Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Η Μιράντα Ξαφά δεν είναι η μόνη...!!!

Η Μιράντα Ξαφά, οικονομολόγος γνωστή για τις νεοφιλελεύθερες θέσεις της και, κατά την Εφημερίδα των Συντακτών, άτυπη σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη

φέρεται να παρουσίασε σε συνάθροιση διεθνών επενδυτών στο Λονδίνο την ελληνική οικονομία ως ναυάγιο και την χώρα έτοιμη να καταρρεύσει.
Συγεκκριμένα, και σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο της ΕΦ.ΣΥΝ, υπό τον τίτλο “Σαμποτάζ στο Λονδίνο”,  η Μιράντα Ξαφά είπε στους υποψήφιους – και εμβρόντητους από τις περιγραφές της – επενδυτές, ότι οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν ξανά,  ότι δεν θα κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν εκλεγεί, θα υπογράψει νέο, τέταρτο μνημόνιο.
Η κυβέρνηση αντέδρασε σε σκληρούς τόνους κάνοντας λόγο για “μεθοδευμένη υπονόμευση” της ευστάθειας του τραπεζικού
συστήματος και καλώντας τον πρόεδρο της ΝΔ να πάρει θέση, η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε να ανακοινώσει ότι η κυρία Ξαφά δεν είναι σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, και η ίδια η Μιράντα Ξαφά έκανε λόγο για fake news και προανήγγειλε προσφυγή στη δικαιοσύνη.
Πριν, όμως, αρχισει η διερεύνηση του τί είναι και τί δεν είναι fake, ίσως θα ήταν χρήσιμη – και απολύτως εύγλωττη σε πολιτικά συμπεράσματα – μια αναδρομή σε ανάλογα, μικρότερα ή μεγαλύτερα, σαμποτάζ της ελληνικής οικονομίας τα οποία, περιέργως πως, φέρουν σταθερά την υπογραφή της ΝΔ και της ίδιας της ηγεσίας της.
Εν ολίγοις, εάν η κυρία Ξαφά πήγε όντως στο Λονδίνο σε διατεταγμένη ή μη υπηρεσία για να αποτρέψει την έλευση επενδυτών στην Ελλάδα, δεν είναι η πρώτη που το έπραξε. Εχουν προηγηθεί ευθέως και ανοιχτά τόσο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης όσο και ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Αδωνις στο CNBC
Ο Αδωνις Γεωργιάδης, πέραν του επαναλλαμβανόμενου μηνύματος ότι “με τον Τσίπρα, επένδυση από το εξωτερικό δεν γίνεται”, ήταν εκείνος που τον περασμένο Μάρτιο δήλωνε στο CNBC ότι οι επενδυτές πρέπει να... αναμείνουν την έλευση Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία πριν σκεφτούν να τοποθετήσουν κεφάλαια στην Ελλάδα. “Όταν ακούσετε”, δήλωνε, “ότι θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι σίγουρα ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, θα πρέπει να περιμένετε ότι θα μετατρέψει την Ελλάδα στην πιο φιλική χώρα για τις επιχειρήσεις, από την εποχή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας”.
Κι έως τότε – έως την έλευση Μητσοτάκη, δηλαδή – συμβούλευε τους επενδυτές να αγοράσουν... κοψοχρονιά τη χώρα:”Εαν θέλετε να αγοράσετε την Ελλάδα, αγοράστε την Ελλάδα τώρα γιατί είναι φθηνή.Όταν θα έρθει ο Κυριάκος η οικονομία μας θα πάει πολύ πολύ καλύτερα”, δήλωνε.
Οι νάρκες Μητσοτάκη κατά των επενδύσεων
Πέραν του... οικονομικού μοντέλου Αδωνι, όμως, οι πλέον εμπρηστικές δηλώσεις για τις επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν γίνει κατά καιρούς, και κατ' επανάλληψη, μάλλον από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι πλέον ενδεικτικές εξ αυτών – και, πάντοτε, με τον πρόεδρο της ΝΔ να απευθύνεται σε διεθνές ακροατήριο – είναι οι εξής:
  • Στις 11 Απριλίου του 2016 στο CNN: “Η κυβέρνηση έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη του λαού... Η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις αλλά αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί”.
  • Στις 6 Ιουλίου του 2016, στην Φραγκφούρτη, μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι: “Δεν υπάρχει το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον και κλίμα για μια επενδυτική έκρηξη στην Ελλάδα”.
  • Στις 13 Οκτωβρίου του 2016 στο Χάρβαρντ: “Είναι αναγκαία η προσέλκυση επενδύσεων, αλλά για να συμβεί απαιτείται πολιτική αλλαγή. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη για να προσελκύσει επενδύσεις”
  • Στις 14 Οκτωβρίου του 2016 στο Bloomberg: “Δεν βλέπω ανάκαμψη, βλέπω όλο και λιγότερες επενδύσεις. Η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να λύσει τα προβλήματα”.
  • Στις 13 Μαίου του 2017 σε ομιλία του στο LSE: “Ο Τσίπρας λέει ότι θα φέρει επενδύσεις. Αλλά το κόμμα του τις υπονομεύει. Ζητώ εκλογές”.
  • Στις 15 Μαίου του 2017 στο Λονδίνο: “Οι μεταρρυθμίσεις δεν θα υλοποιηθούν γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Είναι δεσμεύσεις που δεν θα υλοποιηθούν”.
Εν κατακλείδι, δε, και κατόπιν όλων αυτών, ήταν επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης που τον περασμένο Αύγουστο, είχε προτρέψει επιχειρηματίες και επενδυτές να απευθυνθούν στη ΝΔ και στην... Πειραιώς 62: “Αν θέλετε να γίνουν επενδύσεις ήρθατε στη σωστή διεύθυνση. Δεν είναι το Μέγαρο Μαξίμου, είναι εδώ, Πειραιώς 62”, είχε πει.
Οπότε, τί περισσότερο άραγε, και τι διαφορετικό μπορεί να είπε η Μιράντα Ξαφά στο Λονδίνο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου