Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Οι δύσκολοι σταθμοί τους αφηγήματος του Αλέξη Τσίπρα…!!!



Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
      
Το μέγαρο Μαξίμου εκπέμπει πανταχόθεν αισιόδοξα μηνύματα περί ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, - λίαν καθοριστικής σημασίας για το κυβερνητικό αφήγημα και τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις - , εντός των προκαθορισμένων χρονικών ορίων.
    
Προς τούτο, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει σαφείς εντολές στους εμπλεκόμενους στην αξιολόγηση υπουργούς να κλείσουν νομοθετικά  όλα τα προαπαιτούμενα, χωρίς να αποκλείεται να συνταχθεί και συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο «σκούπα» με το οποίο θα ψηφιστούν και τα 101 σε εκκρεμότητα ευρισκόμενα προαπαιτούμενα, ενώ ο προϋπολογισμός αναμένεται να κατατεθεί κανονικά την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή.

     
Η εκκίνηση για την τρίτη και σημαντική αξιολόγηση θα δοθεί στο Euroworking Group της 27ης Νοεμβρίου με σκοπό στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου να κλειδώσουν και πολιτικά οι διαπραγματεύσεις.
     
«Αγκάθια»…, - τα οποία είναι δυνατόν να καθυστερήσουν συμφωνία την 4η Δεκεμβρίου και να την αναβάλλουν για το επόμενο Eurogroup του Ιανουαρίου του 2018, λόγω εσωκομματικών αντιδράσεων στον ΣΥΡΙΖΑ - , είναι η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί με τα NPLs και ο προκαθορισμός του ΕΜΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.
      
Σε ότι αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, δίδεται η εντύπωση πως όλα θα ξεκινήσουν με παράλληλη προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι αξίας 300.000 Ευρώ στις 29 Νοεμβρίου, - αφού δοθούν όλες οι εγγυήσεις που ζητούν οι συμβολαιογράφοι - ,  ενώ ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί κατά την τέταρτη αξιολόγηση της Άνοιξης του 2018 σύμφωνα με τις νέες αντικειμενικές αξίες.
    
Τούτων όλων δοθέντων, επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου κρίνουν ότι οι Θεσμοί θα συντάξουν την έκθεση συμμόρφωσης ενόψει του Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.
    
Κομβικής πολιτικής σημασίας στόχευση του πρωθυπουργού είναι το άνοιγμα της συζήτησης για την όποια απομείωση του χρέους μέσα στους πρώτους μήνες του 2018, την έξοδο στις αγορές και τον τερματισμό των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018 μαζί με την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος στήριξης…!!! 

                  Οι πολιτικοί «κάβοι» στο αφήγημα Τσίπρα
       
 Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και οι πολλοί κοντά σ αυτόν ευρισκόμενοι επιτελείς, υπόσχονται μια «οριστική έξοδο από τα μνημόνια, την επιτροπεία και την οικονομική κρίση»…, από τον επόμενο Αύγουστου, χρόνο – ορόσημο της ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος στήριξης, (3ου μνημονίου), και μετά…!!!
        
Ωστόσο, η εξέλιξη του εν λόγω αφηγήματος εξαρτάται από ενδογενείς κι εξωγενείς παράγοντες :
       1 . Ενδογενείς :
·        Η λαϊκή δυσαρέσκεια, η οποία αναμένεται είναι έντονη λόγω της φοροεπιδρομής και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που από την 29 Νοεμβρίου θα είναι μια πραγματικότητα, πάνω στην οποία θα δομεί την αντιπαράθεσή της σύσσωμη η αντιπολίτευη…
·        Το σαφές και λίαν διακριτό δημοσκοπικό προβάδισμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο αναμένεται να διευρυνθεί έτη περαιτέρω εάν η προηγούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια δεν αρχίσει να κάμπτεται…
·        Οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά για τη συγκρότηση ενός ενιαίου πολιτικού φορέα, ο οποίος εκτιμάται ότι, – εφόσον το εγχείρημα στεφθεί από επιτυχία και αποκτήσει δυναμική – ,θα ασκήσει έντονες πιέσεις στο εκλογικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κατά μέγιστον μέρος προέρχεται από την εν λόγω κομματικό χώρο….
2       . Εξωγενείς : Γνωρίζει, ο Αλέξης Τσίπρας, και οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου τα εξής τινά :
·        Η επιτροπεία θα σταματήσει να υπάρχει, εάν κι εφόσον το χρέος αποπληρωθεί κατά 75 %. Ωστόσο, ένα χρέος 330 δις ευρώ και με ένα παραγωγικό ιστό πλήρως αποσαθρωμένο δεν αποπληρώνεται εύκολα. Προς τούτο, το Μέγαρο Μαξίμου προσβλέπει, με την στήριξη και του ΔΝΤ, σε κάποια μορφή απομείωσης αυτού του χρέους.
·        Για να ανοίξει η συζήτηση για την όποια απομείωση χρέους πρέπει να συναινέσει και η Γερμανία, ενδεχόμενο το οποίο δυσκολεύει έτι περαιτέρω εξαιτίας των νέων κυβερνητικών συμμάχων της Άγκελας Μέρκελ και των νέων ισορροπιών που διαμόρφωσαν στην καγκελαρία οι εκλογές της 23ης Σεπτεμβρίου….
·       Ωστόσο, ακόμα και στην πιο αισιόδοξη εξέλιξη των πραγμάτων, - κατά τις προσδοκίες των ανώτατων επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου - , όλοι συγκλίνουν στην άποψη πως οι δανειστές δεν θα συναινέσουν απλά και μόνον λεκτικά στην όποια απομείωση του ελληνικού χρέους, χωρίς να δεσμεύσουν την Ελλάδα σε ένα νέο μνημόνιο. Επ αυτού ακριβώς γεννάται αυτόματα το επόμενο σκληρό ερώτημα : κατά πόσο θα αντέξει πολιτικά μια τέτοια εξέλιξη η κυβερνώσα παράταξη και η κυβέρνηση…, μετά από τις επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, ότι «βγαίνουμε από την επιτροπεία και τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018»…;;; 

     
Τούτων, όλων δοθέντων, ο πρωθυπουργός βρίσκεται μπροστά σε μόνον μια διέξοδο με διαφορετικές παραμέτρους :
·       Να κλείσει τη δύσκολη 3η  αξιολόγηση…,
·       Να εκμεταλλευθεί το θετικό momentum στην οικονομία και να φέρει επενδύσεις…,
·       Να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται απαραίτητες τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία…,
·        Να αναδείξει την κοινωνική πολιτική της και το κυριότερο να συνδράμει έτσι ώστε η όποια βελτίωση στην οικονομία να περάσει και στην καθημερινότητα των πολιτών….

                Εν αναμονή εξελίξεων στην ΔΗΣΥ
       
Στο Μέγαρο Μαξίμου με αδημονία προσμένουν τις εξελίξεις στον όμορο χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σε προσωπικές τους εκμυστηρεύσεις, βουλευτές και κορυφαία στελέχη της κυβερνώσας παράταξης προσμένουν τα εξής :
Α. Οι διεργασίες στον χώρο της κεντροαριστεράς να δημιουργήσουν δυσαρέσκειες στον χώρο και δυσαρεστημένα στελέχη να συνεργαστούν ή και να ενταχθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ…
Β.  ΣΕ ένα δεύτερο στάδιο, κρίνουν πως η Κεντροαριστερά υπό της ηγεσία της Φώφης Γεννηματά ή υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, θα στραφεί προς τα αριστερά και θα απαγκιστρωθεί από την πολιτική Βενιζέλου που επί προεδρίας του την είχε ταυτίσει με την Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά…  

Το παρόν κείμενο, - Ρεπορτάζ - Ανάλυση - , δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ του Σαββάτου 18 Νοεμβρίου 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου