Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Μειώσεις έως 200 ευρώ στις συντάξεις...!!!

Μεγάλο «αγκάθι» στο δρόμο για τις εκλογές είναι το νέο... ψαλίδι που θα έρθει στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Και μπορεί κυβερνητικά στελέχη να "θόλωναν τα νερά" με διάφορες δηλώσεις, 

ωστόσο χθες ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος ήταν ξεκάθαρος: «Οι περικοπές θα αφορούν και συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ» παραδέχθηκε.
Η μέση μείωση θα είναι στο 18%, όπως είχε πει και στην εκπομπή "Ακραίως" ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι και οι νέοι που θα βγουν σε σύνταξη με 30% μείωση.


Ο επανυπολογισμός έχει ολοκληρωθεί και αυτοί που θα δουν τη σύνταξή τους να συρρικνώνεται έως 40%, είναιι οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την "Καθημερινή", οι συνταξιούχοι που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι:
1. Συνταξιούχοι πρώην ΤΕΒΕ – ΟΑΕΕ καθώς σήμερα λαμβάνουν μαζί με τη σύνταξή τους επιπρόσθετο ποσό (βασική σύνταξη) της τάξεως των 220 ευρώ.
2. Συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, ιδίως όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας, καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης στην κύρια σύνταξη είναι σήμερα περίπου 70%.
3. Συνταξιούχοι Ταμείου Νομικών, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ που έλαβαν σύνταξη με κλίμακες εισφορών και προσαύξησης από κοινωνικό πόρο από τα ταμεία τους.
4. Συνταξιούχοι ΙΚΑ σε υψηλές ασφαλιστικές κλάσεις (20η και άνω).
5. Συνταξιούχοι ΙΚΑ που η σύνταξή τους έχει υπολογιστεί με τα κατώτατα όρια.
Αυτές είναι και οι ομάδες που θα επιδιώξει η κυβέρνηση να... στηρίξει, διεκδικώντας κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, είτε αντισταθμιστικά μέτρα είτε ακόμη και περιορισμό των μειώσεων.
Στον αντίποδα, φαίνεται πως διασώζονται:
1. Συνταξιούχοι ΙΚΑ με 20-25 έτη ασφάλισης και μέσες ή χαμηλές ασφαλιστικές κατηγορίες.
2. Συνταξιούχοι πρώην ΤΣΑ-ΟΑΕΕ.
3. Συνταξιούχοι Δημοσίου με λίγα έτη ασφάλισης και κατηγορίες ΔΕ και ΥΕ.

Παραδοχή Πετρόπουλου για τις περικοπές

Μάλιστα, δεν θα υφίσταται το πλαφόν τον 1.000 ευρώ, αφού και κάτω από αυτό το ποσό οι συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις. 
Σύμφωνα με τον υφυπουργό «Η μείωση 18% στις συντάξεις εμπεριέχει και τα επιδόματα, δεν υπάρχει πρόσθετη περικοπή επιδομάτων, οι μειώσεις στις συντάξεις δεν θα υπερβαίνουν το 18%». «Το 18% δεν αφορά όλους τους συνταξιούχους, αφορά ένα 25% με 30%... Τον Οκτώβρη θα δούμε τις ακριβείς περικοπές στις συντάξεις» σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις, όπως είπε ο υφυπουργός, έχουν μείνει 75.000 κύριες που δεν έχουν πληρωθεί και 3.500 εκκρεμή εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων. Οι εκκρεμείς συντάξεις (κύριες κι επικουρικές) και τα εφάπαξ θα πληρωθούν μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον υφυπουργό, πλην του ΤΣΑΥ και του ταμείου νομικών, καθώς υπάρχουν οφειλές που δεν έχουν διαπιστωθεί, λόγω έλλειψης μηχανογραφικών συστημάτων. Σε αυτά τα ταμεία θα υπάρξουν καθυστερήσεις, καθώς λείπουν απαραίτητα στοιχεία για τον υπολογισμό τους. Παράλληλα, δεν θα καταβληθεί ακόμα το εφάπαξ του ταμείου ιδιωτικών υπαλλήλων.
Ο επανυπολογισμός έχει ολοκληρωθεί, αποκάλυψε ο κ. Πετρόπουλος. Περίπου 500.000 έχουν αρνητική μεταβολή στις συντάξεις (από 5 ευρώ έως και 200 ευρώ), αλά υπάρχουν και περιθώριο αυξήσεων σε κάποιες, λόγω πλεονασμάτων και μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου