Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Δύσκολη εξίσωση η σύνοδος της Βάρνας...

Μικρό καλάθι κρατούν οι Ευρωπαίοι και δεν το κρύβουν - Μια πρώτη ιδέα για το κλίμα


Η σύνοδος μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας θα είναι δύσκολη και είναι δεδομένο πως θα υπάρχει πλούσιο παρασκήνιο.
Την ώρα που η Άγκυρα προκαλεί και αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της ΕΕ (Ελλάδας και Κύπρου) οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να κρατήσουν ανοικτούς διαύλους με την Τουρκία.
Όμως ο Τ. Ερντογάν εμφανίζεται αδιάλλακτός. Αφού αρχικά εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος απέρριψε ως απαράδεκτες τις νουθεσίες σε σχέση με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο (κυπριακή ΑΟΖ),
ο Τούρκος πρόεδρος παραπονέθηκε στον Εμ. Μακρόν για τις επικρίσεις σε σχέση με την επέμβαση στην Αφρίν.

Μια πρώτη ιδέα για το κλίμα

Μια πρώτη ιδέα για το κλίμα της Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 26 Μαρτίου έδωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.
«Δεν θα είναι εύκολη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής των «28» στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Τουσκ υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε τις «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και ότι αναμένεται να θέσει αυτά τα ζητήματα στη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη Βάρνα. «Θα ασχοληθούμε με ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων και γνωρίζω ότι δεν θα είναι μια εύκολη συνάντηση. Οι ανησυχίες της Ε.Ε. αφορούν όχι μόνο τα περίπλοκα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, αλλά και τις ενέργειες τις Τουρκίας στη Συρία», είπε ο Ντ. Τουσκ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «παραμένουμε γείτονες και πρέπει να βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε».
Ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι θα πάει στη Βάρνα με «ανάμικτα συναισθήματα», καθώς τα προβλήματα με την Τουρκία «μεγαλώνουν», ωστόσο, υπάρχει ένας «ειλικρινής» και «ανοιχτός» διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως είπε, υπάρχουν «διαφωνίες», ωστόσο, η «συνεργασία μας πρέπει να ενισχυθεί».

Τα θέματα που θα θέσει ο Ερντογάν

Σε σχέση με τα θέματα που θα θέσει ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ξεκάθαρο πως αυτό που τον «καίει» είναι να λάβει διαβεβαιώσεις ότι η κατάργηση των θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες θα προχωρήσει άμεσα, καθώς προβλεπόταν και στη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας του Μαρτίου 2016.
Παράλληλα, αναμένεται να τοποθετηθεί για το γεγονός πως η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας παραμένει «παγωμένη». Σε σχέση με αυτό η Τουρκία έχει δείξει τις προθέσεις της. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει πει πως  ο βασικός παράγοντας που δεν επιτρέπει πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι «η συμπεριφορά του ευρωπαϊκού μπλοκ».

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου