Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Χάσμα Βερολίνου – ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος...

Στον «αέρα» η παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα - Σκλήρυνση των Γερμανικών θέσεων διαπιστώθηκε στο Washington Group


Μια σκληρή παρτίδα πόκερ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, από την κατάληξη της οποίας θα εξαρτηθεί και η παραμονή ή όχι του Ταμείου στο πρόγραμμα.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεδρίασε σήμερα το πρωί το Washington Group στις Βρυξέλλες, όπου διαπιστώθηκε σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της Καθημερινής Ελένη Βαρβιτσιώτη, περαιτέρω σκλήρυνση των Γερμανικών θέσεων.

Ειδικότερα, το Βερολίνο επιμένει σε αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για να αποδεχθεί ελάφρυνση του χρέους. Ειδικότερα, η κυβέρνηση της Γερμανίας ζητεί κάθε φορά που ενεργοποιούνται τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους, αυτά να εγκρίνονται από τη Bundestag.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε από πλευράς ΔΝΤ ο Πουλ Τόμσεν, ο οποίος διαμήνυσε πως αυτοί οι όροι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από το Ταμείο και προειδοποίησε πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup, ειδάλλως δεν θα μένει χρόνος ώστε να εκκινήσουν οι διαδικασίες ενεργοποίησης του προγράμματος.
Με άλλα λόγια, η παραμονή του Ταμείου στη χώρα μας βρίσκεται στον αέρα.
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το EuroWorking Group όπου συζητούνται η τέταρτη αξιολόγηση και το μεταμνημονιακό πλαίσιο. Στα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνεται και το εναπομείναν ένα δισ. ευρώ από την προηγούμενη αξιολόγηση, το οποίο πρέπει να εκταμιευθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου.
Επίσης, καθώς οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα ξεκινούν από αύριο τις συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο αυτήν την εβδομάδα, θα συζητηθεί η πορεία εφαρμογής των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου