Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Ελληνικό χρέος - Ο χρόνος πιέζει για την απομείωσή ...




CNBC: Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με τον τρόπο μείωσης, καθυστέρησης ή επανυπολογισμού του χρέους

Νέα δεδομένα θα δημιουργήσει στην ΕΕ η συμφωνία που θα επιτευχθεί για τη απομείωση του ελληνικού χρέους. Κι αυτό γιατί, όπως σχολιάζει και το CNBC, στην Ευρώπη θα δημιουργηθεί ένα προηγούμενο για το πως οι πλουσιότερες χώρες αντιμετωπίζουν τα λιγότερο τυχερά -ή στην πραγματικότητα λιγότερο υπεύθυνα- μέλη της Ένωσης.
Η ελληνική κρίση χρέους έχει αποδειχθεί ένα μακρύ και βαρετό ταξίδι για όλους τους εμπλεκόμενους, με οκτώ χρόνια στενής εποπτείας από μια χούφτα ξένων κυβερνήσεων και κεφαλαίων, κατά τη διάρκεια τριών διαφορετικών πακέτων διάσωσης.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, εάν δεν προκύψει κάποιο εμπόδιο, η 20η Αυγούστου θα είναι η πρώτη μέρα μέσα σε μια δεκαετία όπου οι ηγέτες της Ελλάδας -κυρίως ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος- θα ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο των δαπανών της χώρας.
«Η εναλλακτική λύση (δηλ. η συνέχιση της εποπτείας της ελληνικής οικονομίας) δεν είναι πολιτικά αποδεκτή από τον Τσίπρα καθώς προετοιμάζεται για τις εθνικές εκλογές το επόμενο έτος» σχολιάζεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Ωστόσο για να αποφευχθεί αυτό, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις πέρα από τον άμεσο έλεγχο του κ. Τσίπρα.
«Διότι όχι μόνο οι ίδιοι οι Έλληνες δείχνουν ότι έχουν εκπληρώσει τις δεκάδες δεσμεύσεις που τους επιβάλλουν οι πιστωτές τους, χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος σε τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, οι μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα και οι όροι για τις κατασχέσεις περιουσιών.
Αλλά οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με τον τρόπο μείωσης, καθυστέρησης ή επανυπολογισμού του χρέους» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του CNBC.

H συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Από την πλευρά του ΔΝΤ έχει αρνηθεί να συμμετέχει στο τελευταίο πρόγραμμα για την Ελλάδα καθώς το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο.
Ωστόσο, «η συνεχή απουσία του ΔΝΤ δημιουργεί πρόβλημα για όσους επενδύουν στην Ελλάδα -τόσο τους σημερινούς όσο και τους μελλοντικούς- καθώς η εμπλοκή του Ταμείου σε ένα πρόγραμμα χρέους τείνει να ενισχύει την εμπιστοσύνη ότι η χώρα θα μπορεί να αποπληρώνει τα χρέη της».
Όπως φέρεται να εκτιμά ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, ο καλύτερος τρόπος για να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα θα ήταν να συμφωνηθεί ένας μηχανισμός αποπληρωμής του χρέους που προτάθηκα αρχικά από τη Γαλλία.
Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Bruno Le Maire, η πρόταση αφορά σε έναν «μηχανισμό προσαρμογής στην ανάπτυξη» που θα συνδέει αυτόματα τις μελλοντικές αποπληρωμές του χρέους με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας: η Αθήνα θα πληρώνει μεγαλύτερες δόσεις εάν η οικονομία αναπτύσσεται και θα μικρότερες δόσεις εάν επιβραδύνεται.
Στον αντίποδα, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία ζητούν να διατηρηθεί ένας βαθμός πολιτικού ελέγχου στις απαιτούμενες αποπληρωμές της Ελλάδας.
Αυτό -σύμφωνα με το CNBC- μπορεί να σημαίνει ότι το μέγεθος και το πεδίο των μελλοντικών αποπληρωμών θα αξιολογούνται από τα εθνικά κοινοβούλια, και δεν θα υπολογίζονται αυτόματα, βάσει παραγόντων όπως η αύξηση του ΑΕΠ.
«Η άποψη που υποστηρίζει δημοσίως στο Βερολίνο είναι ότι μια τέτοια προσέγγιση θα αναγκάσει τους Έλληνες να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας που συνέβαλαν στη μετατροπή του ελλείμματος σε πλεόνασμα» επισημαίνεται στο δημοσίευμα, όπου σχολιάζεται επίσης ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz, φαίνεται ότι είναι σχεδόν εξίσου σκληρός με τον προκάτοχό του Wolfgang Schaeuble, έναν άνθρωπο που κέρδισε το ψευδώνυμο «Dr. No» κατά τη διάρκεια των αρχικών διαπραγματεύσεων για το χρέος της Ελλάδας.

Ο χρόνος πιέζει

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, όποια κι αν είναι η ενδεχόμενη συμφωνία, ο Le Maire δεν είναι ο μόνος που τονίζει επανειλημμένα τον επείγοντα χαρακτήρα αυτών των συνομιλιών.
«Ο χρόνος πιέζει και πάλι για την εξεύρεση κοινού εδάφους και την εξεύρεση λύσης.
Ωστόσο, κάθε τελική συμφωνία θα θεωρηθεί από πολλούς σε ολόκληρη την Ευρώπη ως ένδειξη του τρόπου με τον οποίο τα πλουσιότερα έθνη της ηπείρου αντιμετωπίζουν τα λιγότερο τυχερά -ή λιγότερο υπεύθυνα- μέλη του μπλοκ» καταλήγει το CNBC.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου