Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

«Σπάστε» τη Β΄Αθήνας και τη διαπλοκή...

H κατάτμηση της Β' εκλογικής περιφέρειας της Αθήνας μπαίνει στην πολιτική ατζέντα και δοκιμάζει τις αντοχές του...
παλιού πολιτικού συστήματος. 

 Όπως πολλές μεταρρυθμίσεις στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, όλοι συμφωνούν για δεκαετίες ότι επείγει αλλά ποτέ κανείς δεν τόλμησε να πραγματοποιήσει.

Η Β' Αθήνας εκλέγει 44 βουλευτές, σχεδόν το 1/6 της Βουλής, αριθμεί 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόρους σε 34 Δήμους, οπου η επικοινωνία των βουλευτών με τους ψηφοφόρους είναι πρακτικά αδύνατη όπως και η πολιτική κινητικότητα. Σε συνδυασμό με το εκλογικό σύστημα, αναδεικνει τους βουλευτές που πρωταγωνιστούν συνήθως στο πολιτικό σκηνικό. Αντίστοιχη είναι η εικόνα στην περιφέρεια Αττικής που εκλέγει 15 βουλευτές και συμπεριλαμβάνεται στα ίδια σχέδια.


Η τεράστια εκλογική περιφέρεια εξυπηρετεί πολιτικά κατεστημένα και "τζάκια" που οχυρώνονται πίσω από τα αχανή όριά της, τα οποία λειτουργούν ως βαλβίδα ελέγχου του πολιτικού προσωπικού και νόθευσης της λαϊκής βούλησης. Το προβάδισμα έχουν όσοι διαθέτουν πρόσβαση σε συγκεκριμένους μηχανισμούς, μαύρο πολιτικό χρήμα και προβολή από τα μεγάλα Μ.Μ.Ε. ώστε να προσεγγίσουν τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων, μέσα στους παλιούς σχηματισμούς. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ανέτρεψε πρόσκαιρα αυτή την εικόνα λόγω της ανέλιξης μιας άγνωστης στελεχειακής βάσης, όμως σταδιακά​ θα​ βρεθεί αντιμέτωπος με τις ίδιες στρεβλώσεις.

Η Β' Αθήνας αποτελεί μια δεξαμενή αναπαραγωγής των παλαιοκομματικών δικτύων και της διαπλοκής. Η κατάτμησή της είναι αναγκαία και συνεπής μεταρρύθμιση για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος. Θα δοκιμάσει τις αντοχές του συντηρητικού χώρου αλλά και προκλησεις συγκλίσεων με δυνάμεις του προοδευτικού τόξου.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου