Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο για το Σκοπιανό - Τι απομένει για να κλείσει η συμφωνία...!!!

του Αντώνη Αντζολέτου

«Πέπλο μυστηρίου» εξακολουθεί να καλύπτει το Σκοπιανό. Κάθε  ώρα που περνά  πλέον είναι κρίσιμη και ο  πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του αποκωδικοποιούν  συνεχώς όλα τα μηνύματα που έρχονται από τη γειτονική χώρα. 

Εν αναμονή του τηλεφωνήματος που προανήγγειλε και ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ χθες και στη «σκιά» των ανακοινώσεων από την  Προεδρεία της  ΠΓΔΜ, που απορρίπτει το erga omnes, το ονοματολογικό είναι το βασικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων στην Ηρώδου Αττικού.
Πηγές που παρακολουθούν από πολύ κοντά τις συζητήσεις όλο το τελευταίο διάστημα δεν έδειξαν να εκπλήσσονται από την ανακοίνωση  του εκ του VMRO προερχόμενου Προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ, τονίζοντας στο newpost.gr πως  «είναι αρνητική, αλλά δεν αλλάζει ουσιαστικά κάτι».  
Από τη στιγμή που σε πρώτη φάση απαιτείται απλή πλειοψηφία για να εγκριθεί η συμφωνία στη Βουλή της ΠΓΔΜ, ο ρόλος της αντιπολίτευσης του VMRO είναι κομβικός για τις συνταγματικές αλλαγές, που θα «ξεκλειδώσουν» την είσοδο των Σκοπιών στο ΝΑΤΟ  και στην ΕΕ, αλλά και στο δημοψήφισμα.
Οι επόμενες 48 ώρες θα είναι καθοριστικές, με αρμόδιες πηγές να μην αποκλείουν το τηλεφώνημα Τσίπρα - Ζάεφ να γίνει σε λίγες ώρες ή αύριο τη στιγμή που στο Μαξίμου βλέπουν πως οι «ζυμώσεις» στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ είναι πολλές. Σήμερα την επικαιρότητα θα απασχολήσει το ραντεβού του Νίκολα Ντιμιτρόφ με τον Γκιόργκι Ιβανόφ, προκειμένου να τον ενημερώσει για όλες τις εξελίξεις και τις συζητήσεις που έχουν γίνει με την Ελλάδα.
Για όλους αυτούς του λόγους από το κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθούν να κρατούν χαμηλούς τόνους και δεν επιβεβαιώνουν τα σενάρια που θέλουν το ραντεβού Τσίπρα – Ζάεφ να πραγματοποιείται ακόμα και αυτή την Κυριακή στις Πρέσπες. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία» τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, συμπληρώνοντας πως η λύση για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές που παραμένουν από την ελληνική πλευρά, ενώ εύκολα ζητήματα δεν είναι ούτε η γλώσσα και η ταυτότητα και αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ που προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ.  Οι ίδιες πηγές είχαν τονίσει στο newpost.gr  πως είναι ένα ζήτημα σύνθετο με πολλές προσημειώσεις στην τελική συμφωνία χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν θα χρησιμοποιείται από την άλλη πλευρά ο όρος  «Μακεδονική», «Βορειομακεδονική» ή «Σλαβομακεδονική».
Όσον αφορά το όνομα δεν έχει αλλάξει κάτι και οι τελευταίες πληροφορίες εξακολουθούν να προκρίνουν το Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία) και το Gorna Makedonija (Άνω Μακεδονία).
Θετικά είδαν στην κυβέρνηση την κίνηση του Ζόραν Ζάεφ να ζητήσει την απάλειψη του όρου «Μακεδονία» από την ονομασία της εκκλησίας των Σκοπιών με το Οικουμενικό Πατριαρχείο να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Εκτιμούν πως είναι ένα ακόμα βήμα που δείχνει πως ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στη λύση. Αυτό, άλλωστε αποκαλύπτουν οι δηλώσεις του στη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε και από το κυβερνητικό στρατόπεδο περιμένουν το ίδιο να δείξουν και οι πράξεις του.

Πιέζει η ΝΔ την κυβέρνηση

Στο εσωτερικό τα πράγματα για την κυβέρνηση είναι ιδιαιτέρως πιεστικά, καθώς πέρα από την νέα «αφωνία» του Πάνου Καμμένου, η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να θέτει ερωτήματα για την πορεία των διαβουλεύσεων. «Καλό είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης σε δύσκολα εθνικά θέματα και εν μέσω διαπραγματεύσεων να επιδεικνύουν την ελάχιστη σοβαρότητα» ανέφερε η χθεσινή απάντηση στην γαλάζια παράταξη,  συμπληρώνοντας πως «θα κατανοήσει σύντομα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, πως θα χρειαστεί να ψάξει πολύ για κάποιο επιχείρημα, προκειμένου να μην την υποστηρίξει».   
Όσον αφορά τους ΑΝΕΛ όλα δείχνουν πως τη δεδομένη χρονική στιγμή η προσοχή του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται αποκλειστικά στα ζητήματα που απομένουν για να κλείσει το ονοματολογικό και τα ανοιχτά θέματα που έχουν να κάνουν με τον κυβερνητικό εταίρο και την ψηφοφορία στη Βουλή θα εξεταστούν στην ώρα τους.
Από τη στιγμή που σήμερα ο Νίκος Κοτζιάς επιστρέφει στην Αθήνα δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί  συνάντηση με τον πρωθυπουργό με τον οποίο, άλλωστε είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας όλο το τελευταίο διάστημα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου