Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Μια παλιά και αμαρτωλή ιστορία... .η κατάτμηση της Β' Αθηνών...!!!

«Εκλογική περιφέρεια - χάος»; «Πεδίο ανάδειξης βαρόνων και δελφίνων»; «Εκκολαπτήριο διαφθοράς»;

Πλήθος επιλογών ανάμεσα στους...
τίτλους που έχουν «κοσμήσει» τη Β' Αθηνών -τη μεγαλύτερη ίσως εκλογική περιφέρεια του κόσμου, τηρουμένων των αναλογιών.

Την περιφέρεια που εκλέγει 44 από τις 300 έδρες του ελληνικού Κοινοβουλίου, δηλαδή περίπου το 1/6 του συνόλου. Ουκ ολίγες απόπειρες έχουν γίνει για την κατάτμησή της. Πάντα όμως έπεφταν σε ένα... αόρατο τείχος.

Εχουν άραγε σήμερα ωριμάσει οι συνθήκες για να προχωρήσει η συγκεκριμένη τομή;

Η συζήτηση για την κατάτμηση της Β' Αθηνών χρονίζει. Επανερχόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη Μεταπολίτευση, πήρε όμως ζωηρά χαρακτηριστικά τα τελευταία χρόνια.


Το 2003, όταν την τότε επικαιρότητα απασχολούσε ο «νόμος Σκανδαλίδη» (ουσιαστικά το ισχύον εκλογικό σύστημα, πριν τροποποιηθεί το 2008 μετά από νομοθετική ρύθμιση του τότε υπουργού Εσωτερικών και σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλου, με αποτέλεσμα το «μπόνους» να αυξηθεί σε 50 έδρες, από τις 40 του «νόμου Σκανδαλίδη»), το «σπάσιμο» της Β' Αθηνών ήταν ένα από τα βασικά ζητούμενα.

Πολλοί θα θυμούνται έναν ολόκληρο διάλογο που είχε ανοίξει -και βέβαια δεν προχώρησε ποτέ- για μονοεδρικές περιφέρειες.

Ο υπουργός ήταν έτοιμος να προχωρήσει σε αυτήν τη μεταρρύθμιση έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Αντιδράσεις εντός του ΠΑΣΟΚ ακύρωσαν την προσπάθεια. Αντιστοίχως έμεινε στα χαρτιά νεότερη απόπειρα επί θητείας Γ. Ραγκούση στο υπουργείο Εσωτερικών.

Στο πρόσφατο παρελθόν η υπόθεση «κατάτμηση της Β' Αθηνών» επανήλθε στο προσκήνιο επί υπουργίας Π. Κουρουμπλή.

Την άνοιξη του 2016 ο κ. Κουρουμπλής είχε μιλήσει για κατάτμηση πλήθους εκλογικών περιφερειών, ακόμα και για θέσπιση ανώτατου πλαφόν 10 βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια, κάτι που σήμαινε ότι η Β' Αθηνών θα κατακερματιζόταν σε 4 ή 5 μικρότερες.

Το βασικό επιχείρημα υπέρ της κατάτμησης είναι η καταπολέμηση των εκτεταμένων φαινομένων διαπλοκής που εμφανίζονται στη Β' Αθηνών.

Είναι γνωστό ότι όσο πιο μεγάλη είναι η εκλογική περιφέρεια τόσο μεγαλύτερο ρόλο στην επικράτηση των υποψηφίων παίζουν οι εκλεκτικές σχέσεις με ΜΜΕ και άρα η περισσότερη προβολή, η καλή δικτύωση και η δαπάνη χρημάτων. Και είναι προφανές ότι σε μια εκλογική περιφέρεια 1,5 εκατ. ψηφοφόρων επικρατούν τα προβεβλημένα στελέχη σε βάρος των μικρότερων, ακόμα και εάν οι δεύτεροι έχουν ισχυρούς δεσμούς με τοπικές κοινωνίες.

Εξ ου και οι αντιδράσεις απέναντι στην κατάτμηση εμφανίζονταν «πάντα από τους "μεγαλοφεουδάρχες", δηλαδή όσους είχαν εκτεταμένα δίκτυα σε όλη την εκλογική περιφέρεια. Διότι κατάτμηση της Β’ Αθηνών σημαίνει ότι χάνεις το δίκτυό σου» περιγράφει καλός γνώστης του παρασκηνίου της υπόθεσης.



Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Στέργιου Ζιαμπάκα και του Γιάννη Μπασκάκη, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου