Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα στο ζήτημα των δύο στρατιωτικών...!!!

του Αντώνη Αντζολέτου

Πλήρως ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική πλευρά, μετά την ολοκλήρωση του δείπνου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη στήριξη που παρείχαν απέναντι στις συνεχείς τουρκικές παραβατικές κινήσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μετά από την τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού και την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις η ΕΕ παίρνει σαφή θέση στήριξης τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά και στο αίτημα για άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Όπως επισημαίνουν, για πρώτη φορά σε κείμενο συμπερασμάτων καταγράφεται ιστορική αναφορά σε καταδίκη των παράνομων ενεργειών (illegal activities) της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αποτυπώθηκε  επίσης η πλήρης αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες αυτές και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο.
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων δύο Ελλήνων στρατιωτών, και ζητεί την ταχεία και θετική επίλυση αυτών των θεμάτων σε διάλογο με τα κράτη μέλη.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΕ
Κατά τη διάρκεια του μαραθώνιου δείπνου, που ξεπέρασε τις 5 ώρες, διατυπώθηκε η δέσμευση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και του Ντόναλντ Τουσκ ότι θα θέσουν το ζήτημα των δύο στελεχών του στρατού ξηράς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης στον Ταγίπ Ερντογάν, στη Σύνοδο της Βάρνας, ασκώντας πίεση για επίλυση του ζητήματος.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την άποψη να μην αναβληθεί η τριμερής συνάντηση της Βάρνας, αλλά να ζητηθεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υπάρξουν ξεκάθαρες εγγυήσεις από την πλευρά της Τουρκίας για τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, αλλά και τη διευθέτηση του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.
Είναι σαφές πως μετά την ξεκάθαρη στήριξη της ΕΕ στα ελληνικά και κυπριακά αιτήματα αυτό που αναμένεται με ενδιαφέρον είναι  η αντίδραση της Άγκυρας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επίθεση στο Σαλίσμπερι και εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Μεγάλη Βρετανία και στη βούληση για άμεση  διαλεύκανση της υπόθεσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη ψύχραιμης αντιμετώπισης του ζητήματος που έχει προκύψει σημειώνοντας ότι πρέπει να διατηρείται ανοιχτό το «παράθυρο διαλόγου» με τη Ρωσία.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του αναφέρθηκε επίσης στην συνομιλία του με τον Ρώσο Πρόεδρο Β. Πούτιν, ο οποίος του μετέφερε τα όσα συζήτησε και με τον Ντόναλντ Τραμπ στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών. Επεσήμανε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή και δεν πρέπει ούτε να σιωπά αλλά ούτε και να παρασύρεται. «Όταν οι ΗΠΑ εκκινούν διάλογο η Ευρώπη δεν πρέπει να τον αγνοεί», φέρεται να τόνισε χαρακτηριστικά.
Με την ολοκλήρωση των σημερινών εργασιών της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου