Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Σκοπιανό: Οι τελευταίες «πινελιές» για τη λύση του ονοματολογικού...!!!

του Αντώνη Αντζολέτου

Η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για τη λύση του ονοματολογικού παίζεται μέσα στην εβδομάδα και όλα εξαρτώνται από τη στάση που θα κρατήσει η ΠΓΔΜ στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν αποκλειστικά σε επίπεδο πρωθυπουργών από εδώ και στο εξής.  

Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ παρέδωσαν τη «σκυτάλη» στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ μιας και οι επόμενες κρίσιμες αποφάσεις, που έχουν να κάνουν με την τελική ονομασία και το erga omnes,  θα καθοριστούν  στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. 
Σίγουρο είναι πως στις Βρυξέλλες  καταγράφηκε σημαντική πρόοδος μεταξύ των δυο υπουργών Εξωτερικών με καλά πληροφορημένες πηγές να τονίζουν στο newpost.gr,  πως σταδιακά φαίνεται να συμβιβάζονται τα Σκόπια, μέσω και των διπλωματικών πιέσεων που δέχονται, για λύση. Παράλληλα όλα τα στοιχεία δείχνουν πως έχουν αρχίσει και οι απαραίτητες «ζυμώσεις»  στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

Σήμερα οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό και νομικό επίπεδο με εμπειρογνώμονες των δυο χωρών να ρυθμίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για όλα τα ζητήματα χαμηλής πολιτικής. Μέσα  στις επόμενες ώρες δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα τηλεφωνική επικοινωνία των πρωθυπουργών που θα είναι κομβικής σημασίας. Όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr,  πέρα από τους ανοιχτούς διαύλους που διατηρούν εδώ και καιρό τα γραφεία των δυο ηγετών, χρειάστηκε να επικοινωνήσουν και οι ίδιοι τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να μπορέσουν να δώσουν την απαραίτητη ώθηση στις συζητήσεις.
«Κλειδί της λύσης είναι το erga omnes και η αποδοχή του από την άλλη πλευρά» τόνιζαν οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά, πως το μόνο που χωρίζει Αθήνα και Σκόπια αυτή τη στιγμή είναι το κεφάλαιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης και μια δέσμευση από τον Ζόραν Ζάεφ πως θα προχωρήσει σε αυτή χωρίς την ονομασία της «Δημοκρατίας του Ίλιντεν» στο τραπέζι. Για αυτό το λόγο από το κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθούν να εμφανίζονται ιδιαιτέρως  συγκρατημένοι γνωρίζοντας  τις ενστάσεις της άλλης πλευράς όλο το τελευταίο διάστημα.  
Όσον αφορά τις Πρέσπες και το «ραντεβού συμφωνίας» που αναμένεται να πραγματοποιήσουν οι δύο πρωθυπουργοί,  σημείωναν πως θα γίνει το «συντομότερο δυνατόν». Όλα εξαρτώνται από την άλλη πλευρά για το αν οι διαδικασίες «τρέξουν» ακόμα και για το Σαββατοκύριακο που έρχεται.
Αν και οι πληροφορίες που έχει στη διάθεση του το newpost.gr δεν αποκλείουν να έπεσαν στο τραπέζι από τα Σκόπια και άλλες εναλλακτικές ονομασίες στην γραμμή του  «Ίλιντεν», όλα  φαίνεται πως έχουν κλείσει στα 3 από τα 5 ονόματα που είχε βάλει αρχικά στο τραπέζι ο Μάθιου Νίμιτς.
  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)

Τα επτά στάδια της  συμφωνίας

Αν δεν υπάρξουν απρόοπτα στις από εδώ και πέρα διαβουλεύσεις, ο «δρόμος» για τη συμφωνία έχει καθοριστεί με την κάθε πλευρά να κάνει προσεκτικά βήματα και να παίρνει τις απαραίτητες εγγυήσεις για να προχωρήσει.
Αναλυτικά:
  • Ο Ζόραν Ζάεφ θα φέρει τη «συμφωνία των Πρεσπών» στη Βουλή του, προκειμένου να εγκριθεί με απλή πλειοψηφία (δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, αφού ο συνασπισμός διαθέτει 67 βουλευτές και απαιτούνται μόλις  61).
  • Η Ελλάδα με επιστολή της στο ΝΑΤΟ θα δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Βορειοατλαντική Συμμαχία με βασική προϋπόθεση το αίτημα να γίνει δεκτό μόνο, όταν ολοκληρώσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
  • Ο Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να κληθεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28-29 Ιουνίου, προκειμένου τα Σκόπια να πάρουν ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαδικασιών.
  • Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θα δεχτεί πρόσκληση και από το ΝΑΤΟ  για τις 11-12 Ιουλίου, που πραγματοποιείται η ετήσια Σύνοδος της Συμμαχίας.
  • Στις αρχές του φθινοπώρου και με «όπλα» την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ο Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να απευθυνθεί στο λαό του και με δημοψήφισμα να ζητήσει να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας του, προκειμένου η χώρα να δεχθεί τη νέα ονομασία της erga omnes.
  • Θα ακολουθήσει ειδική ψηφοφορία στη Βουλή και με «όχημα» ένα καλό ποσοστό από το δημοψήφισμα θα επιχειρήσει να πείσει την αντιπολίτευση του VMRO να υπερψηφίσει την πρόταση για Συνταγματική αναθεώρηση, που απαιτεί τα 2/3 της πλειοψηφίας (80 στους 120 βουλευτές).
  • Από τη στιγμή που όλες οι διαδικασίες ολοκληρωθούν επιτυχώς στη γειτονική χώρα, η συμφωνία θα έρθει και στην ελληνική Βουλή για επικύρωση, με τον Αλέξη Τσίπρα να ευελπιστεί να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.
Οι συσκέψεις στο Μαξίμου για το Σκοπιανό αναμένεται να είναι συνεχείς από σήμερα με τον πρωθυπουργό και τους  στενούς του συνεργάτες να αποτιμούν τα νέα δεδομένα και την τελική συμφωνία που θα μπει στο τραπέζι από την άλλη πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου