Κυριακή, 13 Μαΐου 2018

Στα χέρια των Τσίπρα και Ζάεφ η «βόμβα» του Σκοπιανού...

Το ραντεβού κορυφής Τσίπρα - Ζάεφ την επόμενη Πέμπτη στη Σόφια γίνεται ο καταλύτης των εξελίξεων στο Μακεδονικό, με διπλωματικές πηγές να κάνουν λόγο για «παράθυρο λύσης»  

και με τις τελευταίες πληροφορίες να φέρουν την ΠΓΔΜ έτοιμη για, μερική έστω, υπαναχώρηση στο κομβικό ζήτημα του ergα omnes (χρήση της νέας ονομασίας έναντι όλων).
Η συνάντηση κορυφής της Σόφιας, η δεύτερη ανάμεσα στους δυο πρωθυπουργούς μετά από εκείνη του Νταβός, «κλείδωσε» το Σάββατο μετά τις εξάωρες συνομιλίες που είχαν στο Σούνιο οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ με τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.

Οι συνομιλίες έγιναν σε κλίμα ενισχυμένης μεν, συγκρατημένης δε, αισιοδοξίας με σημείο αναφοράς πλέον τη νέα φόρμουλα συμβιβασμού που έχει φέρει στο τραπέζι η πλευρά των Σκοπίων. Η εν λόγω φόρμουλα, κατά τις πληροφορίες, ικανοποιεί τον απαράβατο όρο της ονομασίας erga omnes που θέτει η Αθήνα, αλλά όχι σε άμεσο ορίζοντα.
Συγκεκριμένα, η ΠΓΔΜ αποδέχεται τη χρήση της νέας ονομασίας όχι μόνον διεθνώς αλλά και στο εσωτερικό της, όμως θέτει μεταβατικό ορίζοντα διετίας για να κατοχυρωθεί η εσωτερική χρήση μέσω της συνταγματικής αλλαγής.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση Ζάεφ προτείνει έναν διετή οδικό χάρτη, με συγκεκριμένες ενέργειες και βήματα που θα γίνουν σταδιακά και με τελικό στόχο την υπογραφή συμφωνίας που θα τεθεί προς έγκριση στα κοινοβούλια των δύο χωρών. Ο οδικός χάρτης, πλην των συνταγματικών αλλαγών για την κατοχύρωση του erga omnes που θα είναι και το τελικό βήμα, θα περιλαμβάνει και αλλά ευαίσθητα ζητήματα, όπως εκείνα της ταυτότητας και της γλώσσας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εάν η πρόταση αυτή γίνει δεκτή ως βάση συμφωνίας η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ  θα προχωρήσει και στο δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος, ενώ αναλυτές στα Σκόπια δεν αποκλείουν και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών προκειμένου ο Ζόραν Ζάεφ να ενισχύσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και να επιταχύνει την διαδικασία.
Το αντάλλαγμα που ζητούν τα Σκόπια για να προχωρήσει αυτή η σταδιακή λύση είναι να πάρουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ό,τι αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο χρόνος έως τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας τον Ιούλιο είναι πολύ περιορισμένος για να υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις. Ωστόσο, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εάν και εφόσον επέλθει συμφωνία και λύση στο ονοματολογικό δεν απαιτείται σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ για να προσκληθεί η πΓΔΜ σε ένταξη στη βορειοατλαντική συμμαχία. Από την πλευρά του, δε, και ο Νικολά Ντιμιτρόφ άφησε σαφώς να εννοηθεί αυτή την εβδομάδα ότι η προτεραιότητα δεν είναι πλέον η άμεση  ένταξη στο ΝΑΤΟ και ότι το βάρος των διπλωματικών κινήσεων των Σκοπίων μετατοπίζεται στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Με αυτά τα δεδομένα, η σύνοδος κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στην Σόφια, στο περιθώριο της οποίας θα γίνει και η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τις περαιτέρω εξελίξεις. Από ελληνικής πλευράς το κλίμα δεν είναι αρνητικό, αναλύονται ωστόσο όλα τα δεδομένα και θεωρείται βέβαιο πως εάν κριθεί ότι ο προτεινόμενος οδικός χάρτης είναι αξιόπιστος θα ζητηθούν ισχυρότατες εγγυήσεις και θα τεθούν δικλείδες ασφαλείας - σε σχέση και με την ένταξη της πΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές - προκειμένου να μην υπάρξει καμία μελλοντική υπαναχώρηση τόσο στο erga omnes όσο και στο σύνολο των συμφωνηθέντων.
Σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το όνομα, οι δυο βασικές επιλογές που παραμένουν στο τραπέζι είναι το Gorna Makedonjia και το Nova Makedonjia με την ελληνική πλευρά να προκρίνει σταθερά το πρώτο καθώς περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό.

tvxs.gr

Στα χέρια των Τσίπρα και Ζάεφ η «βόμβα» του Σκοπιανού

Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ παραδίδουν τη… σκυτάλη στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών που καλούνται να δώσουν λύση

Στα χέρια των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ περνά ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό.
Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ, στη σκιά του ναού του Ποσειδώνα, στο Σούνιο έβαλαν τη διαπραγμάτευση σε τελική τροχιά και τώρα οι καίριες αποφάσεις ανάγονται στο υψηλότερο επίπεδο.
«Η συνάντηση ήταν σοβαρή, εργώδης, εντατική σε κάποια σημεία. Έγινε θετικό έργο και τώρα οι δύο υπουργοί θα ενημερώσουν τους Πρωθυπουργούς τους ενόψει της συνάντησης τους στην Σόφια στις 17 του μήνα» δήλωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά την 6ωρη συνάντηση με τους Κοτζιά- Ντιμιτρόφ
Με δεδομένο ότι ο χρόνος μειώνεται ως το ορόσημο των συνόδων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ τον Ιούνιο, η Αθήνα πιέζει για δεσμευτικό εύρος χρήσης του νέου ονόματος το erga omnes και τα Σκόπια αντίθετα επιζητούν να το εκπληρώσουν σε δόσεις και σε βάθος χρόνου ώστε να μην χάσουν το τρένο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ΕΕ.

Τι θα συζητήσουν Τσίπρας και Ζάεφ

Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων στην Σόφια στις 17 Μαΐου.
Για μια ακόμη φορά οι τρεις πλευρές τήρησαν τον όρο της εμπιστευτικότητας, κάτι που ήταν αναμενόμενο καθώς η κάθε διαρροή θα απειλούσε να τινάξει την διαδικασία στον αέρα και βεβαίως θα οδηγούσε σε καταλογισμό ευθυνών, κάτι που θέλουν να αποφύγουν και οι δυο πλευρές .
Η Ελληνική πλευρά πάντως, σύμφωνα με το hellasjournal.com, με δεδομένα τα συγκεχυμένα μηνύματα που στέλνει ο κ. Ζάεφ, δεν έχει πολλά περιθώρια υποχώρησης από την διαπραγματευτική γραμμή την οποία επανειλημμένα και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς έχουν παρουσιάσει δημοσίως:
  • Η νέα ονομασία θα πρέπει να ισχύει erga omnes και να υπάρχει συνταγματική κατοχύρωση αυτού του εύρους χρήσης και αφού ολοκληρωθεί η επικυρωτική διαδικασία της Συμφωνίας, τότε μόνο θα δοθεί από την Ελλάδα το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. και της πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Παρά τις προσπάθειες που γίνονται για στρογγύλεμα αυτής της θέσης τα περιθώρια είναι περιορισμένα. Η erga omnes χρήση της νέας ονομασίας σημαίνει με απόλυτο τρόπο ότι θα ισχύει η νέα ονομασία και για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και για το εσωτερικό. Και συνεπώς για να ισχύει για κάθε χρήση θα πρέπει αυτό να προβλέπεται από το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας, το οποίο μέχρι τώρα έχει αναφορά στην «Δημοκρατία της Μακεδονίας», στον «Μακεδονικό λαό και γλώσσα» και προβλέπει ότι οι διεθνείς συμφωνίες (όπως αυτή που θα συναφθεί μεταξύ των δυο χωρών) συνάπτεται στο όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
Ένα σημαντικό κεφάλαιο είναι η διαδικασία επικύρωσης της διεθνούς συμφωνίας, ο τρόπος με τον οποίο θα κατοχυρωθεί στον ΟΗΕ η συμφωνία (που θα σημάνει και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας που ξεκίνησε με εντολή και απόφαση του ΣΑ) ο χρόνος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και υλοποίησης των συνταγματικών αλλαγών.
Το πλαίσιο αυτό το οποίο έχουν επεξεργασθεί οι κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ σε συνεργασία με τον κ. Νιμιτς, είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς συνδέεται και με την ουσία της διαφοράς.  Εάν δεν δηλώσει καθαρά ο κ. Ζαεφ ότι αποδέχεται την erga omnes χρήση της νέας ονομασίας με συνταγματική κατοχύρωση, ώστε να αποκλείεται διολίσθηση σε διπλή ονομασία, η πρόοδος αυτή που έχει επιτευχθεί για την διαδικασία εφαρμογής της Συμφωνίας δεν θα έχει πλέον καμία αξία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται το τελευταίο διάστημα στα Σκόπια, ο κ. Ζάεφ είναι έτοιμος για «κάποιες» αλλαγές στο Σύνταγμα, τις οποίες όμως τοποθετεί, άλλοτε πριν την ένταξη στην Ε.Ε. άλλοτε μετά από εκλογές, ενώ δε διευκρινίζει εάν αυτή η αλλαγή θα αφορά όχι απλώς την παραχώρηση κυριαρχίας στην Ε.Ε. αλλά και συγκεκριμένη αλλαγή όλων των αναφορών σε Δημοκρατία της Μακεδονίας με την νέα ονομασία.
Ο κ. Ζάεφ σκέπτεται σύμφωνα με δημοσιεύματα, να οργανώσει δημοψήφισμα με ερώτημα την ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ συνδέοντας το ερώτημα με την αλλαγή ονομασία και με πόλο το δημοψήφισμα αυτό και κάποιο «θετικό νεύμα» από Ευρώπη και ΝΑΤΟ, να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, ελπίζοντας ότι θα αποσπάσει πλειοψηφία που θα του επιτρέψουν την εξασφάλιση της αναγκαίας πλειοψηφίας για την αλλαγή συντάγματος. Αλλά όλα αυτά έχουν σχέση με τους πολιτικούς ελιγμούς και στοχεύσεις του κ. Ζαεφ.
Η Ελληνική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσφέρει στον κ. Ζάεφ αυτό που θα ήθελε ο ίδιος: απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο και πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, απλώς και μόνο με την προβολή του καλού κλίματος στις μέχρι τώρα συνομιλίες και την υπόσχεση ότι με ισχυρό χαρτί την απόφαση της Ε.Ε. ,θα πείσει την κοινή γνώμη του για την εφαρμογή και υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Η αποδοχή μιας τέτοιας φόρμουλας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αποδεκτή από την Αθήνα, καθώς στο εύφλεκτο πολιτικό τερέν η κυβέρνηση θα έμενε χωρίς στηρίγματα όχι μόνο από τον κ. Καμμένο αλλά ακόμη και από εκείνες τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς που βλέπουν θετικά την προσπάθεια επίλυσης του ονοματολογικού.
Υπό αυτό το πρίσμα εάν ο κ. Ζάεφ δεν προβεί σε μια πανηγυρική και ρητή αποδοχή του erga omnes και της συνταγματικής κατοχύρωσης του και αποδεχθεί ότι το επόμενο βήμα σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ θα γίνει αυτομάτως μετά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, οι δυο πρωθυπουργοί θα περιορισθούν στο να διατηρήσουν ζωντανή την διαδικασία και να καταβληθεί μια ακόμη προσπάθεια το φθινόπωρο καθώς πλέον ο μεγάλος όγκος της διαπραγμάτευσης είναι έτοιμος, και όπως και ο Νίκος Κοτζιάς έχει δηλώσει, οι αρχές του 2019 είναι το πρακτικό χρονοδιάγραμμα για εξεύρεση λύσης καθώς αποτελεί και την έναρξη ενός εκλογικού κύκλου στις δυο χώρες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου