Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Βουλή: «Προεκλογική» κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη για την οικονομία...!!!

του Τάσου Τσιφόρου

Η προ ημερησίας διάταξη στη Βουλή για την οικονομία εξελίχθηκε σε μια «προεκλογικού» χαρακτήρα αντιπαράθεση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη.  

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη όχι μόνο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για το τι συνέβη (και ποιος ευθύνεται για αυτό) στο πρόσφατο παρελθόν.
Όπως αναμενόταν, Τσίπρας και Μητσοτάκης δεν συμφώνησαν σε τίποτα. Ωστόσο, συνέπεσαν:
* στους υψηλούς τόνους,
* τις προσωπικές αντεγκλήσεις,
* την ανάδειξη διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας,
* την προσπάθεια πόλωσης.
Είναι προφανές ότι η χώρα έχει μπει σε μια άτυπη και παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Δεδομένου ότι οι κάλπες μπορεί να στηθούν ακόμα και το φθινόπωρο, τα κόμματα κινούνται πιο πολύ με τη λογική της προεκλογικής εκστρατείας παρά με αυτή της συνήθους κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Τσίπρας: Ξημερώνει νέα αυγή

Η ομιλία του πρωθυπουργού διαρθρώθηκε γύρω από τους γνωστούς άξονες του πολιτικού αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα:
1. Η Ελλάδα βγαίνει από τα Μμνημόνια και αλλάζει σελίδα. «Η χώρα βαδίζει με σταθερό βηματισμό προς την έξοδο από την πολυετή κρίση και την ασφυκτική επιτροπεία και έχουν απομείνει τα τελευταία μέτρα αυτής της διαδρομής»
2. Η έξοδος από τα Μνημόνια είναι επιτυχία της κυβέρνησης. «Δεν ήταν αυτονόητο να συμβεί […] δεν ήταν αυτή η εξέλιξη που προδίκαζε η εικόνα της χώρας στο τέλος του 2014 […] Πετυχαίνουμε εκεί που απέτυχαν τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις.»
3. Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη και η ανεργία μειώνεται. «Κλείνει η πληγή της ανεργίας, η οποία σε τρία χρόνια έχει μειωθεί κατά 7 μονάδες, μέσα από τη δημιουργία πάνω από 350.000 νέων θέσεων εργασίας.»
4. Η αντιπολίτευση είναι ανεύθυνη και καταστροφολογεί. «Η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί γραμμή διαστρέβλωσης προπαγάνδας και καταστροφολογίας.»
5. Ο ΣΥΡΙΖΑ εν αντιθέσει με τη Νέα Δημοκρατία, παλεύει για τους οικονομικά αδύναμους. «Το σχέδιο σας συνοψίζεται στο τετράπτυχο: Μνημόνια - Απολύσεις - Περικοπές – Ξεπούλημα […]Σήμερα, ξημερώνει μια νέα αυγή για τη χώρα μας και όσο το φως της θα δυναμώνει τόσο πιο καθαρά θα φαίνονται και οι διαχωριστικές μας γραμμές με τη Νέα Δημοκρατία.»

Μητσοτάκης: Ψέμα η καθαρή έξοδος

Από τη μεριά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να αντικρούσει το αφήγημα του κ. Τσίπρα και να παρουσιάσει τους άξονες της δικιάς του προγραμματικής πρότασης. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε:
1. Δεν είναι αλήθεια ότι βγαίνουμε από τα Μννομόνια. «Το παραμύθι περί καθαρής εξόδου είναι το τελευταίο βρώμικο ψέμα του κ. Τσίπρα.»
2. Η ανάπτυξη είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή που θα μπορούσε να είναι. «Σε όλη την τριετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η σωρευτική ανάπτυξη ήταν πολύ χαμηλότερη από της Κύπρου, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.»
3. Η πολιτική της κυβέρνησης πλήττει τους οικονομικά αδύναμους. «Έχετε ήδη υπογράψει μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου.[..] Ο χαμηλόμισθος των 620 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει το 2019 φόρους.»
4. Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την οικονομία. «Το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι παρά ένα αόριστο ευχολόγιο με κάποιες σωστές μεταρρυθμίσεις και πολλές ιδεοληπτικές εμμονές.»
5. Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα σχέδιο ανάπτυξης που στηρίζεται στη μείωση των φόρων και τη διευκόλυνση των επενδύσεων. «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ που μπορεί να έλθει μόνο από κύμα επενδύσεων. Πρέπει να μειώσουμε τους φόρους και τις εισφορές.»

Τα δίπολα

Από τη σύγκρουση των δύο μονομάχων, αναδεικνύονται ένα κεντρικό ζήτημα αντιπαράθεση, δηλαδή το αν βγαίνουμε από τα Μνημόνια. Από εκεί και πέρα, τα δύο κόμματα δίνουν έμφαση σε θεματικές που ανταποκρίνονται στις πολιτικές ευαισθησίες των δυνάμει ακροατηρίων τους: Κοινωνική δικαιοσύνη για τον ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρηματικότητα για τη Νέα Δημοκρατία.
Τώρα αν αυτά είναι ικανά ζητήματα για να χαράξουν όντως βαθιές διαχωριστικές γραμμές και να πολώσουν το πολιτικό κλίμα, μένει να το δούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου