Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Στα ύψη το πετρέλαιο μετά την απόφαση Τραμπ για το Ιράν...

Με πτωτικές τάσεις άνοιξε το χρηματιστήριο του Τόκιο, ενώ οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές, εκτοξεύτηκαν στο υψηλότερο επίπεδο τιμών της τελευταίας τετραετίας με το Brent να κυμαίνεται στα 76,75 δολάρια το βαρέλι 

 και το αμερικανικό αργό να φτάνει σε αύξηση 2,2%, στον απόηχο της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έβαλε τέλος στη συμφωνία - ορόσημο, στην οποία κατέληξαν, τον Ιούλιο του 2015, έξι παγκόσμιες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) με το Ιράν, θέτοντας τα όρια των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης για την επόμενη δεκαετία.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει εκ νέου στην Τεχεράνη, ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων, μετά από μεταβατική περίοδο 3 και 6 μηνών, με στόχο τον πετρελαϊκό τομέα και τις συναλλαγές με την Κεντρική Τράπεζα,
ενώ ο Στίβεν Μνούτσιν διαβεβαίωσε ότι δεν θα επηρεαστεί η τιμή του πετρελαίου, καθώς όπως είπε -«ορισμένες χώρες εμφανίζονται διατεθειμένες να αυξήσουν τη δική τους παραγωγή». Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι ανακαλούνται οι άδειες που είχαν λάβει οι Boeing, Airbus και η γαλλοϊταλική ATR, για την εξαγωγή αεροσκαφών στο Ιράν.
Σε επιθετικό τόνο αιτιολόγησε την απόφαση ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζοντας ότι «το ιρανικό καθεστώς διαθέτει επικίνδυνους πυραύλους και υποστηρίζει τρομοκράτες, όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς, οι Ταλιμπάν, ενώ έχει σκοτώσει, απαγάγει και βασανίσει Αμερικανούς πολίτες».
«Χωρίς συμφωνία ή θα ζούμε με την απειλή, ή θα πάμε σε πόλεμο» , προειδοποίησε ο Μπαράκ Ομπάμα, επί προεδρίας του οποίου επικυρώθηκε η διεθνής συμφωνία.
Την παραμονή του Ιράν στην πυρηνική συμφωνία, προανήγγειλε ο πρόεδρος Ροχανί, και χαρακτηρίζοντας «ψυχολογικό πόλεμο» την απόφαση,  έδωσε εντολή να συνεχιστεί η ανάπτυξη της πυρηνικής βιομηχανίας χωρίς κανέναν περιορισμό.
«Θαρραλέα» και «σωστή» χαρακτήρισαν την απόφαση Τραμπ, Ισραήλ και Σ. Αραβία.
Στο μεταξύ, τουλάχιστον 9 Ιρανοί μαχητές σκοτώθηκαν χθες βράδυ από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε στρατιωτική βάση, κοντά στη Δαμασκό, ενώ σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε δύο ισραηλινούς πυραύλους.
Τη «βαθιά ανησυχία» του για την απόφαση Τραμπ εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες και ζήτησε από τους εναπομείναντες εταίρους της διεθνούς συμφωνίας, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
«Αποφασισμένη η Ε.Ε. να διατηρήσει τη διεθνή συμφωνία»
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ  η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία  διαβεβαιώνουν ότι θα «εργαστούν συλλογικά» για να επιτευχθεί μια «ευρύτερη» συμφωνία, όπως ανέφερε μέσω τουίτερ ο Εμανουέλ Μακρόν.
«Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ζωντανή αυτή τη σημαντική συμφωνία, που διασφαλίζει ότι η Μέση Ανατολή και ο κόσμος στο σύνολό του είναι πιο ασφαλής», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.
Η στάση του Αμερικανού προέδρου θα «συναντήσει μια ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
«Βαθιά απογοητευμένη» για την απόφαση Τραμπ, δηλώνει η Ρωσία, καταγγέλλοντας «χονδροειδή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».«Δεν υπάρχουν – και δεν μπορεί να υπάρξουν -λόγοι για την διάλυση του κοινού ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ, κατηγορώντας τις  ΗΠΑ ότι «υπονομεύουν τη διεθνή εμπιστοσύνη στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας».
«Η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν μονομερώς από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν θα προκαλέσει αστάθεια και νέες συγκρούσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν .
Η Τουρκία θα συνεχίσει τις εμπορικές σχέσεις της με το Ιράν, όσο είναι δυνατόν, και δεν θα είναι υπόλογη σε κανέναν» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπκτσί.
«Το Τόκιο σκοπεύει να συνεχίσει τις επαφές της με τις άλλες χώρες που είχαν υπογράψει το κείμενο το 2015 ώστε να παραμείνει σε ισχύ το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης ή μια παρόμοια συμφωνία, ανακοίνωσε ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου