Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Τα «παιχνίδια» της απλής αναλογικής...

Υπό προϋποθέσεις η κατάθεση νέου εκλογικού νόμου στη Βουλή
Η «δεύτερη ευκαιρία» στο Κίνημα Αλλαγής ενόψει εκλογών 



Η θέσπιση της απλής αναλογικής, τον Ιούλιο του 2016, για τις μεθεπόμενες εκλογές «άνοιξε έναν λογαριασμό» του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα της Φώφης Γεννηματά που ακόμα δεν έχει κλείσει. Πολλοί θεώρησαν τότε στο κυβερνητικό στρατόπεδο πως ακόμα και αν δεν πετύχαιναν τη συναίνεση της Δημοκρατικής Συμπαράταξη, τίποτα δεν έχει τελειώσει. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, που στοχεύει στην πιο ακριβή αντιπροσώπευση των ψηφοφόρων στις κάλπες, αποτελεί ακόμα ένα μέσο πίεσης του Μαξίμου προς τον χώρο της κεντροαριστεράς, τον οποίο «πολιορκεί» με ποικίλους τρόπους.

Αυτή η προσπάθεια θα αποτυπωθεί και τις επόμενες ημέρες μέσα από το νομοσχέδιο του Πάνου Σκουρλέτη, που επιχειρεί να εφαρμόσει το συγκεκριμένο σύστημα και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Την αντίρρησή της για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην αυτοδιοίκηση, με αιχμή την καθιέρωση της απλής αναλογικής, χωρίς ευρύτερες μεταρρυθμίσεις κι αρμοδιότητες, εξέφρασε από το βήμα του κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, η Φώφη Γεννηματά.
Οι πρόσφατες διαφοροποιήσεις στις τάξεις του Κινήματος Αλλαγής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση​, μετά την πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά, έφεραν στην επιφάνεια για ακόμα μια φορά τις τάσεις που υπάρχουν στη Χαριλάου Τρικούπη με το επόμενο βήμα να φαντάζει πολύ δύσκολο. Αυτό δε σημαίνει πως η πρόεδρος του νέου φορέα απομακρύνθηκε από το βασικό της στόχο, που είναι η «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ».
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως στον χώρο της κεντροαριστεράς, με εξαίρεση το «μπλοκ» Βενιζέλου, παίζουν «κατενάτσιο» και περιμένουν να δουν τους όρους με τους οποίους θα διαμορφωθεί το πολιτικό πεδίο στον δρόμο προς τις εκλογές.
Από το Μαξίμου δείχνουν να είναι σε ετοιμότητα να επαναφέρουν το νομοσχέδιο για την απλή αναλογική δίνοντας μια «δεύτερη ευκαιρία» στη Φώφη Γεννηματά και στον Σταύρο Θεοδωράκη. Δεν ήταν τυχαία η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στις 16 Απριλίου, όταν πετούσε το «γάντι» στους δυο επικεφαλής: «Εάν αυτή τη στιγμή το Κίνημα Αλλαγής ήθελε να ξανασυζητήσουμε για το ζήτημα και ήθελε να θέσει στην ημερήσια διάταξη μια προσπάθεια να εξευρεθούν συναινέσεις και συγκλίσεις για τον εκλογικό νόμο στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής, από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης μπορώ να σας πως ότι θα ήμασταν μάλλον θετικοί».
Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου δυο χρόνια η διευρυμένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών δεν επετεύχθη, αφού από κόμματα την πρόταση στήριξαν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ (179 βουλευτές) . Κατά είχε ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.
Με τις τωρινές ισορροπίες, αν το Κίνημα Αλλαγής και το Ποτάμι συναινούσαν στην απλή αναλογική και το ΚΚΕ δεν διαφοροποιούσε την ψήφο του, ο νέος εκλογικός νόμος θα ίσχυε από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αφού θα συγκέντρωνε 203 ψήφους (υπολογίζοντας τους ανεξάρτητους Νικολόπουλο και Κατσιαντώνη που το είχαν στηρίξει).
Μπορεί η επαναφορά της απλής αναλογική να μοιάζει αυτή τη στιγμή «ουτοπία» ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται στο «συρτάρι» του Αλέξη Τσίπρα, καθώς μια τέτοια κίνηση θα αναδιαμόρφωνε το πολιτικό σκηνικό αποκλείοντας την έλευση της ΝΔ στην εξουσία. Από τη στιγμή μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παγιωθεί δημοσκοπικά στη δεύτερη θέση, η λογική δημιουργίας συγκλίσεων και συνασπισμών εξουσίας αποτελεί μονόδρομο για το κυβερνών κόμμα. Τέτοιες «συμμαχίες» και «οχυρά» αναμένεται να δημιουργήσει στους δήμους η απλή αναλογική που φέρνει ο Πάνος Σκουρλέτης για ψήφιση στη Βουλή δείχνοντας τον δρόμο.
Οι αποστάσεις που πρέπει να καλυφθούν είναι μεγάλες, αφού η Φώφη Γεννηματά είχε προτείνει να υπάρχει ένα μπόνους 25-30 εδρών στο πρώτο κόμμα ή συνασπισμό που να συμπληρώνει ποσοστό 42%, καθώς και κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. Το Ποτάμι υποστηρίζει την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος αναλόγως με το ποσοστό του. Στον αντίποδα οι «50 έδρες» για τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούνται παρελθόν και δεν υπάρχει καμία κουβέντα για επαναφορά τους. Ανοιχτή εμφανίζεται η Κουμουνδούρου στο «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών.
Όλο το «παιχνίδι» γίνεται πλέον με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Οι πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά μέσω απλής αναλογικής, Σκοπιανού, Συνταγματικής αναθεώρησης και άλλων ζητημάτων αποσκοπούν στην «απαγκίστρωση» του χώρου από τη ΝΔ, ώστε στη βάση των προγραμματικών θέσεων, αλλά και των νέων συσχετισμών που θα αποτυπωθούν, να επιλέξει τον μελλοντικό της κυβερνητικό εταίρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου