Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Σκοπιανό: Συνεχίζονται στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις – Τα τρία επικρατέστερα ονόματα...!!!

του Αντώνη Αντζολέτου

Δεν συμφώνησαν στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμίτροφ, όπως ανακοίνωσε ο Μάθιου Νίμιτς μετά το νέο κύκλο επαφών στη Νέα Υόρκη, ενώ διαβεβαίωσε πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες. 

«Οι δύο υπουργοί πηγαίνουν στις Βρυξέλλες και θα συνεχίσουν εκεί τον διάλογο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση εάν θα υπάρξει συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στις Πρέσπες. Πρόσθεσε ότι «οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά και οι δυο πλευρές έχουν σημαντικές θέσεις και εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται αλλά και οι δυο αναγνωρίζουν την σημασία της επίτευξης συμφωνίας και είναι αποφασισμένοι να το κάνουν».

Ο ίδιος επισήμανε πως οι διαφορές έχουν περιοριστεί και διαβεβαίωσε πως οι δύο πλευρές είναι δεσμευμένες για την εξεύρεση συμφωνίας. Σημείωσε επίσης πως τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν γίνει πιο συγκεκριμένα.
Ο κ. Κοτζιάς θα αναχωρήσει σε λίγες ώρες για την βελγική πρωτεύουσα ώστε να λάβει μέρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι σαφές ποιο είναι το πρόγραμμα επαφών του με τον κ. Ντιμιτρόφ.
Κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το Newpost μετά το πέρας της συνάντησης ανέφεραν πως η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη και ουσιαστικά συνεχίζεται στη βάση των τριών προτάσεων – ονομάτων που κατέθεσε ο Μάθιου Νίμιτς (Gorna - Άνω, Nova - Νέα και Severna - Βόρεια). Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το «Βαρντάσκα» (Βαρδάρη) έχει χάσει έδαφος και δεν φαίνεται να προκρίνεται, επιβεβαιώνοντας έτσι πληροφορίες που είδαν νωρίτερα το φως της δημοσιότητας από τη Νέα Υόρκη.
«Προϋπόθεση και προτεραιότητα», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «παραμένει το erga omnes και οι συνταγματικές αλλαγές».
Νωρίτερα, ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου επικαλούμενος διπλωματικές πηγές είχε αναφέρει πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είχε πέσει η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Severna).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου