Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Ο Κυριάκος, οι δυο πρώην και η Ντόρα ...!!!

Η εικόνα που ήθελε να εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΝΔ ήταν εκείνη του εν αναμονή πρωθυπουργού και μιας έτοιμης, μελλοντικής κυβέρνησης. 

Εχει ακόμη μια ευκαιρία για να το πετύχει, την αποψινή ομιλία του. Διότι η πρώτη τουλάχιστον ημέρα του συνεδρίου αναλώθηκε σε μια εναγώνια προσπάθεια εκπομπής εικόνας και μηνυμάτων ενότητας. Και μαζί, και σε μια μάλλον ευθεία ομολογία ότι η αυτοδυναμία για τη ΝΔ απέχει μακράν, όπως τουλάχιστον έδειξε το "προσκλητήριο" συνεργασίας προς την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη με το οποίο επέλεξε να ανοίξει τις εργασίες του συνεδρίου ο πρόεδρος της ΝΔ.

Το άνοιγμα σε Γεννηματά και Θεοδωράκη, οι δυο δηλώσεις ενότητας Καραμανλή και Σαμαρά κατα την προσέλευση τους, και η επίσης "ενωτική" και συναισθηματική ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη ήταν και τα στοιχεία που έδωσαν το πολιτικό χρώμα αλλα και το πολιτικό στίγμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΝΔ χθες στο Εκθεσιακό Κέντρο των Σπάτων.
Οι δηλώσεις των δυο πρώην πρωθυπουργών ήταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προϊόν προσυνεννόησης. Και ήρθαν προς άρση του κλίματος εσωστρέφειας που γίνεται όλο και πιο έντονο στην συντηρητική παράταξη. Και μόνον το γεγονός όμως ότι οι δυο εν λόγω παρεμβάσεις κρίθηκαν αναγκαίες μάλλον επιβεβαιώνει παρα διαψεύδει το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει αρχηγός υπό ομηρία ανάμεσα στις δύο "βαρονείες " - το σαμαρικό και το καραμανλικό μπλοκ.
Για του λόγου το αληθές ο ένας εκ των αντιπροέδρων του κόμματος Αδωνις Γεωργιάδης φρόντισε να αναλώσει περι το 90% της ομιλίας του στην ανάδειξη του έργου της κυβέρνησης Σαμαρά και στο σφρυροκπημα του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καμια αναφορά στο σχέδιο και το όραμα της νυν ηγεσίας για "να αλλάξει την Ελλάδα".  Κατα πολλούς το μηνυμα αυτό δεν ήταν παρα το πρελούδιο της σημερινης ομιλιας του ίδιου του Αντωνη Σαμαρά. Το δε επιμύθιο της ομιλίας Αδωνι, με την φράση "σας εμπιστευόμαστε και σας στηρίζουμε" προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξελήφθη απο τους πλέον καχύποπτους του ακροατηρίου και ως υπενθύμιση του ποιος είναι αυτή τη στιγμή ο πιο ισχυρός πόλος στο κόμμα.
Στο έτερο μέτωπο, εκείνο της Ντόρα Μπακογιάννη, η νέα πράξη παίχτηκε με ένα ακόμη αδελφικό φιλί μπροστά στις κάμερες και με μια δήλωση αναγκαστικής - αλλα όχι απαραίτητα μόνιμης -ανακωχής.
"Κατανοώ και σέβομαι την απόφαση του προέδρου", ειπε η Ντόρα Μπακογιάννη για την απόφαση Μητσοτάκη να την αποκλείσει απο την μελλοντική κυβέρνηση του. Έσπευσε ωστόσο να διακηρύξει ότι παραμένει μάχιμη και θα είναι υποψήφια βουλευτής - "ειμαι κόρη του μεγαλύτερη Έλληνα κοινοβουλευτικού", είπε με νόημα, "και μεγάλωσα με την αντίληψη ότι η υψηλότερη τιμή είναι ο τίτλος του βουλευτή.". Για να κλείσει την ομιλία της καλώντας σε πανστρατιά νίκης αλλα και για να θυμίσει κομψά στον αδελφό της - επισης κατα τους πλέον καχύποπτους του ακροατηρίου- ότι εχει αναγκη την πολιτική της στήριξη: "Θα νικήσουμε", ειπε, "και θα κάνουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον καλύτερο Έλληνα πρωθυπουργό".
Πέραν τούτων και στην εξωστρεφή πλευρά του συνεδρίου, το άνοιγμα Μητσοτάκη προς το "Κίνημα Αλλαγής" απαντάται μέχρι στιγμής με.... ισοπαλία: Η μεν Φώφη Γεννηματά ειπε ευγενώς μεν, σαφώς δε "όχι" στην πρόσκληση συνεργασίας, ενώ αντιθέτως ο Σταύρος Θεοδωράκης άφησε την πόρτα διάπλατα ανοιχτή. Το εαν και οι δυο εν λόγω απαντήσεις θα παραμείνουν εν ισχύ το επόμενο κρίσιμο διάστημα είναι ένα ερώτημα με υπαρξιακό ενδιαφέρον και για το ίδιο το μέλλον του "Κινήματος Αλλαγής"....

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου