Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Εκλογές 13 Οκτώβρη 2019 θέλει η κυβέρνηση – Θα κάτσει, όμως, εκεί η μπίλια…;;;

 Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός

Σύσσωμη η αντιπολίτευση, - για ετερόκλητους, μεταξύ των κομμάτων της, λόγους - ,  ζητάει εκλογές, γνωρίζουσα ότι εκλογές αποφασίζει η κυβέρνηση, ενώ η ίδια δεν μπορεί να τις επιβάλλει.  

Από την δική της πλευρά, η κυβέρνηση μονότονα επαναλαμβάνει ότι κάλπες θα στηθούν στην εκπνοή της τετραετούς θητείας της, γνωρίζουσα κι αυτή επίσης, πως οι δανειστές με τις όποιες αποφάσεις τους, μπορούν να επηρεάσουν τα μέγιστα τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Κι όλα τούτα, υπό την αίρεση ότι δεν θα συμβεί κάποιο αναπάντεχο γεγονός, στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας,  το οποίο θα έφερνε τούμπα την κανονική πολιτική ζωή και τις όποιες υπάρχουσες ενδοκυβερνητικές και διακομματικές ισορροπίες.!


       
Σ αυτό, το λίαν εύθραυστο κι ευκόλως από μύρια όσα επηρεαζόμενο πολιτικό περιβάλλον, το ερώτημα, «ΠΟΤΕ θα γίνουν εκλογές»,  πάλλεται στα χείλη όλων.!
       
Κατά γενική, όμως, παραδοχή, - συμπολίτευσης κι αντιπολίτευσης - ,  ο χρόνος των εκλογών θα εξαρτηθεί από δύο τινά :
      α . Από τον τρόπο με το οποίο θα κλείσει το εν ισχύει μνημονιακό πρόγραμμα τον μήνα Αύγουστο. Κατά συνέπεια, πολλά θα κριθούν κατά το τρέχον 4μηνο…!!!
      β . Από τις όποιες δεσμεύσεις θα κληθεί η χώρα να λάβει, για την μεταμνημονιακή της πορεία. Κατά συνέπεια, πολλά θα κριθούν από τις θελήσεις των δανειστών, οι οποίες με την δική τους σειρά θα εξαρτηθούν τόσο από τις εσωτερικές πολιτικές τους ισορροπίες, - η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται απέναντι σε μια σκληρή ενδοκυβερνητική αντιπολίτευση σε ότι αφορά την απομείωση του ελληνικού χρέους - , όσο κι από τις μεταξύ τους σχέσεις, - τι θα πράξει ο Εμανουέλ Μακρόν, θα υποκύψει στις θελήσεις του Βερολίνου, όπως ο προκάτοχός του Φρανσουά Ολάντ για να μην διαρραγεί ο Γαλλογερμανικός Άξονας ή θα πραγματώσει το όραμά του για αυτόνομη πορεία, αλά Ντε Γκώλ και Μιτεράν - …!!!
    γ . Από τον όποιο συμβιβασμό μεταξύ ευρωπαίων και ΔΝΤ, από τον οποίο θα εξαρτηθεί η παραμονή ή μη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα…!!!

              Οι προτάσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους…
      
Εφ όλων των ανωτέρω, κυρίαρχο και καθοριστικό ρόλο για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, θα παίξει ή όποια απόφαση ληφθεί για το ελληνικό χρέος, καθώς κι ο χρόνος λήψεώς της.!
       
Στον τρόπο, τη διαδικασία, την αποδοχή και την αποτελεσματικότητα της όποιας απομείωσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί οικονομικά βιώσιμο και πολιτικά διαχειρίσιμο, συγκρούονται ή έστω αντιπαρατίθενται δύο σχολές, δύο προτάσεις. Από την όποια συμφωνία, θα εξαρτηθεί κι αν τελικά θα συμμετέχει το ΔΝΤ ή όχι. Ταυτόχρονα δοκιμάζεται τα μέγιστα και η ιδεολογική και πολιτική συνοχή της ΕΕ, αυτής καθεαυτής…

     1. Από την μια πλευρά είναι η πρόταση της Γαλλίας, πουν συνίσταται σε έναν «μηχανισμό αναπτυξιακής προσαρμογής» που θα συνδέει αυτόματα τις μελλοντικές αποπληρωμές του χρέους με τη σχετική οικονομική επιτυχία της Ελλάδας: Η Αθήνα θα καταβάλλει μεγαλύτερες δόσεις αν η οικονομία της αναπτύσσεται ταχύτερα και θα μειώνει τις δόσεις εάν επιβραδύνεται…, μια διαδικασία που οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται πως παρέχει στους μετέχοντες στην αγορά μεγαλύτερη σαφήνεια και διαφάνεια….
   2. Απέναντι στο γαλλικό σχέδιο είναι η επιθυμία χωρών όπως η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες, η Φινλανδία και η Αυστρία να διατηρήσουν έναν βαθμό ελέγχου στις αποπληρωμές της Ελλάδας. Η άποψη που υποστηρίζεται στο Βερολίνο είναι ότι μια τέτοια προσέγγιση θα αναγκάσει τους Έλληνες να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας που βοήθησαν να μετατραπεί σε πλεόνασμα το 15% έλλειμμα του 2009.
   «H όποια τελική συμφωνία για το ελληνικό χρέος θα αποτελέσει προηγούμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον καθρέφτη του τρόπου με τον οποίο τα πλουσιότερα ευρωπαϊκά κράτη θα μεταχειρίζονται τα λιγότερο τυχερά από τα μέλη της Ένωσης» εκτιμά το αμερικανικό δίκτυο CNBC, γι αυτό και η συζήτηση κι ο προβληματισμός είναι βαθύς κι έντονος…!!!

                                          Τα σενάρια των εκλογών
       
Τούτων, όλων των ανωτέρω δοθέντων, στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου και σε μαραθώνιες συσκέψεις εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια : 

     Σενάριο 1ο : Το ιδανικό.! Εκλογές τέλος της τετραετίας μαζί με τις αυτοδιοικητικές.!  
    Το εν λόγω, έχει πολιτικό «πατέρα», τον υπουργό εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος έπεισε την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο υπουργός εσωτερικών στην σύλληψη του εν λόγω σεναρίου έλαβε υπόψην του δύο τινά :
     1Α : Να συμπέσει η ημερομηνία των εκλογών με την Κυριακή 4η Νοεμβρίου 2019, η οποία παρέπεμπε στην πρώτη εκλογική νίκη του Γεωργίου Παπανδρέου, - 3 Νοέμβρη του 1963 - , και θα μπορούσε να συνδυαστεί με το σύνθημα «εκλογές» για να φύγουν τα μνημόνια που μας έφεραν οι προηγούμενοι, όπως τότε…, «εκλογές» για να φύγει η Δεξιά…!!! Το εν λόγω σενάριο «κόλλησε» στο ότι η Κυριακή 4 Νοεμβρίου απέχει περισσότερο από 40 ημέρες που δίνει περιθώριο το σύνταγμα για την διενέργεια εκλογών μετά την χρονική λήξη της πλήρους θητείας μιας κυβέρνησης.! Έτσι κλείδωσε η ημερομηνία 13η Οκτωβρίου 2019, ημέρα εθνικών εκλογών και ταυτόχρονο β΄ γύρου αυτοδιοικητικών εκλογών…!!!
    2Α : Η ταυτόχρονη διενέργεια εθνικών εκλογών και αυτοδιοικητικών, - κατά την πολιτική προσέγγιση των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργού εσωτερικών - , μπορεί να οδηγήσει σε σύμπλευση του ΚΙΝ.ΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ ή , έστω, να αποτελέσει απαρχή μιας από εκεί και πέρα πολιτικής συμπόρευσης…!!!
    Η εν λόγω άποψη εδράζεται στην ειλημμένη απόφαση της Κουμουνδούρου, στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να υποστηριχτούν πετυχημένοι δήμαρχοι ή περιφερειάρχες προερχόμενοι από το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αναφέρονται ο Απόστολος Κατσιφάρας και ο Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης αντίστοιχα. Κατά την ερμηνεία ή έστω πολιτική προσδοκία των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου, η εν λόγω στήριξη μπορεί να γίνει αμοιβαία και για τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.  Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται από κορυφαίους κυβερνητικούς επιτελείς, μπορεί «να αποτελέσει και το πρόκριμα και την αφετηρία της προοδευτικής διακυβέρνησης»…!!!
   3Γ : Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου προκρίνοντας την επιλογή της εξάντληση της κυβερνητικής θητείας ευελπιστούν και σε δύο άλλα τινά : α) Να δοθούν περιθώρια χρόνου αποσυσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας με το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος με τα κυοφορούμενα σενάρια να βλέπουν το φως της δημοσιότητας…, και β)  Να ωριμάσει το κοινωνικό και πολιτικό αντίκρισμα της εξόδου από το Μνημόνιο, ήτοι, - για να υπάρξουν απτά οφέλη για την πλατιά μάζα των ψηφοφόρων - , και να δοθεί ο χρόνος στον ΣΥΡΙΖΑ να επαναπροσεγγίσει τους πολίτες που τον ανέδειξαν σε κυβέρνηση…!!!
    Σενάριο 2ο : Φθινόπωρο του 2018.Το εν λόγω προσδιορίζεται κι ως απευκταίο.!
    Το εν λόγω, προτείνεται από πολλούς κυβερνητικούς βουλευτές για την περίπτωση κατά την οποία δεν αποδώσουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει τους Θεσμούς για ματαίωση ή ήδη αποφασισθείσας και υπογραφείσας  μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου. Σημειώνεται επίσης, πως ένας από τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση πραγματοποίησε και προτάσσει το σούπερ πλεόνασμα του 4,2 %, - κατά πολύ μεγαλύτερο από τηις μνημονιακές υποχρεώσεις - , είναι κι επιχείρημα κατά τις μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτου ορίου…!!!
   Υπέρ του σεναρίου, Φθινόπωρο του 2018, τάσσονται κι ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με το επιχείρημα ότι…, με την έξοδο από τα μνημόνια θα έχει δημιουργηθεί ένα καλό momentum και πριν την όποια αποδοχή ή όχι από τους Θεσμούς για ματαίωση των μειώσεων σε συντάξεις και αφορολόγητο όριο.! Το εν λόγω σενάριο, «εκλογές τον Οκτώβριο του 2018», είναι καθαρά μειοψηφικό, δεν το ενστερνίζεται η πλειοψηφία και όπως χαρακτηριστικά λένε, «Ο Οκτώβρης δεν περνάει με τίποτα», καθώς θα έδινε και τροφή στην αντιπολίτευση που ζητάει εκλογές και ταυτόχρονα θα ενίσχυε το αφήγημα, ότι, «ο Τσίπρας ψάχνει για ηρωική έξοδο».!
     Σενάριο 3ο : Εκλογές τον Μάιο του 2019, μαζί με Ευρωεκλογές.!  
     Το εν λόγω σενάριο, κι αυτό σκληρά μειοψηφικό, προτείνεται από στελέχη και βουλευτές, οι οποίοι εκτιμούν πως λόγω της «χαλαρότητας» των ευρωεκλογών,  η παράλληλη διεξαγωγή τους με τις εθνικές είναι η επιλογή με το χαμηλότερο ρίσκο. Επιπλέον, οι θιασώτες της εν λόγω εκτίμησης προσθέτουν πως…, «Αν οι ευρωεκλογές πραγματοποιηθούν μόνες  τους, η γαλάζια παράταξη θα επιχειρήσει να τις παρουσιάσει σαν  «πρόβα» για τις εθνικές εκλογές με αποτέλεσμα να μην μπορεί η κυβέρνηση να σταθεί μέχρι και τον Οκτώβριο του 2019.
     
Κλείνοντας, το παρόν κείμενο ας ληφθεί υπόψην πως πέραν του Πάνου Σκουρλέτη, - ο οποίος εισηγήθηκε εκλογές 13 Οκτωβρίου 2019 μαζί με τις αυτοδιοικητικές - , ο υπουργός εσωτερικών έχει πείσει και τους Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Βούτση και τον «παππού», Αλέκο Φλαμπουράρη…!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου