Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Ραντεβού με νόημα...

Δύο ραντεβού με νόημα, σε μια συγκυρία με ιδιαίτερα οξυμένους τους πολιτικούς συμβολισμούς, επέλεξε να κλείσει σήμερα ο...
Γιώργος Παπανδρέου. 

Ο πρώην πρωθυπουργός και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, εν όψει του ταξιδιού που θα κάνει στην Τουρκία ζήτησε και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Για τον ίδιο λόγο, και επίσης με δική του πρωτοβουλία, ακολούθησε το ραντεβού του και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.


Ο πρώην πρωθυπουργός είχε φροντίσει, από καιρό, να θέσει τις εν λόγω συναντήσεις σε απολύτως θεσμικό πλαίσιο. Ως τομεάρχης Εξωτερικών, δε, του Κινήματος Αλλαγής είχε ενημερώσει και την Φώφη Γεννηματά και το Πολιτικό Συμβούλιο για την πρωτοβουλία του, με δεδομένη και την κρίσιμη περίοδο που διέρχονται τα ελληνοτουρκικά.

Από πρόσωπα που συνομιλούν με τον Γιώργο Παπανδρέου, άλλωστε, τονιζόταν σήμερα πως οι συναντήσεις αφορούσαν αποκλειστικά και μόνον την ενημέρωση εκατέρωθεν για τα εθνικά θέματα, και πως η κριτική στάση του πρώην πρωθυπουργού απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ διατηρείται στο ακέραιο, όπως και η αντίθεσή του στα σενάρια συνεργασίας του Κινήματος Αλλαγής με την Νέα Δημοκρατία.

Παρά ταύτα, το timing στο οποίο έγιναν οι συναντήσεις δεν είναι πολιτικά αδιάφορο. Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε να δει τον Αλέξη Τσίπρα στον θερμό ακόμη απόηχο του αιτήματος της Φώφης Γεννηματά για «εκλογές εδώ και τώρα» - ενός αιτήματος, το οποίο οι πληροφορίες έφεραν τον πρώην πρωθυπουργό να αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα. Πέρασε επίσης την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου την ώρα που ουκ ολίγοι συντροφοί του στο Κίνημα Αλλαγής στοχεύουν με πυρά κατά ριπάς τον Γιάννη Ραγκούση επειδή διοργάνωσε εκδήλωση για «το μέλλον της προοδευτικής παράταξης» και τον διάλογο μεταξύ κεντροαριστεράς και αριστεράς. Και συνέπεσε οι συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να γίνουν την ίδια ημέρα που ένα έτερο στέλεχος και υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, ο Γιάννης Μανιάτης, καταγγέλλει σε συνέντευξή του συμπεριφορές εντός ΚΙΝΑΛ «που λειτουργούν ως «χρυσές χορηγίες» του ΣΥΡΙΖΑ».

Όλα αυτά μπορεί να μην σημαίνουν τίποτα, μπορεί να σημαίνουν και πολλά. Από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, άλλωστε, γίνεται λόγος για απολύτως θεσμικές πρωτοβουλίες που δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση έμμεση ή άμεση έκφραση διαφωνίας με τις επιλογές της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ.

Η πολιτική, όμως, είναι το κατεξοχήν πεδίο διαχείρισης συμβόλων και συμβολισμών. Και οι σημερινές συναντήσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά δείχνουν πως, για ένα τμήμα τουλάχιστον, του Κινήματος Αλλαγής οι «ίσες αποστάσεις» δεν σημαίνουν απαραιτήτως και «μη διάλογο».

Ή άλλως, αποδεικνύουν πως εκ των πραγμάτων, έχουν ήδη διαμορφωθεί ανοιχτοί δίαυλοι μεταξύ κυβέρνησης και Κινήματος Αλλαγής, και δη σε θεσμικό επίπεδο. Αλλωστε, πριν από τον Γιώργο Παπανδρέου κι ένα ακόμη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό για τα εθνικά θέματα – για την γνωστή πρωτοβουλία του υπέρ της σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, την οποία και δέχθηκε θετικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Το γεγονός αυτό επισημαίνεται και από κυβερνητικά στελέχη, χωρίς να γεννά απαραιτήτως προσδοκίες ευρύτερων συγκλίσεων. Τουλάχιστον στην παρούσα φάση…

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου