Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ : Το παρασκήνιο της Οχρίδας και το erga omnes...!!!

Το καθοριστικό βήμα για την λύση στο Μακεδονικό δεν έγινε στην Οχρίδα, ταυτόχρονα όμως δεν υπήρξαν και βήματα ρήξης.

 Η συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ έληξε με μεγάλη και ανοιχτή εκκρεμότητα την αποδοχή του erga omnes, με την πλευρά της πΓΔΜ να βάζει στο τραπέζι θέμα «αμοιβαιότητας» ως προς την άρση των αλυτρωτικών βλέψεων, αλλά και με τον ορισμό δύο νέων συναντήσεων καθώς και με επαναβεβαίωση των προθέσεων για την επίτευξη συμφωνίας.
Εν ολίγοις, στην Οχρίδα η υπόθεση του Μακεδονικού δεν πήγε ούτε μπροστά ούτε πίσω και η εικόνα που, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές,  διαμορφώνει η νέα συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών είναι η εξής:
Ο Νικολά Ντιμιτρόφ δεν αποδέχθηκε το erga omnes - δηλαδή την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της πΓΔΜ προκειμένου να ισχύει έναντι όλων, τόσο διεθνώς και εντός συνόρων, όπως αξιώνει η ελληνική πλευρά.
Παράλληλα, επιχείρησε διπλωματική «ντρίπλα» στο ζήτημα του αλυτρωτισμού, χωρίς να απορρίψει μεν το αίτημα της Αθήνας για εξάλειψη των αλυτρωτικών βλέψεων τόσο από το σύνταγμα όσο και από τα σχολικά βιβλία της γείτονος, αλλά θέτοντας ταυτόχρονα θέμα ανάλογων πρωτοβουλιών και από την ελληνική πλευρά. Δεν είναι τυχαίο, δε, ότι στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση ο Νικολά Ντιμιτρόφ έκανε λόγο για αποτροπή του αλυτρωτισμού και από τις δύο πλευρές.
Το δεύτερο αυτό ζήτημα θεωρείται από τις ίδιες πηγές περισσότερο ως «ελιγμός τακτικής» παρά ως απαίτηση ουσίας, με την χαρακτηριστική επισήμανση ότι η Ελλάδα «δεν έχει αντίρρηση να συζητήσει τα πάντα επ’ αυτού, διότι πολύ απλά δεν έχει και δεν διατυπώνει πουθενά αλυτρωτικές βλέψεις».
Ως προς το μείζον ζητούμενο, εκείνο του erga omnes, το μήνυμα που εκπέμπεται από ελληνικής πλευράς είναι πως η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία. Ως εκ τούτου, μένει να φανεί εάν η κυβέρνηση Ζάεφ κρατά το συγκεκριμένο «χαρτί» για να το χρησιμοποιήσει ως την έσχατη υποχώρησή της, ή εάν όντως δεν έχει την δυνατότητα να περάσει ένα τέτοιο βήμα στο εσωτερικό πολιτικό σύστημα και την κοινή γνώμη της πΓΔΜ.
Το τί από τα δύο ισχύει θα φανεί σύντομα, καθώς ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε μετά τις συνομιλίες που θα έχει σύντομα δύο ακόμη συναντήσεις με τον ομόλογό του - την πρώτη στις 3 Μαΐου και στο πλαίσιο της τετραμερούς διασυνοριακής συνόδου της Θεσσαλονίκης, και την δεύτερη στις 11 Μαΐου στην Αθήνα.
Έως τότε το βέβαιο είναι πως η διαπραγμάτευση έχει «χτυπήσει» πλέον τον σκληρό πυρήνα των ανοιχτών θεμάτων, τα οποία είναι και τα πιο δύσκολα όπως επεσήμανε και ο υπουργός Εξωτερικών: «Τα προβλήματα, τα μεγάλα και δύσκολα, τα βρήκαμε μπροστά μας», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς προσθέτοντας: «Προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα που δημιουργήθηκαν άλλες εποχές και από άλλους. Αλλά αυτή είναι η δουλειά της διπλωματίας».
Εάν με αυτά τα δεδομένα, μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο υπάρξει ουσιαστική πρόοδος, τότε στο τραπέζι παραμένει πάντοτε το μοντέλο λύσης μέσω διμερούς διεθνούς συμφωνίας κυρωμένης από τον ΟΗΕ, το οποίο και θα διευκόλυνε την πΓΔΜ να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές σε σχετικό βάθος χρόνου και με πολιτική ευελιξία. Πρόκειται για το μοντέλο το οποίο ήδη έχει παρουσιάσει το tvxs.gr και το οποίο έδειξε εμμέσως σήμερα και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας: 
«Μια συμφωνία θα έχει δικλείδες ασφαλείας, όπως κι αν είναι, άρα να δούμε πως θα είναι διατυπωμένη και μετά το συζητάμε», είπε σε συνέντευξή του στον Real FM προσθέτοντας: «Μια διεθνής συμφωνία διασφαλίζει, και αν είναι αυτός ο τρόπος που υπερβαίνει και το θέμα του Συντάγματος, νομίζω και αυτό θα μπορούσε να είναι μια λύση, όταν δημιουργεί άλλες προϋποθέσεις».
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές στην Αθήνα:  «Ο έτερος κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί», είπε. «Ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Έχω θέσει το πλαίσιο για μία ενδεχόμενη συμφωνία. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνταγματική αναθεώρηση και η αντιμετώπιση των θεμάτων αλυτρωτισμού και εθνικής ταυτότητας». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι «θα εκφράσουμε τη διαφωνία μας στη Βουλή αν η λύση δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συνταγματική αναθεώρηση».

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου