Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Αναδοχή και πολιτική τομή...!!!

Η απόφαση της Βουλής που δίνει δικαίωμα στην αναδοχή σε όλους αποτελεί εν δυνάμει «σταθμό» για το πολιτικό σύστημα. 

Και τούτο όχι μόνον διότι η υπερψήφιση του άρθρου για αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια πάει ένα βήμα μπροστά την ελληνική κοινωνία σε αξιακό επίπεδο. Αλλά και γιατί η χθεσινή ψηφοφορία στην Βουλή έδειξε πως το δίλημμα «προόδου – συντήρησης» που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας έχει ισχυρή και οριζόντια δυναμική σε όλους τους πολιτικούς χώρους.
Στην πραγματικότητα, το δίλημμα «πρόοδος ή συντήρηση» πέτυχε χθες μια οριζόντια τομή στο πολιτικό σύστημα. Το άρθρο 8 για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια ψηφίστηκε συνολικά από 161 βουλευτές, ενώ 103 καταψήφισαν.
Η κομματική ανατομία του «ναι» δείχνει ότι εξ αυτών των 161 βουλευτών οι τέσσερις προέρχονται από την Νέα Δημοκρατία και πήγαν κόντρα στην κομματική γραμμή (Ντόρα Μπακογιάννη, Ολγα Κεφαλογιάννη, Νίκη Κεραμέως και η εισηγήτρια Κατερίνα Μάρκου), οι δύο από τους Ανεξάρτητους Ελληνες (Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις) επίσης κόντρα στην επίσημη θέση του κόμματός τους, ενώ υπερψήφισαν επίσης όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού.
Σε αντίστροφη φορά, το «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν συμπαγές– καταψήφισαν οι Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Θόδωρος Παραστατίδης -, ενώ απουσίασαν οι Γεωργία Γεννιά Μάρκος Μπόλαρης, Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Καραγιάννης και Άννα Βαγενά. Οι επίσης απόντες υπουργοί Σταύρος Κοντονής και Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσαν ότι λόγω υπηρεσιακών υποχρεώσεων καθυστέρησαν να φθάσουν στη Βουλή και δεν πρόλαβαν να ψηφίσουν, και αμφότεροι τάχθηκαν κατηγορηματικά υπέρ του άρθρου 8.
Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που επίσης είχε ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου, το άρθρο 8 υπερψήφισαν 13 βουλευτές, ανάμεσά τους και η Φώφη Γεννηματά, ενώ απόντες ήταν οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος,  Ανδρέας Λοβέρδος,  Γιώργος Αρβανιτίδης,  Γιώργος Καρράς,  Δημήτρης Κωνσταντόπουλος,  Δημήτρης Κρεμαστινός και Μιχάλης Τζελέπης.
Για την κυβέρνηση, οι διαρροές και οι διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα θέμα ταυτοτικό για το κόμμα συνιστά προφανώς ζήτημα προβληματισμού. Στο μεγάλο κάδρο, όμως, η συνολική εικόνα και η διακομματική ανατομία της ψήφου δείχνει ενδιαφέροντες πολιτικούς μετασχηματισμούς και μια καθαρή διείσδυση του προοδευτικού στοιχείου σε όλο το φάσμα του δημοκρατικού τόξου.
Είναι μια εικόνα που είχε διαφανεί και στα νομοσχέδια για την ιθαγένεια, το σύμφωνο συμβίωσης και την ταυτότητα φύλου, αλλά με την διάταξη για την αναδοχή έδειξε πλέον χαρακτηριστικά ενός ώριμου διακομματικού προοδευτικού «μετώπου».
Η εικόνα αυτή καταγράφεται ήδη από την κυβέρνηση και αποτιμάται αφ΄ενός ως δικαίωσης της επιμονής Τσίπρα στο δίλημμα «πρόοδος ήσυντήρηση» και, αφ΄ετέρου, ως «παρακαταθήκη» για περαιτέρω τομές στο πολιτικό σύστημα – τομές, οι οποίες θα κινούνται και πέραν του δικαιωματικού χώρου.
Η εν λόγω ανάλυση δεν αφορά τακτικισμούς, ούτε συνδέεται απαραίτητα με ενδεχόμενες νέες μετεκλογικές συγκλίσεις και συνεργασίες. Αφορά και εστιάζει κυρίως στο νέο πολιτικό πεδίο που απελευθερώνεται με το τέλος των μνημονιακών καταναγκασμών και επακόλουθων κομματικών εγκλωβισμών – ένα πεδίο που, όπως σημείωναν χθες κυβερνητικά στελέχη, ανοίγει ευκαιρίες για τολμηρά βήματα σε καίρια θεσμικά, εθνικά και οικονομικά θέματα.
Τα θέματα αυτά μπορεί περιλαμβάνουν από την συνταγματική αναθεώρηση και την αλλαγή του εκλογικού χάρτη της Β’Αθήνας έως το Μακεδονικό και την συμφωνία με τους δανειστές για το χρέος. Πρόκειται για ζητήματα που, όταν ωριμάσουν, η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει επίσης στην βάση του διλήμματος «προόδου ή συντήρησης». Κι εκεί, οι συμμαχίες και οι πλειοψηφίες που θα διαμορφωθούν μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες…

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου