Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Πώς Τσίπρας και Ζάεφ άνοιξαν τον δρόμο για λύση...!!!

Ισχυρή υποθήκη για λύση του Μακεδονικού εντός του Ιουνίου, με διεθνή συνθήκη που θα κυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών, εγγράφει η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στην Σόφια, 

υπό την προϋπόθεση ότι ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ θα καταφέρει να υπερβεί τις πολιτικές αντιστάσεις στο εσωτερικό της χώρας του.
Η υποθήκη αυτή αφήνει στο τραπέζι και μια νέα, έκτη ονομασία την οποία φέρεται να κόμισε στις συνομιλίες της Σόφιας ο Ζόραν Ζάεφ καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του Τvxs.gr, το Gorna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία) συναντά την αντίθεση της Βουλγαρίας που θεωρεί ότι θα εγερθούν ευρύτερα ζητήματα για την γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας σε όλα τα Βαλκάνια.
Πέραν της ονομασίας στις – εξαντλητικές – συνομιλίες των δύο πρωθυπουργών κυριάρχησε το ζήτημα της διασφάλισης του erga omnes, ήτοι της ενιαίας χρήσης της συνταγματικής ονομασίας με αλλαγή του συντάγματος της πΓΔΜ.
Κατά τις πληροφορίες, στις συνομιλίες για τις εν λόγω διασφαλίσεις μετείχαν και νομικοί εμπειρογνώμονες, ενώ ειδικό ρόλο εγγυητή είναι πιθανό να αναλάβει και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα, δε, με διπλωματικούς κύκλους, η ελληνική πλευρά φέρεται να ζήτησε έγκριση της συμφωνίας με δημοψήφισμα και κύρωσή της από την Βουλή της πΓΔΜ με διευρυμένη πλειοψηφία, πριν αυτή έρθει προς κύρωση και στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Το αίτημα αυτό εξηγεί και το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας χθες από την Σόφια όταν τόνισε πως «αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι μια συμφωνία η οποία θα μπορούσε  να είναι εύθραυστη και να χαθεί μέσα σε λίγους μόνο μήνες, αλλά μια συμφωνία η οποία θα αντέξει στον χρόνο».
Το μοντέλο πάνω στο οποίο θα βασιστεί – εάν όλα εξελιχθούν ομαλά – η λύση, παραμένει εκείνο της διεθνούς συνθήκης που θα κυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών μέσα στον Ιούνιο, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η πρόσκληση ένταξης της πΓΔΜ στην ΕΕ κατά την σύνοδο κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου.
«Είμαστε πιο κοντά σε λύση απ’ ό,τι κάθε άλλη φορά τα τελευταία 30 χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος βρισκόταν μαζί με τον πρωθυπουργό στην Σόφια. Ο κ. Κατρούγκαλος δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε τις πληροφορίες περί νέας, έκτης πρότασης για την ονομασία, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει κανέναν ζήτημα «σαλαμοποίησης» όπως υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία και πως η συμφωνία, εάν οριστικοποιηθεί, θα είναι συνολική. Επανέλαβε , δε, πως χωρίς αλλαγή του συντάγματος δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθεί η πΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, το «κλειδί» προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο που διαμορφώθηκε στην Σόφια, είναι να καταφέρει να υπερβεί ο Ζόραν Ζάεφ την αντίσταση του προέδρου της πΓΔΜ Γκεόργκι Ιβανόφ, που έχει αναδειχθεί στον βασικό ανασχετικό παράγοντα για λύση. Αντιθέτως, κατά τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ παρ΄ότι προερχόμενος και εκείνος από την εθνικιστική αντιπολίτευση κινείται πλέον καθαρά υπέρ της επίτευξης συμφωνίας. Η εικόνα από το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό των Σκοπίων, πάντως, αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες, με τις διεθνείς πιέσεις προς την πλευρά Ιβανόφ να κορυφώνονται και με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να έχει αναλάβει ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή.
Εάν υλοποιηθεί το θετικό σενάριο, τότε πρόθεση των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ είναι να ανακοινώσουν την συμφωνία σε νέα συνάντησή τους, στις αρχές Ιουνίου, στις Πρέσπες, λόγω και των συμβολισμών που έχει η συγκεκριμένη περιοχή. Οι εξελίξεις, άλλωστε, αναμένονται ταχύτατες τις επόμενες ημέρες, ενώ ήδη προγραμματίζεται και νέα συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στις αρχεές της μεθεπόμενης εβδομάδας, όταν ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών επιστρέψει από το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι πληροφορίες φέρουν τον πρωθυπουργό έτοιμο να προχωρήσει σε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών εντός των επόμενων 24ώρων, ενώ θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου