Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Μία εβδομάδα προθεσμία για 60 προαπαιτούμενα...

του Θάνου Πασχάλη

Χρονικό περιθώριο ελάχιστων ημερών που προσδιορίζεται στις επτά ημέρες έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, 

 προκειμένου να υλοποιήσει το μεγαλύτερο αριθμό από τα εναπομείναντα 60 προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της Δ' Αξιολόγησης και συνολικά του τρίτου Μνημονίου.
Τα παραπάνω, δηλαδή η υλοποίηση των περισσοτέρων προαπαιτούμενων, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε οι τεχνοκράτες των Θεσμών που θα έρθουν στην Αθήνα να βάλουν τη σφραγίδα τους συντάσσοντας την τεχνική συμφωνία την οποία θα υποβάλλουν προς έγκριση στο Eurogroup που θα συνεδριάσει στις 24 Μαΐου, ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της τελευταίας δόσης του τρίτου προγράμματος προσαρμογής.

Τα πράγματα, όμως, δεν τελειώνουν εδώ, καθώς παραμένουν οι διαφωνίες των ευρωπαϊκών θεσμών, του ΔΝΤ και της Γερμανίας για το μέλλον της μεταμνημονιακής Ελλάδας και τους τρόπους διευθέτησης του χρέους.
Εως στις 21 Ιουνίου (ή το αργότερο στις 12 Ιουλίου) που έχει καθοριστεί ως η καταληκτική ημερομηνία για την πολιτική απόφαση του Eurogroup που θα ανάψει το πράσινο φως για το κλείσιμο του τρίτου Μνημονίου θα πρέπει να έχουν κριθεί τα πάντα, όπως η αυτόματη ή ημιαυτόματη διευθέτηση του χρέους, όπως ζητά η Γερμανία (δηλαδή  το είδος της μεταμνημονιακής εποπτείας στη χώρα μας) το οποίο συναρτά με συγκεκριμμένες δεσμεύσεις από τη χώρα μας.
Ειδικότερα, ζητεί επιτακτικά να μειώνεται το ελληνικό δημόσιο χρέος μόνον εφόσον θα τηρούνται πιστά τα συμφωνηθέντα από την χώρα μας όσον αφορά μεταρρυθμίσεις και μεγέθη οικονομικής ανάπτυξης. Ποια είναι όμως τα βασικά προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ολοκληρώσει το αργότερο σε ενάμισυ μήνα η χώρα μας; 

Τα εννέα «καυτά» προαπαιτούμενα της Δ' Αξιολόγησης

Χορήγηση όλων των εκκρεμών συντάξεων: Το Υπουργείο Εργασίας  θα πρέπει  να προχωρήσει έως τον Ιούλιο στην έκδοση και χορήγηση  23.200 εκκρεμών κύριων συντάξεων με βάση αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν το 2016, στην έκδοση 20.475 κύριων  συντάξεων από ένα σύνολο 68.250 αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν το 2017, 13.800 επικουρικών συντάξεων και 15-20.000 εφάπαξ.
Επαναφορά κλαδικών συμβάσεων: Να αποσαφηνιστεί η έννοια της αντιπροσωπευτικότητας των εργοδοτικών οργανώσεων ενόψει των ελεύθερων διαπραγματεύσεων και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων (δηλαδή αυτές να εφαρμόζονται  ακόμη και για εργαζόμενους επιχειρήσεων που δεν εκπροσωπούνται σε εργοδοτικές οργανώσεις). Εκτός αυτών θα πρέπει να επανεξεταστούν ισχύοντες όροι που επιτρέπουν τη μονομερή προσφυγή εργοδοτών η εργαζομένων  στο θεσμό της Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Στόχος των παραπάνω είναι να επανέλθουν απρόσκοπτα και χωρίς εμπόδια, μετά το τέλος του Μνημονίου, οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και να εφαρμοστούν  οι κλαδικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, ανατρέποντας τις κυρίαρχες σήμερα ατομικές  και επιχειρησιακές συμβάσεις  που οδήγησαν στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Επανυπολογισμός παλαιών συντάξεων: Να επανυπολογιστούν έως τον Μάιο όλες οι  παλαιές συντάξεις (εξαιρούνται οι συντάξεις του ΟΓΑ) με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου  και να οριστικοποιηθεί η προκύπτουσα  προσωπική διαφορά για κάθε συνταξιούχο. Η τελευταία σύμφωνα με τις πρόνοιες του τρίτου Μνημονίου θα περικοπεί έως 18% από 1/1/2019.
Εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών στον ιδιωτικό τομέα: Μέχρι τον Ιούλιο θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί από το δημόσιο όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη (3,5 δισ. ευρώ) σε ιδιώτες και αφορούν προμήθειες νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων κλπ
Πλειστηριασμοί ακινήτων: Μέσα στον Απρίλιο θα επανεξεταστεί η πορεία του προγράμματος των πλειστηριασμών από τις Τράπεζες.Εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά θα εκταμιευτεί η υποδόση του 1 δις ευρώ που προέρχεται από το πακέτο των 5,7 δις ευρώ της γ αξιολόγησης. 
Νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Μέχρι τα τέλη Απριλίου θα πρέπει η δευτεροβάθμια επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών να έχει οριστικοποιήσει τις τελικές νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα.Με βάση αυτές αλλά και πιθανές αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα λαικά στρώματα θα προσδιοριστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, πιθανό θεωρείται και το ενδεχόμενο για λόγους πολιτικούς κόστους να παραμείνει για ακόμη μια χρονιά ο ΕΝΦΙΑ ως έχει.
Αλλάγές στο Δημόσιο: Μέχρι στα τέλη Ιουλίου θα πρέπει να έχουν οριστεί με αξιοκρατικά κριτήρια και μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών οι νέοι γενικοί γραμματείς και γενικοί διευθυντές στην ιεραρχία του δημοσίου.
Ενέργεια: Εκτός της πώλησης των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, θα πρέπει να λειτουργήσει το χρηματιστήριο της ενέργειας  και να προσαρμοστεί η αγορά φυσικού αερίου.
Αποκρατικοποιήσεις: Το Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) θα πρέπει εντός του 2018 να εισπράξει 2 δις ευρώ από πώληση η εκχώρηση δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες (ΕΛΠΕ,ΔΕΗ,ΔΕΠΑ,ΔΕΣΦΑ, Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», Εγνατία, λιμάνια κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου