Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει με το ΚΙΝΗΜΑ. ΑΛΛΑΓΗΣ....


Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός

Το πολιτικό σύστημα της χώρας ετοιμάζεται να δρασκελήσει στην μεταμνημονιακή εποχή, καθώς στις 20 Αυγούστου κλείνει κι ο κύκλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης. 

Μια νέα μεταπολίτευση βρίσκεται προ των πυλών, όπως εκείνη του 1974, πέραν από τις όποιες καθεστωτικές διαφορές.
      
Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου με την πεποίθηση ότι θα έχουν γερά πολιτικά χαρτιά στην μεταμνημονιακή Ελλάδα,  σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα και φυλλομετρώντας τις πολιτικές, ιδεολογικές και κομματικές δυνάμεις του πολιτικού σκηνικού φλερτάρουν έντονα κι αδιάλειπτα με τον όμορο και ιδεολογικά συγγενικό χώρο του ΚΙΝ. ΑΛΛ.

 Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, επαινεί μεν την μέχρι τώρα κυβερνητική συγκατοίκηση με τους ΑΝΕΛ, επισημαίνοντας πως, «Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, παρά τις μεγάλες διαφορές που έχουμε σε πολλά κοινωνικά και άλλα θέματα, εκ του αποτελέσματος κρίνεται επιτυχής, διότι περάσαμε πολλά δύσκολα θέματα στα οποία είχαμε διαφωνίες, με αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό». Από την άλλη πλευρά, όμως τονίζει ότι…, «είναι σαφές ότι υπάρχουν μεγαλύτερες συγγένειες ιδεολογικές, όπως αποδείχθηκε και στη Βουλή, σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, θέματα δικαιωμάτων κ.ά. με το Κίνημα Αλλαγής». Αναφερόμενος, δε, με νόημα στις λίαν πρόσφατες δηλώσεις του Βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη, - περί ομοφυλοφιλίας και παιδοφιλίας - , δεν απέφυγε να πει με νόημα : «Δεν αισθάνομαι καθόλου άνετα, το γνωρίζετε αυτό και το φαντάζεστε».
    
Είναι κοινός τόπος, τόσο στην Ηρώδου του Αττικού, όσο και στην Κουμουνδούρου, πως με το τέλος των μνημονίων ολοκληρώνεται και ο λόγος συνύπαρξης με το κόμμα του Πάνου Καμμένου και δικαιώνονται επίσης εκείνοι που υποστήριζαν πως το «βελούδινο διαζύγιο» με τους ΑΝΕΛ είναι προ των πυλών. Ο Αλέξης Τσίπρας κοιτάζει κεντροαριστερά και ο Πάνος Καμμένος κοιτάζει κεντροδεξιά, λένε χαρακτηριστικά βουλευτές και των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων σε κατ ιδίαν συζητήσεις…  

                               Πρόβες συμμαχιών
      
Η «αναδοχή παιδιού από ομόφυλα ζευγάρια», προκάλεσε ρήγμα στο ΚΙΝ. ΑΛΛ. Το κόμμα εμφανίστηκε διχοτομημένο από την άρνηση βουλευτών να στηρίξουν μια επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Η εν λόγω πραγματικότητα, δείχνει πως η συζήτηση για τη συμπόρευση των δυο χώρων, ναι μεν γίνεται στο παρασκήνιο αλλά δεν θα είναι μια απλή υπόθεση. Παρά ταύτα, το Μαξίμου θα επιχειρεί συνεχώς από εδώ και πέρα να ρίχνει το «μπαλάκι» στο Κίνημα Αλλαγής είτε με δικές του προτάσεις (κατάτμηση β΄ Αθηνών ) είτε με νομοσχέδια που έχουν προοδευτικό πρόσημο και ακόμα και  στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, δεν θα έλεγαν όχι στην υπερψήφισή τους…
     
Χαρακτηριστικά, στη ψηφοφορία για την «αναδοχή παιδιού από ομόφυλα ζευγάρια», τέσσερις γυναίκες  βουλευτές της γαλάζιας παράταξης διαφοροποιήθηκαν από την κομματική γραμμή ψηφίζοντας «ναι» στο άρθρο 8. Μεταξύ αυτών και η εισηγήτρια του κόμματος Κατερίνα Μάρκου που προκάλεσε πολλές συζητήσεις για τη στάση της. Στα «συν», στο Μέγαρο Μαξίμου, κρατούν τη θετική ψήφο του Θανάση Παπαχριστόπουλου, αλλά και την απουσία της Έλενας Κουντουρά, που επέλεξε να μην συνταχθεί με το «όχι» του κόμματος του Πάνου Καμμένου.
    
Αισιόδοξα μηνύματα, θεωρούν κυβερνητικοί επιτελείς την θετική ψήφο του Ποταμιού και υπερθεματίζουν πως πολλά από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος του Σταύρο Θεοδωράκη έχουν έρθει κοντά με απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία περίοδο και θυμίζουν την πρόσφατη επίσκεψη του Σταύρου Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
   
 Όπως εκμυστηρεύονται κορυφαίοι κυβερνητικοί επιτελείς στο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, ήδη στο παιγνίδι και την στρατηγική των συμμαχιών «δουλεύει έντονο παρασκήνιο και διεξάγονται μυστικές διεργασίες και διαβουλεύσεις για συμπόρευση στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου το πεδίο των συνεργασιών είναι πιο εύκολο». Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες έχει «κλείσει» η στήριξη, από τον ΣΥΡΙΖΑ, ιστορικών πράσινων αυτοδιοικητικών στελεχών, όπως των περιφερειαρχών Απόστολου Κατσιφάρα και  Σταύρου Αρναουτάκη, στην Δυτική Ελλάδα και Κρήτη αντίστοιχα. Οι καλά γνωρίζοντες επιμένουν πως οι δυο αυτές περιπτώσεις έπεισαν τον πρωθυπουργό να προσχωρήσει στην άποψη του Πάνου Σκουρλέτη για ταυτόχρονη διεξαγωγή εθνικών κι αυτοδιοικητικών εκλογών…  Υπέρ της συνεργασίας των δύο κομμάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουν ταχθεί ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λ. Ιωαννίδης, ο Δήμαρχος Λάρισας Α. Καλογιάννης, ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού Νίκος Σαράντης, η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία  Ανδρούτσου και ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Γ. Καπλάνης.

                     Πρόταση του Γιάννη Ραγκούση
       
Ο πρώην υπουργός και εκ των στενών συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου, Γιάννης Ραγκούσης, σε ειδική εκδήλωση επανέλαβε τη θέση του για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «ως Κίνημα Αλλαγής, ή θα επιστρέψουμε στη συντελεσμένη προοδευτική παράταξη και θα αναγεννηθούμε ή θα σβήσουμε. Στις μεταμνημονιακές συνθήκες, όταν θα έχει αντικειμενικά αρθεί η κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης, οποιαδήποτε νέα κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ θα είναι προδοσία της προοδευτικής παράταξης. Θα είναι απόδειξη εξάρτησης από τη μεταπρατική ολιγαρχία».
      
Ο καθηγητής Νίκος Μουζέλης, εξέφρασε την άποψη ότι το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι αν συνεργαστεί με την ΝΔ θα χάσει τα σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά του και θα έχει καθοδική πορεία. Στην εκδήλωση του Γιάννη Ραγκούση, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Νίκος Παππάς, ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Ξυδάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Δημήτρης Κρεμαστινός, το στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής Θοδωρής Μαργαρίτης, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος.
    Λίγες ημέρες μετά την εκδήλωση του πρώην πράσινου υπουργού, ο πολιτικός του μέντορας και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και εκείνο του υπουργείου εξωτερικών, όπου κι είχε πολύωρες συζητήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά. Μπορεί να χρησιμοποιήθηκε το επιχείρημα της απλής ενημέρωσης για τα φλέγοντα εθνικά θέματα, αλλά ως κίνηση σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις σχέσεις του παλιού ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ…

                           ΕυρωπαίοΙ προξενητές  
      
Είναι γνωστό πως οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές δεν «χώνεψαν», ποτέ την κυβερνητική συγκατοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. Αντίθετα, πάντοτε προσπαθούσαν με προεξάρχοντα τον Μάρτιν Σουλτς από την εποχή που ήταν πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και του ιταλού Τζιάννι Πιτέλα  να «μεσιτέψουν», την προσέγγιση με την Φώφη Γεννηματά. Δεν είναι διόλου τυχαίες οι προσκλήσεις που λαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας, τις οποίες κι αποδέχεται, για να παρευρίσκεται σε όλες τις συσκέψεις της ευρωομάδας των σοσιαλιστών και να φωτογραφίζεται με την Φώφη Γεννηματά. Προχθές, ο πρόεδρος των Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών (S & D), Ούντο Μπούλμαν, κάλεσε τα προοδευτικά πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να ενώσουν τις δυνάμεις τους «στο δρόμο για το μέλλον της χώρας» και να απομακρυνθούν από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία, όπως είπε, έχει μεγάλη ευθύνη στην ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση.
«Θα ήθελα να συστήσω ότι ο δρόμος προς το μέλλον θα πρέπει να είναι οι προοδευτικές δυνάμεις, να κάνουν αμοιβαία τη χρήση των εμπειριών τους για το τι πήγε στραβά και τι καλά και να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην κατεύθυνση μιας προοδευτικής ιδέας για το πώς να αναπτύξουν αυτή τη θαυμάσια χώρα με γνώμονα μια καλύτερη τύχη για τους υπέροχους ανθρώπους της, τόνισε ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής. Όπως τονίζει «ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι είναι ήδη μέλη της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών S & D, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέλος της ομάδας της Αριστεράς GUE-NGL. Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει στενούς δεσμούς με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ηγέτες, οι οποίοι υποστήριξαν δημόσια τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης και τον προσκαλούν τακτικά ως παρατηρητή στις συνόδους κορυφής τους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου