Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Το «παιχνίδι» του Μαξίμου με την Κεντροαριστερά ...!!!

Τα «δολώματα» και τα πρόσωπα-κλειδιά - Σε εγρήγορση ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ


του Αντώνη Αντζολέτου

Όσο στην «πολυκατοικία» της κεντροαριστεράς συγκρούονται για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει το Κίνημα Αλλαγής και τη σωστή τακτική που πρέπει να ακολουθήσουν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ,  

στην Κουμουνδούρου «τρίβουν τα χέρια τους». Έχει εκτιμηθεί πως η μετεξέλιξη  του κόμματος της Φώφης Γεννηματά σε ενιαίο δεν θα είναι ανέφελη κυρίως λόγω των προσωπικών στρατηγικών που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του.
Ο νέος φορέας του μεσαίου χώρου θα κινηθεί προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά; Από την Ηρώδου Αττικού έχουν αποφασίσει να πιέζουν το Κίνημα Αλλαγής να απαντήσει στα πολιτικά διλήμματα που θέτουν ακόμα και  τα στελέχη του, που αντιδρούν στην λογική των «ίσων αποστάσεων».

Το βλέμμα στους κορυφαίους τους Κινήματος Αλλαγής

Τη στιγμή που η Φώφη Γεννηματά  έχει κλείσει κάθε «πόρτα συνεργασίας»  με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπουργοί και βουλευτές της πλειοψηφίας δεν σταματούν να  καταγράφουν  και να αναδεικνύουν  τις διαφορετικές τάσεις μέσα στο κόμμα. Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε συνάντηση από τον πρωθυπουργό, ο Δημήτρης Κρεμαστινός στήριξε τον  διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ, η εκδήλωση του Γιάννη Ραγκούση παρουσία κορυφαίων της κυβέρνησης προκάλεσε τριγμούς, ο Σταύρος Θεοδωράκης διαμηνύει πως «δεν δέχεται εντολές», ενώ ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Δανέλλης  διαφώνησαν εξαρχής με την πρόταση για άμεσες εκλογές που έβαλε στο τραπέζι η επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη.
Με τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και την Εύη Χριστοφιλοπούλου να έχουν κηρύξει  «ανένδοτο αγώνα»  κατά του ΣΥΡΙΖΑ,  το έδαφος που προσπαθούν να βρουν στελέχη του Μαξίμου, μοιάζει να είναι στρωμένο με «αγκάθια»  ειδικά από το «πολιτικό βάρος» και την επιρροή  του Ευάγγελου Βενιζέλου στον χώρο. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  με συνέντευξή του στο ΑΠΕ έσπευσε να στηρίξει την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για άμεσες εκλογές.

Η «κερκόπορτα» της τοπικής αυτοδιοίκησης

Ο πρωθυπουργός εκμεταλλευόμενος το timing,  στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Σαββάτου  έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας  πλατιών προοδευτικών συνεργασιών στις τοπικές κοινωνίες σημειώνοντας πως «οι διαχωριστικές γραμμές μετατοπίζονται πια ανάμεσα στην πρόοδο και στη συντήρηση».
Για πολλούς κυβερνητικούς το «πρέσινγκ» προς τη Φώφη Γεννηματά είναι μια κίνηση win win για το Μαξίμου. Είτε θα σταματήσει η σύγκρουση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδιοίκηση με το Κίνημα Αλλαγής  στον δρόμο προς τις κάλπες - στη προοπτική μιας συνεργασίας - είτε το βαρομετρικό χαμηλό στο κόμμα της Φώφης Γεννηματά θα ενταθεί, ώστε να εμφανίζεται διαιρεμένο χωρίς καμία δυναμική ανόδου, αλλά και  διείσδυσης προς τα αριστερά.
Η προσπάθεια διεμβολισμού του χώρου της κεντροαριστεράς δεν ξεκίνησε τώρα, αλλά είναι ένα σχέδιο που στην Ηρώδου Αττικού «δούλευαν» από την πρώτη στιγμή ανόδου στην εξουσία. Οι σχέσεις που έχει επιχειρήσει να οικοδομήσει ο Αλέξης Τσίπρας με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές έχουν ενοχλήσει αρκετές φορές την Φώφη Γεννηματά, ειδικά με τη συνεχή  παρουσία του πρωθυπουργού  στις συνόδους, που λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες πριν τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα τα ονόματα των ευρωβουλευτών του Ποταμιού Μίλτου Κύρκου και Γιώργου Γραμματικάκη ακούστηκαν ως δυο εν δυνάμει υποστηρικτών ενός διευρυμένου σοσιαλδημοκρατικού σχήματος, χωρίς ωστόσο να υπάρξει καμία επιβεβαίωση από την πλευρά τους.
Ως εξέλιξη ενός επιθετικού στρατηγικού σχεδίου της Κουμουνδούρου  είδαν στην Χαριλάου Τρικούπη την επικείμενη θέσπιση της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ, όπου Πασοκογενείς δήμαρχοι ανά τη χώρα θα αναγκαστούν το επόμενο διάστημα να αναθεωρήσουν την τακτική τους,  βλέποντας με «άλλο μάτι» τους  τωρινούς δημοτικούς συμβούλους του ΣΥΡΙΖΑ και τον κόσμο του. Το επόμενο βήμα από το Μαξίμου θα γίνει με την κατάθεση στη Βουλή ξεχωριστής τροπολογίας για την κατάτμηση της  β΄ περιφέρειας Αθηνών, που αποτέλεσε πρόταση του ΠΑΣΟΚ τον Ιούλιο του 2016 στο πλαίσιο της απλής αναλογικής. «Χρυσή εφεδρεία» για το Μαξίμου είναι και η Συνταγματική αναθεώρηση που θα έρθει στο προσκήνιο από το φθινόπωρο καλώντας το Κίνημα Αλλαγής να τοποθετηθεί σε βασικές θεσμικές αλλαγές.
Θα ακολουθήσει ένα νέο κύμα πίεσης προς την κεντροαριστερά με επίδικο την τοποθέτηση του χώρου στην ανασύσταση της αγοράς εργασίας που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό και τον αναβαθμισμένο ρόλο του κοινωνικού κράτους εκτός μνημονίων.
Ακόμα και την εκλογολογία που έχει ξεκινήσει επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν στην κυβέρνηση, αφού  το αίτημα της Φώφης Γεννηματά για άμεσες εκλογές στήριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης από τη ΝΔ. Όλα αυτά τη στιγμή που η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σε πολλές περιπτώσεις - βλέποντας την προσπάθεια «άλωσης» του κόμματός της από τον ΣΥΡΙΖΑ - ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους αρκετά πιο ψηλά και από την γαλάζια παράταξη. Είναι αυτονόητο πως η «συρρίκνωση» του Κινήματος Αλλαγής προβληματίζει τη ΝΔ υπό το φόβο ένα σημαντικό ποσοστό να μετακινηθεί προς την Κουμουνδούρου.

Ανάβουν οι κομματικές μηχανές

Παράλληλα με το «φλερτ» με την κεντροαριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένοι να ξεπεράσουν λάθη του παρελθόντος και το κόμμα να κάνει ένα δυναμικό άνοιγμα στην κοινωνία το επόμενο διάστημα. Οι επαφές με στελέχη του μεσαίου χώρου είναι συνεχείς, ειδικά με πρόσωπα που έχουν καταθέσει «δείγματα γραφής» στις τοπικές κοινωνίες. Δεν είναι τυχαίο πως η επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο  θα ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση. 
Στόχος είναι η κατάρτιση ενός «οδικού  χάρτη», που πρέπει να ολοκληρωθεί,  ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγηθεί σε ένα αποτέλεσμα στους ΟΤΑ που δεν  θα συγκρίνεται με το 2014, όπου αποδείχτηκε πως οι μηχανισμοί του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο δεν έχουν αναπτυχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου