Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Τι είπαν Τσακαλώτος και Φίλης στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ - Το «μωσαϊκό» των νέων συμμαχιών...

του Αντώνη Αντζολέτου

Η επόμενη ημέρα από την ολοκλήρωση των μνημονίων, αλλά και η ατζέντα των συνεργασιών βρίσκονται, πλέον στην ημερήσια διάταξη των στελεχών του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου.

Στην κυβέρνηση δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να είναι «θολό» το μήνυμα που θα δοθεί στην κοινωνία από τις 20 Αυγούστου και μετά - αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο θετικών παρεμβάσεων - και την ίδια στιγμή εκτιμούν ότι η πορεία προς τις τριπλές εκλογές προϋποθέτει από τώρα πολύ προετοιμασία.
Σύμφωνα με ασφαλείς  πληροφορίες του newpost.gr  ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας χθες στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ενημέρωσε το όργανο για την πορεία των διαπραγματεύσεων και  τόνισε πως το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με το ΔΝΤ σχετικά με την παραμονή του ή όχι στο πρόγραμμα.

«Όλα είναι ανοιχτά» φέρεται να είπε ο υπουργός των Οικονομικών συμπληρώνοντας πως η προσπάθεια που γίνεται είναι να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα στην ώρα τους θεωρώντας δεδομένη την έξοδο από τα μνημόνια χωρίς πιστοληπτική γραμμή. Για τον κ. Τσακαλώτο οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγές στα συμπεφωνημένα δεν είναι της παρούσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες κομματικές πηγές πιο «βιαστικός» εμφανίζεται ο Νίκος Φίλης ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση στην Κουμουνδούρου παραμένοντας στις πάγιες απόψεις του, που επαναλαμβάνει δημοσίως όλο το τελευταίο διάστημα,  πως μπορούμε - βγαίνοντας τώρα από τη δανειακή σύμβαση - να ζητήσουμε και να διαπραγματευτούμε ορισμένες αλλαγές.
«Είναι κουβέντα που πρέπει να γίνει από το φθινόπωρο και μετά» τόνιζε στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των «53+» στο newpost.gr για τη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με τη μη περικοπή των συντάξεων ή ακόμα και του αφορολόγητου εξαιτίας των καλών δημοσιονομικών αποτελεσμάτων.
Θεωρεί, ωστόσο λογικό σε αυτό το ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ να κινείται ανεξάρτητα από το Μαξίμου. «Δεν μπορεί ο υπουργός των Οικονομικών να ανοίγει μια τέτοια συζήτηση τη δεδομένη χρονική στιγμή σε αντίθεση με ένα κομματικό στέλεχος», τόνιζε χαρακτηριστικά.

Συμμαχίες και «Κλεισθένης»

Από τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας,  παρουσία του Αλέξη Τσίπρα​,  φάνηκε για άλλη μια φορά πως οι νέες συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ περνούν μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Μέλη της  τόνιζαν στο newpost.gr πως η κοινή αντίληψη που υπάρχει είναι ότι ενόψει των επόμενων περιφερειακών και δημοτικών εκλογών θα  δημιουργηθούν ευρύτερα σχήματα που θα έχουν προοδευτικό πρόσημο.
Συμπλήρωναν πως δεν συζητείται κάποια κεντρική πολιτική συμφωνία, αλλά συμπορεύσεις με βάση τα τοπικά χαρακτηριστικά.
Ο χρόνος που θα κυλήσει αναμένεται να στρώσει το έδαφος των συνεργασιών, καθώς όπως φάνηκε και από την ΚΕΔΕ το Κίνημα Αλλαγής αυτή τη στιγμή δεν έχει δείξει καμία διάθεση προσυνεννόησης.
Επιφυλακτικά εμφανίζονται κάποια στελέχη της κίνησης των «53+» που θέτουν ως προϋπόθεση την ανάδειξη των αντινεοφιλελεύθερων πολιτικών με τις οποίες το παρελθόν είχε ταυτιστεί το ΠΑΣΟΚ.
Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η αναφορά του πρωθυπουργού προς τα μέλη του οργάνου όταν τόνισε πως «οι διαχωριστικές γραμμές μετατοπίζονται πια ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση. Αυτό θα είναι και το διακύβευμα στις τοπικές κοινωνίες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινητοποιήσει από τώρα όλες του τις δυνάμεις για τη δημιουργία πλατιών, προοδευτικών συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο. Με μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό. Με μέτωπο στον ακροδεξιό λαϊκισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου