειώνεται, ότι ο πρωθυπουργός, τόσο στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, όσο και από το βήμα της βουλής την αμέσως επόμενη ημέρα, χάραξε καθαρά τον οδικό άξονα πάνω στον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση, - τόσο κατά την τελική φάση της διαπραγμάτευσης για την έξοδο από το Μνημόνιο, όσο και μετά την έξοδο - , έναν άξονα, που στηρίζεται στην αμφίδρομη τήρηση των δεσμεύσεων αμφότερων των πλευρών.Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε ευθέως του δανειστές να τηρήσουν τις ειλημμένες αποφάσεις του Eurogroup και διαβεβαίωσε, εξίσου καθαρά, ότι και η Ελλάδα θα τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου