Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο διπλών καλπών... !!!

Μπορεί άπαντες οι κυβερνητικοί ιθύνοντες να δηλώνουν με κάθε ευκαιρία ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, εντούτοις, το...
 
ενδεχόμενο των διπλών καλπών (βουλευτικών και αυτοδιοικητικών) μοιάζει να απομακρύνεται –αν όντως υπήρξε ποτέ.

Αυτό προκύπτει από μια προσεκτική ερμηνεία της εισήγησης του Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΙΡΙΖΑ. Το κορυφαίο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε διεξοδικά για 3,5 ώρες τη στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2019.


Η εισήγηση Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει ανοίγματα σε όμορους χώρους, στην κατεύθυνση δημιουργίας πλατιών αυτοδιοικητικών σχημάτων. Αφήνοντας οριστικά πίσω την αντίθεση μνημόνιο/αντιμνημόνιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το μέτωπο των συνεργασιών οικοδομείται ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τον ακροδεξιό λαϊκισμό. «Οι διαχωριστικές γραμμές μετατοπίζονται πια ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση. Αυτό θα είναι και το διακύβευμα στις τοπικές κοινωνίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Η αντίθεση πρόοδος/συντήρηση φέρνει στο νου κάτι από παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ –και όχι τυχαία. Γιατί τα ανοίγματα που θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προς τον χώρο του Κέντρου, δηλαδή σε ισχυρούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες που είτε ανήκουν σήμερα στο ΚΙΝΑΛ είτε προέρχονται από το ιστορικό ΠΑΣΟΚ. Παρά το βροντερό «όχι» της Φώφης Γεννηματά, ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι θέλει να επιμείνει στο φλερτ με τη σοσιαλδημοκρατία. Πιθανόν όχι τόσο γιατί πιστεύει ότι αυτό το φλερτ κάποια στιγμή θα ευοδωθεί, αλλά γιατί μέσω της συνεχούς συζήτησης περί συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, παγιώνεται η θέση του πρώτου στον ευρύ χώρο της Κεντροαριστεράς.

Πέρα όμως από αυτή καθαυτή τη στόχευση των αυτοδιοοκητικών συμμαχιών, η εισήγηση του κ. Τσίπρα είχε ένα δεύτερο (έμμεσο) πολιτικό μήνυμα. Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός θέτει ως προτεραιότητα τα ανοίγματα στο Κέντρο, εύλογα εξάγεται το συμπέρασμα ότι δεν σκέφτεται σοβαρά να πάει σε διπλές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019. Γατί είναι αδύνατον από το μια μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να αποσπάσει όσο το δυνατό περισσότερες ψήφους από το ΚΙΝΑΛ αναδεικνύοντας την «ταύτιση του με τη ΝΔ», και από την άλλη να συμμαχεί μαζί του σε τοπικό επίπεδο, αναδεικνύοντας «αυτά που ενώνουν τα δύο κόμματα». Κεντροαριστερές συμμαχίες τον Οκτώβριο του 2019 σημαίνουν εκλογές είτε τον Μάιο του 2019 είτε το φθινόπωρο του 2018.

Η σύνθετη εξίσωση
Πάντως οι ίδιες οι αυτοδιοικητικές συμμαχίες συνιστούν σύνθετη εξίσωση. Ας δούμε συνοπτικά τους άγνωστος «Χ» αυτής της εξίσωσης:

• Τι ακριβώς εννοούν οι διάφορες τάσεις του ΣΥΙΡΖΑ με τον όρο «προοδευτικά ανοίγματα»; Είναι βέβαιο ότι άλλα όρια βάζουν στα ανοίγματα οι 53 και άλλα οι προεδρικοί.

• Θα βρεθούν πρόθυμοι κεντροαριστεροί αυτοδιοικητικοί να συμπράξουν με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια συγκυρία όπου το κυβερνών κόμμα μάλλον δεν θα είναι στα καλύτερά του; Προς το παρόν οι συμπράξεις φαίνονται πιο εύκολες στις Περιφέρειες παρά στους Δήμους.

• Πώς θα διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΣ το φαινόμενο των «ανεξάρτητων» υποψηφίων το οποίο αναμένεται να γιγαντωθεί στις επόμενες δημοτικές εκλογές; Πρόκειται για ισχυρούς υποψηφίους που προέρχονται από την Κεντροαριστερά, αλλά δεν επιθυμούν επίσημα κομματικά χρίσματα. Από τη στιγμή που δεν θα θελήσουν το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα δεσμευτούν τόσο στο επίπεδο του προγράμματος όσο και σε αυτό των προσώπων;

• Με ποιο τρόπο θα διαχειριστεί η Κουμουνδούρου τις χρόνιες αντιπαραθέσεις των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ με αυτοδιοικητικούς στους οποίους απευθύνονται τα ανοίγματα του κ. Τσίπρα;

Η εξίσωση είναι σύνθετη, αλλά τώρα ανοίγει η διαδικασία επίλυσής της...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου