Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Ενημερώνει Παυλόπουλο και πολιτικούς αρχηγούς για το Σκοπιανό ο Τσίπρας...!!!

Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση από τις «κόκκινες» γραμμές της αναφορικά με την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. 

«Erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία», τονίζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως «η υλοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ - ΝΑΤΟ)».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός προτίθεται να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς. Όπως αναφέρουν οι μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο πιθανότατα το Σάββατο και τους πολιτικούς αρχηγούς την Κυριακή.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το τέλος της Συνόδου ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ «έχουν διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αν και μένει ακόμα απόσταση να καλυφθεί».

Στον ΣΥΡΙΖΑ μετρούν πολιτικά κέρδη και ζημιές

Προφανώς ουδείς μπορεί να προκαταλάβει την κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Άλλωστε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι «τα τελευταία μέτρα είναι πιο δύσκολα.» Ωστόσο, η πρόοδος που σημειώνεται, εκ των πραγμάτων ανοίγει το ζήτημα της πολιτικής διαχείρισης στο εσωτερικό της χώρας μιας ενδεχόμενης συμφωνίας. Στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να εκτιμήσουν τα πολιτικά κέρδη και τις ζημιές που μπορεί να προκύψουν.

Η στάση Καμμένου

Το πρώτο και πιο επείγον ερώτημα έχει να κάνει με τη στάση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ απέναντι σε μια ενδεχόμενη συμφωνία. 
Ο κ. Καμμένος έχει δεσμευτεί επανειλημμένως ότι δεν πρόκειται να δεχτεί ονομασία που να εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία. Παρά τη δεδομένη διαφωνία Καμμένου, στον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνοχή της κυβερνητικής συμμαχίας. Αισιοδοξία που ενισχύθηκε μετά την προχτεσινή συνάντηση στο Μαξίμου Τσίπρα-Καμμένου-Κοτζιά. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για συζήτηση που διεξήχθη σε καλό κλίμα.
Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι θα πράξει ο Πάνος Καμμένος. Και αυτό γιατί δεν έχει σημασία μόνο το τι θέλουν να κάνουν οι ΑΝΕΛ, αλλά και ποιο θα είναι το γενικό πολιτικό κλίμα. Υπενθυμίζεται ότι οι αντιδράσεις και, κυρίως το μέγεθος των συλλαλητηρίων ξεπέρασαν κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις του Μεγάρου Μαξίμου. Επιπλέον, η στάση του Πάνου Καμμένου εξαρτάται και από το πόσο έχει προχωρήσει η κυοφορία του νέου φορέα τα «λαϊκής πατριωτικής Δεξιάς». Προς το παρόν, οι διεργασίες για τον νέο φορέα φαίνεται να είναι σε στασιμότητα.
Πάντως, η συμφωνία μπορεί να περάσει σε ενδεχόμενη κοινοβουλευτική ψηφοφορία και χωρίς τις ψήφους των ΑΝΕΛ. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι «αν η λύση που θα έρθει, έχει τη σφραγίδα της Ευρώπης πρέπει να τη στηρίξουμε όλοι.»

Συναίνεση μέσα στο κόμμα

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν γκρίνιες για τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης. Η σύνθετη ονομασία αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και παλιότερα του Συνασπισμού. Ο Νίκος Κοτζιάς στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2015 είχε πει αναφερόμενος στο ζήτημα του ονόματος: «πρέπει να τελειώνει με τον αλυτρωτισμό της η FYROM, ότι πρέπει να συμφωνήσει με τρόπο ρεαλιστικό και εποικοδομητικό στη λύση του ονοματολογικού». Στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ θεωρείται εθνικά επωφελής κίνηση που φέρει το «αποτύπωμα» της Αριστεράς.
Είναι ενδεικτική η απάντηση που έδωσε o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς στην ερώτηση του Newpost για το πώς αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το πολιτικό κόστος μιας ενδεχόμενης συμφωνίας: «Το κόστος για τη χώρα θα είναι πολύ μεγαλύτερο αν δεν υπάρξει συμφωνία. Αυτό βαραίνει τις αποφάσεις μας. Καλύτερη στιγμή δεν πρόκειται να υπάρξει για μια συμφωνία με τους όρους που θέλουμε. Το πολιτικό κόστος θα το καταβάλουν αυτοί που θα απορρίψουν μια καλή συμφωνία.»

Το κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα

Πέρα από τις γενικές πολιτικές προσεγγίσεις, κυβερνητικές και κομματικές πηγές αναγνωρίζουν ότι το κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα είναι βαρύ για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τοπικές κομματικές οργανώσεις δεν υλοποιούν την απόφαση της ηγεσίας για τη διοργάνωση εκδηλώσεων υπεράσπισης της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν είναι ευνοϊκή.
Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο συνομιλήσαμε, έχει την εκτίμηση ότι «το πολιτικό κόστος στη Βόρεια Ελλάδα «το έχουμε ήδη πληρώσει. Μια συμφωνία μόνο οφέλη θα φέρει αφού θα συσπειρώσει ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο κόντρα στις δυνάμεις του εθνολαϊκισμού.» Άλλη κυβερνητική πηγή θεωρεί ότι «δεν είναι δεδομένα τα στρατόπεδα μέσα στην κοινωνία. Υπάρχει ένας ενδιάμεσος χώρος πολιτών που περιμένουν να δουν ποια θα είναι η τελική συμφωνία. Αυτούς μπορούμε να τους κερδίσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου