Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Το «ταμείο» του ΣΥΡΙΖΑ από τη χθεσινή ψηφοφορία - Οι φόβοι του Μαξίμου και η στρατηγική των συμμαχιών...!!!

του Αντώνη Αντζολέτου

Μπορούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο να χαμογελούν για την υπερψήφιση του άρθρου για την αναδοχή παιδιού από ομόφυλα ζευγάρια;  

Ο εκνευρισμός ήταν διάχυτος στον δεύτερο όροφο των γραφείων του  ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με κορυφαίο στέλεχος να σημειώνει με νόημα στοnewpost.gr «πως βουλευτές που διαφωνούσαν επέμειναν στην άποψή τους να μην ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο κοινωνικού φιλελευθερισμού παρά το γεγονός ότι στη Βουλή τοποθετήθηκε και ο πρωθυπουργός».
Οι ίδιες πηγές φοβούνται για τη ζημιά που προκαλείται στο προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ έστω και αθόρυβα από τέτοιου είδους ψηφοφορίες, ενώ η ανησυχία του Μαξίμου είναι μην παγιωθούν προσωπικές στρατηγικές των βουλευτών ενόψει εκλογών.

Το γεγονός πως μετά από πίεση τα «όχι» και οι «απουσίες»  περιορίστηκαν σημαντικά από τον αρχικό διευρυμένο αριθμό που «τρόμαζε» το Μαξίμου, θεωρείται μια «νίκη», ωστόσο οι εννέα απώλειες, εκ των οποίων οι έξι είναι για λόγους ιδεολογικούς, ήταν το χειρότερο κοινοβουλευτικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ στα 3,5 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.

Στην Κουμουνδούρου και στην  Ηρώδου Αττικού έχει χτυπήσει «καμπανάκι» και είναι σίγουρο πως το επόμενο διάστημα την εσωκομματική κουβέντα θα απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό και η χθεσινή ψηφοφορία.
Η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που έχει περάσει από «χίλια κύματα»  και έχει υπερψηφίσει χωρίς απώλειες  μια σειρά σκληρών μέτρων στη  Βουλή, «σκοντάφτει» σε νομοσχέδια με προοδευτικό πρόσημο. Και αν μέχρι τώρα το βλέμμα ήταν στραμμένο αποκλειστικά  στον κυβερνητικό εταίρο, το ερώτημα που γεννάται είναι η επόμενη ημέρα σε σχέση και με βουλευτές της Κουμουνδούρου. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πέρα από τις ιδεολογικές τους διαφορές με τον κορμό του κόμματος  φαίνεται πως έχουν ισχυρούς δεσμούς με την εκκλησία. Παράλληλα με το τέλος των μνημονίων κατά πολλούς ολοκληρώνεται και ο λόγος συνύπαρξης με το κόμμα του Πάνου Καμμένου.
Σε πρώτη φάση δικαιώνονται όσοι υποστηρίζουν πως  το «βελούδινο διαζύγιο» με τους ΑΝΕΛ είναι προ των πυλών. Στα «συν» κρατούν τη θετική ψήφο του Θανάση Παπαχριστόπουλου, αλλά και την απουσία της Έλενας Κουντουρά, που επέλεξε να μην συνταχθεί με το «όχι» του κόμματος του Πάνου Καμμένου.
Η ατυχής δήλωση του Κώστα Κατσίκη περί ομοφυλοφιλίας και παιδοφιλίας έκανε ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα,  με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως να περνά, πλέον από την αμηχανία στην καταδίκη. Η επιστολή των βουλευτών του κόμματος προς το πρόεδρο της Βουλής, με την οποία ζητούσαν την παραπομπή του βουλευτή των ΑΝΕΛ στην επιτροπή δεοντολογίας, ήταν μονόδρομος. Έμπειρα στελέχη, ωστόσο βλέπουν πως για άλλη μια φορά δόθηκε η καλύτερη «πάσα» στην αντιπολίτευση να σπείρει διχόνοια και να εκφράσει αμφιβολίες για το μέλλον των δυο εταίρων.
Παρηγορητικό για την κυβέρνηση είναι πως το άρθρο 8 δεν δίχασε μόνο την πλειοψηφία. Ρήγμα επήλθε κατ’ αρχάς στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, που εμφανίστηκε διχοτομημένη από την άρνηση βουλευτών να στηρίξουν μια επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα δείχνουν πως η συζήτηση για τη συμπόρευση των δυο χώρων δεν θα είναι μια απλή υπόθεση, με το Μαξίμου να επιχειρεί συνεχώς από εδώ και πέρα να ρίχνει το «μπαλάκι» στο Κίνημα Αλλαγής είτε με δικές του προτάσεις (κατάτμηση β΄ Αθηνών) είτε με νομοσχέδια που έχουν προοδευτικό πρόσημο και ακόμα και  στελέχη της ΝΔ θα τα ψήφιζαν.
Στη χθεσινή ψηφοφορία τέσσερις γυναίκες  βουλευτές της γαλάζιας παράταξης διαφοροποιήθηκαν από την κομματική γραμμή ψηφίζοντας «ναι» στο άρθρο 8. Μεταξύ αυτών και η εισηγήτρια του κόμματος Κατερίνα Μάρκου που προκάλεσε πολλές συζητήσεις για τη στάση της.

Αδιάφορη στο Μαξίμου δεν μένει η θετική ψήφος του Ποταμιού, αφού  στελέχη του κόμματος έχουν έρθει κοντά με απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία περίοδο. Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι λίγοι όσοι θυμίζουν την πρόσφατη επίσκεψη του Σταύρου Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το «παιχνίδι» των συμμαχιών θα είναι σκληρό το επόμενο διάστημα και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr,  πραγματοποιούνται ήδη παρασκηνιακές διεργασίες  για συμπορεύσεις με ορίζοντα και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου το πεδίο των συνεργασιών είναι πιο εύκολο, δεν είναι τόσο έντονο το πολιτικό πρόσημο και ικανοποιούνται ανέξοδα προσωπικές στρατηγικές.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου