Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Θα είναι ο Πάνος Καμμένος στην μεταμνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα…;;;




Οι δύο ανασχηματισμοί που «ψήνει» ο Αλέξης Ταίπρας στην πορεία για την μεταμνημονιακή Ελλάδα…!!!  
 
Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
                           
Ανασχηματισμός.! Μια πολιτική πράξη, η οποία όταν προαναγγέλλεται δεν γίνεται, όταν διαψεύδεται γίνεται, σπανίως είναι κομματικά ανώδυνος και πάντα θέλει κάτι να σηματοδοτήσει ή έστω και να διορθώσει.!
Απ αυτήν την πολιτική νομοτέλεια δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί κι ο προ πολλού αναμενόμενος κι εν πολλοίς προδιαγεγραμμένος της παρούσας κυβέρνησης.  
Οι προ πολλών μηνών εκμυστηρεύσεις πρωτοκλασάτων υπουργών και κορυφαίων επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου, συνέκλιναν σε μια κοινή εκτίμηση : « ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε διορθωτικό ανασχηματισμό αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου και σε έναν δομικό ανασχηματισμό αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος , το τέλος Αυγούστου 2018».!        
Με τον πρώτο, - τον διορθωτικό - , ο πρωθυπουργός  θα επέλεγε πρόσωπα ικανά να διαχειριστούν το τέλος του Μνημονίου και με τον δεύτερο, - τον δομικό ή κι εκλογικό κατά πολλούς – , εκείνα που θα σηματοδοτούσαν πολιτικό άνοιγμα προς την αριστερά και ευρύτερη κεντροαριστερά «έως και τας παρυφάς της Νέας Δημοκρατίας», ( όπως χαρακτηριστικά λένε πηγές πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα ευρισκόμενες), και θα ήταν ικανά να διενεργήσουν τις εκλογές, οποτεδήποτε προέκυπταν από τον Νοέμβριο του 2018 κι επέκεινα.
   
 Ο Αλέξης Τσίπρας, θέλει να ανέβει στο βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με νέο υπουργικό συμβούλιο, «νέο αέρα και με το σύνθημα της διευθέτησης χρέους από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ»…, και θα είναι τυπικά κι ουσιαστικά εκλογική κυβέρνηση, όπως ευθέως λένε σε προσωπικές εκμυστηρεύσεις τους , ιστορικά στελέχη της Κουμουνδούρου και κορυφαίοι της κυβέρνησης.
      
Στον ανωτέρω περιγραφέντα πολιτικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, έβαλαν τις δικιές τους πινελιές κι επηρέασαν τις ημερομηνίες, ίσως και τα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστούσαν σε «είσοδο» ή «έξοδο» στο νέο σχήμα, οι εξελίξεις με τα Σκόπια, - που σαφέστατα κι αναμφίβολα διατάραξαν τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και Τσίπρα – Καμμένου - , τα δύο προαπαιτούμενα για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και απεργίες, - επηρεάζουν τις σχέσεις ανάμεσα στην προεδρική πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ και την δυναμική τάση των «53+» - , καθώς και η χρονοτριβή στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Βερολίνο, - οι καλά γνωρίζοντες εκφράζουν την άποψη πως η συμμετοχή του Μάρτιν Σουλτς σε νέο μεγάλο συνασπισμό στην καγκελαρία θα επηρεάσει τα μέγιστα και τις σχέσεις της Κουμουνδούρου με την Χαριλάου Τρικούπη στην Αθήνα -, …!!! 

                             Ο αναμενόμενος διορθωτικός
      
Μέχρι πρότινος, ο Γιάννης Μουζάλας ήταν ο «εν αναχωρήσει» υπουργός, λόγω των πολλών αντιθέσεων που είχε δημιουργήσει με μεγάλη μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Κώστα Ζουράρη, λόγω των λίαν προσβλητικών δηλώσεων του για τον Άρη και τον Ολυμπιακό, οι φωνές και τα σενάρια για αφορμή ανασχηματισμό πολλαπλασιάστηκαν.
     
Όμως, οι προτεραιότητες του Μαξίμου είναι το Eurogroup της μεθαυριανής Δευτέρας 22 Ιανουαρίου και οι έξοδος στις αγορές με 7ετούς διάρκειας ομόλογο.  Αμέσως μετά, θα γίνουν και οι αλλαγές οι οποίες στα βασικά τους έχουν ήδη αποφασιστεί.
   
 Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολικό αν ο διορθωτικός μεταβαλλόταν και σε ευρύτατα σαρωτικό και  πέντε έως κι έξι υπουργεία να αλλάξουν πολιτικό προϊστάμενο. Σ αυτό το πνεύμα…, την πόρτα εξόδου θα έβλεπαν οι υπουργοί Παναγιώτης Κουρουμπλής, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Κώστας Γαβρόγλου, Βαγγέλης Αποστόλου, Γιώργος Κατρούγκαλος, Λυδία Κονιόρδου,  Νίκος Τόσκας, Γιάννης Μπαλάφας…,  ενώ θα άλλαζαν ενδεχομένως θώκο ανάλογα με τις καραμπόλες και οι Νίκος Παππάς, Ανδρέας Ξανθός, Γιάννης Δραγασάκης, Δημήτρης Βίτσας, Χρήστος Σπίρτζης και Σταύρος Κοντονής.
     
Σε περίπτωση κατά την οποία επαληθεύονταν οι παραπάνω φήμες, θα αναβαθμίζονταν οι Όλγα Γεροβασίλη, Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Λιάκος, Γιώργος Χαρίτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Γιώργος Βασιλειάδης, Στέργιος Πιτσιόρλας, Σωκράτης Φάμελλος.\ και ταυτόχρονα μια ομάδα βουλευτών θα αναλάμβαναν για πρώτη φορά καθήκοντα υφυπουργών…!!!

                                Ανασχηματισμός δομικός – του Σεπτέμβρη
     
Ο δεύτερος ανασχηματισμός…, ο δομικός…, αυτός της ΔΕΘ…, η ο εκλογικός που αναμένεται και χρονικά προσδιορίζεται για αμέσως μετά τον Αύγουστο μξε την ταυτόχρονη εκπνοή του ισχύοντος προγράμματος…!!!
    
Οι μέχρι τώρα φήμες υποστηρίζουν πως ο εν λόγω θα είναι διεύρυνση προς   «ανδρεοπαπανδρεικό» ΠΑΣΟΚ μέχρι και την «καραμανλική» Νέα Δημοκρατία.! Σ αυτήν την περίπτωση ακούγονται τα ονόματα του Νίκου Χριστοδουλάκη, του Ηλία Μόσιαλου, του Γιάννη Πανούση, του Πέτρου Ευθυμίου και του Σπύρου Δανέλη από το Ποτάμι, ενώ δεν έχει πάψει να παίζει κι η Λούκα Κατσέλη….
  
 Επί του συγκεκριμένου κεφαλαίου, δεν μπορεί να μην υπολογιστούν οι πιέσεις που ασκούνται τόσο προς τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και προς την Φώφη Γεννήματα από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία για την μορφοποίηση ενός πόλου δημοκρατικής προοδευτικής διακυβερνησάσης με την σύγκλιση δυνάμεων της ευρύτερης κεντροαριστεράς.   

                         ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ή ΣΥΡΙΖΑ – Κίνημα αλλαγής
      
Το Μακεδονικό ζήτημα, ανέδειξε, σε όλο του το μεγαλείο, το ιδεολογικό και πολιτικό χάσμα που έτσι κι αλλιώς υπάρχει ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο κι ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Το 2015 ως νικητής των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας, προτίμησε ως κυβερνητικό εταίρο, τον άλλο αντιμνημονιακό…, τον Πάνο Καμμένο κι απέφυγε την όμορο χώρο του ΠΑΣΟΚ καθώς το άλλοτε κραταιό κίνημα ήταν υπεύθυνο για την υπαγωγή της χώρας στην πολιτική των μνημονίων. Προϊόντος, όμως, του χρόνου, όλοι έγιναν μνημονικοί και  μοιραία το Μακεδονικό έμελλε να αναδείξει τις ιδεολογικές συγγένειες και τις βαθιές αντιπαλότητες. Δεν είναι τυχαίο πως στο Μέγαρο Μαξίμου στοιχηματίζουν πως σε περίπτωση κατά την οποίαν οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια με γεωγραφικό ή άλλο προσδιορισμό…, η κυβέρνηση θα βρει στήριξη από «Κίνημα Αλλαγής», κάτι που στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ως προπομπό μιας άλλης κυβερνητικής συμμαχίας στον χώρο της κεντροαριστεράς που θα βρει σύμφωνους και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία…!!! 
    
 Οι επικοινωνιακοί επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν πως, μεγάλος αριθμός κεντροαριστερών πολιτών, - σε περίπτωση διάρρηξης της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ - , θα αποδεσμευτούν από την εναντίωσή τους στον Πάνο Καμμένο και θα προσανατολιστούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα θα έχει πέσει και το τελευταίο εμπόδιο για την τυπική πλέον ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Δεν είναι.
    
Από την άλλη πλευρά του φεγγαριού, και ο Πάνος Καμμένος με αφορμή το Μακεδονικό θα έχει απαγκιστρωθεί από την κυβερνητική συμμαχία με τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ και με λίαν εύσχημο τρόπο θα προσεγγίσει την δεξιά πτέρυγα της γαλάζιας πολυκατοικίας.!
    
Μ άλλα λόγια, ο κυβερνητικός συνεταιρισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ…, εάν, όταν κι εφ όσον λήξει θα έχει λήξει και προς όφελος των δύο εταίρων…!!! 




Το παρόν κείμενο, - Ρεπορτάζ – Ανάλυση - , δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ του Σαββάτου, 20 Ιανουαρίου 2018…!!!
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου