Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

«Εμφύλιος» στην Ευρωπαϊκή Ένωση Τι συμβαίνει πίσω από την «βόμβα» Τουσκ για τους πρόσφυγες...!!!

Οι παροικούντες τις Βρυξέλλες γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ δεν είδε ποτέ με καλό μάτι την απόφαση των κρατών – μελών να δώσουν αρμοδιότητες στον Ντοναλντ Τουσκ. 

Άλλωστε ο Πολωνός Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θεωρείται δεξί χέρι των κρατών – μελών ώστε να αποδυναμωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του για το μέλλον της Ε.Ε. ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ είχε προτείνει μάλιστα την «κατάργηση» της θέσης του Ντοναλντ Τουσκ, ώστε οι αρμοδιότητες του να περάσουν στον Πρόεδρο της Επιτροπής, κάτι που προβλέπεται και από τις Συνθήκες.

Ο εμφύλιος ανάμεσα στα δύο θεσμικά όργανα της Ε.Ε έχει ξεσπάσει με σποραδικές συγκρούσεις εδώ και τουλάχιστον επτά χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ειδικά επί προεδρίας Γιούνκερ, προσπαθεί να διασφαλίσει την ενότητα των κρατών – μελών, όταν συγκεκριμένοι αρχηγοί κρατών θεωρούν ως ευκολότερη λύση την απαξίωση της Ε.Ε.
Η αφορμή για την εμφύλια αντιπαράθεση ξεκίνησε με την απόφαση της Κομισιόν να εγκαλέσει στο Δικαστήριο της Ε.Ε. την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Πολωνία. Στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης το 2015, η Ε.Ε. είχε αποφασίσει, με την σύμφωνη γνώμη των υπουργών των εγκαλούμενων κρατών – μελών, στην υιοθέτηση ενός σχεδίου «κατανομής των βαρών», το οποίοι προέβλεπε ότι 160.000 πρόσφυγες από την Ιταλία και την Ελλάδα θα γίνονταν δεκτοί από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ε.Ε. Η Τσεχία ενώ είχε δεσμευτεί να δεχθεί 50 πρόσφυγες, τελικά δέχθηκε μόλις 12, ενώ η Πολωνία και η Ουγγαρία δεν έχουν δεχθεί ούτε έναν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, είχε ήδη απευθύνει δύο προειδοποιήσεις στις τρεις χώρες, χωρίς να λάβει καμία ικανοποιητική απάντηση για την άρνησή τους να συμμορφωθούν με το Δίκαιο της Ε.Ε. με αποτέλεσμα να παραπέμψει τα κράτη – μέλη στο Δικαστήριο.

Τα τρία κράτη – μέλη αντέδρασαν υποστηρίζοντας ότι η Κομισιόν προσπαθεί να αναμειχθεί στα εσωτερικά τους ζητήματα και είχαν προσφύγει στο Δικαστήριο της Ε.Ε. κατά του σχεδίου μετεγκατάστασης προσφύγων, το οποίο όμως έκρινε ότι δεν παραβιάζει το ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Ο Τουσκ απαξιώνει Ελλάδα και Ιταλία και βοηθάει την χώρα του
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προερχόμενος από ένα από τα κράτη μέλη της «Ομάδας του Βίζεγκραντ», ήτοι Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, τα οποία ασκούν τεράστιες πιέσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων) ώστε να καταφέρουν (για καθαρά εσωτερικούς λόγους) να αρνηθούν να κάνουν πράξη αυτά που έχουν συμφωνήσει, αποφάσισε να κηρύξει τον πόλεμο στην Κομισιόν.
Προτείνοντας την ουσιαστική κατάργηση της υποχρεωτικής υποδοχής προσφύγων από χώρες της ΕΕ, με συνέπεια την πλήρη απαξίωση ενός ιδρυτικού μέλους της Ε.Ε. της Ιταλίας και ενός από τα παλαιότερα κράτη – μέλη, της Ελλάδας, ο Πρόεδρος Τούσκ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον θεσμικό του ρόλο για καθαρά εσωτερικούς λόγους.
Η αντίσταση της Κομισιόν
Ο γερόλυκος της ευρωπαϊκής πολιτικής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, σήκωσε το γάντι. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, στην τελευταία ολομέλεια του Σώματος για το 2017, ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσία του Επιτρόπου Ασφαλείας Τζούλιαν Κινγκ, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την πρόταση Τουσκ. «Η Ε.Ε. βασίζεται στην αλληλεγγύη και αλληλεγγύη αλά καρτ δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή» τόνισε ο Επίτροπος Αβραμόπουλος, μιλώντας για μια «μη ευρωπαϊκή» τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οι δηλώσεις Αβραμόπουλου δεν είναι σε καμία περίπτωση προσωπικές. Το Κολέγιο των Επιτρόπων μιλάει με μία φωνή και η τοποθέτηση Αβραμόπουλου εκφράζει τον Γιούνκερ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο όλο ζήτημα και ο ρόλος του είναι να ενώνει και όχι να δημιουργεί προβλήματα και να μην αναγνωρίζει το έργο που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια από κοινού.
«Όλοι μας περιμέναμε τον πόλεμο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κάποια κράτη – μέλη που θεωρούν ευκολότερο να κατηγορούν την Ευρώπη για τα δικά τους σφάλματα. Απλώς δεν ξέραμε το πότε θα ξεσπάσει» δήλωσε ανώτατη πηγή του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου