Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Στην κρησάρα Βρυξελλών και Βερολίνου οι συμφωνίες Τσίπρα - Τραμπ…!!!

Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
      
Η ιστορία, πολλές φορές, εκδικείται. Κι εκδικείται σκληρά και γελώντας.!
Ανήμερα της 36ης επετείου της ανόδου του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, με το σύνθημα «έξω οι βάσεις του θανάτου», μια αριστερή κυβέρνηση επεκτείνει τις βάσεις αυτές και γέρνει στην πολιτική αγκαλιά των ΗΠΑ, του πάλαι ποτέ δράκου του καπιταλισμού. Ο Αλέξης Τσίπρας, στα βήματα της σοσιαλδημοκρατίας πλέον, ακολουθεί κατά γράμμα μια «real politik», επί το ελληνικότερο «πολιτική του ρεαλισμού» ή προσγείωσης στην σκληρή πολιτική πραγματικότητα.!

        
Η επίσημη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και οι συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, συμπίπτουν χρονικά με την ραγδαία επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Η εν λόγω εξέλιξη, σαφώς αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό, γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό ρόλο της Ελλάδας στην λίαν ευαίσθητη περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου. Έλαχε στον Αλέξη Τσίπρα ο κλήρος να βρεθεί σε θέση κεντρικού παίκτη σ αυτό το σκληρό πολιτικό πόκερ. Ούτως εχόντων των πραγμάτων και πέραν της όποιας αισιόδοξα πανηγυρικής από την πλευρά της κυβέρνησης ή της όποιας αρνητικής επικοινωνιακής προσέγγισης από την πλευρά της αντιπολίτευσης, τα αποτελέσματα  των συνομιλιών στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου θα γίνουν κατανοητά εν ευθέτω χρόνω. Για την ώρα ας αρκεστούμε στην περιγραφή των πραγματικών γεγονότων :
·       Η αναβάθμιση των όντως παλαιών και γερασμένων F-16, θα έχει κάποια επιχειρησιακή αξία μόνον στην περίπτωση κατά την οποία ο άτακτος κι απρόβλεπτος σύμμαχος, η Τουρκία, δεν παραλάβει τα καινούργια F-35…!!!
·       Η αμερικανική υποστήριξη για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, θα αναδεχθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης κι εφόσον οι συμβιβασμοί μεταξύ ευρωπαίων εταίρων και ΔΝΤ δεν επηρεάσουν την πάγια όντως θέση του Λευκού Οίκου…
·       Η γενικότερη θέση για την πραγματοποίηση επενδύσεων και για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Αμερική θα μετρηθεί και θα ζυγιστεί τους επόμενους μήνες…

Με απλά λόγια και φτωχές λέξεις, το comeback της Ελλάδας κατά την προσφιλή ρήση του πρωθυπουργού, η «επιστροφή» …,  κι εν τέλει η έξοδος από το Μνημόνιο δεν θα πάψει να σημαίνει νέο «αίμα» για την ήδη καταρρέουσα ελληνική κοινωνία με το ακόμα λίαν απροσδιόριστο κι εν πολλοίς αμφισβητούμενο κίνητρο της οικονομικής «απογείωσης» τα αμέσως επόμενα χρόνια…
   
Επιπλέον, όλων των μέχρι τούδε παρατεθέντων, δεν δύνανται να αποσιωπηθεί μια άλλη παράμετρος της παραδοσιακής αμερικανικής διπλωματίας, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου. Το στέιτ ντιπάρτμεντ προσβλέπει σε τριγωνικές ή πολυγωνικές συμφωνίες. Δηλαδή θα ήθελαν όλα τα ανωτέρω, - και δη σε μια λίαν εύφλεκτη περιοχή όπως είναι η νοτιανατολική Μεσόγειος και με τις παραδοσιακές ισορροπίες διαταραγμένες, λόγω Ερντογάν - ,  να τα κωδικοποιήσουν σε μία τετραμερή συνάντηση με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας.  

                    Κουμουνδούρου και Βρυξέλλες
    
Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού καταλαγιάσει ό όποιος κουρνιαχτός, ξεσήκωσε η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, είτε αισιοδοξίας για την κυβέρνηση, είτε άρνησης και προβληματισμού από την αντιπολίτευση, θα δώσει εξηγήσεις, τόσο στο εσωτερικό και εσωκομματικό του ακροατήριο, όσο και στους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές…      
   α. Στην ελληνική κοινωνία και στο κόμμα πρέπει να εξηγήσει αν υπάρχουν τα χρήματα για εξοπλιστικά προγράμματα την ώρα που κόβονται συντάξεις και κατάσχονται σπίτια και περιουσίες από μια αριστερή κυβέρνηση.
   Ήδη, ο υπουργός άμυνας Πάνος Καμμένος, που διόλου τυχαία δεν βρέθηκε στο Blair House, διευκρίνισε στους δημοσιογράφους πως από τα 2,4 δισεκατομμύρια, στα οποία αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος για το κόστος της αναβάθμισης των F16,  «η οροφή για την Ελλάδα είναι το 1,1 δις»…, που και αυτά θα δοθούν σε ορίζοντα 15ετίας. Πληροφορίες μιλούν για συζητήσεις που γίνονται σε πρώτη φάση για 85 αεροσκάφη και πως αυτή η συμφωνία είναι επέκταση της παλαιάς. Οι λεπτομέρειες, συζητήθηκαν στο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον ελληνικής καταγωγής αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για το «military agreement», στο οποίο κατέληξαν κι υπέγραψαν οι δύο πλευρές…
  β. Ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τις συνομιλίες που είχε στην Ουάσιγκτον, βρέθηκε και στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 19 Οκτωβρίου. Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, διέρρεαν πολύ πριν το υπερατλαντικό ταξίδι πως οι όποιες συμφωνίες γίνουν με τον Λευκό Οίκο, θα παίξουν ρόλο και στις όποιες συζητήσεις έχει ο έλληνας πρωθυπουργός στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που θα ακολουθούσε…
  
Σ αυτό το κλίμα, πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση με το Μεσοπρόθεσμο έχει δεσμευθεί για «οροφή» δαπανών 3,290 δισ. ευρώ ως το 2021 για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εκ των οποίων τα 530 εκατ. ευρώ αφορούν σε εξοπλιστικά προγράμματα.
   
Το Μέγαρο Μαξίμου, «έδεσε κόμπο» και δηλώνει υπέρ αισιοδοξία με τη δημόσια δήλωση Τραμπ ότι στηρίζει την «υπεύθυνη ελάφρυνση του χρέους». Σαφώς και η εν λόγω δήλωση λογίζεται κι ερμηνεύεται ως σημαντική στροφή του αμερικανού προέδρου ο οποίος έως την εκλογή του δήλωνε πως «η Ελλάδα είναι πρόβλημα της Γερμανίας και όχι της Αμερικής» και τώρα εμφανίζεται συνεχιστής της διοίκησης του Μπάρακ Ομπάμα υπέρ της σημαντικής αριθμητικής ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, προκειμένου να καταστεί οικονομικά βιώσιμο και πολιτικά διαχειρίσιμο…
   
Πάντα ταύτα τα ανωτέρω εκτεθέντα, συνέβησαν στην Ουάσιγκτον σε μια περίοδο κατά την  οποία στο Βερολίνο διεξάγονται πολιτικές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό μιας τετρακομματικής κυβέρνησης, η οποία σαφώς θα είναι υπέρ μιας πιο σκληρής αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος. Ήδη οι φιλελεύθεροι, νέοι κυβερνητικοί εταίροι της καγκελαρίου ‘Αγκελας Μέρκελ, έχουν ταχθεί υπέρ της μη αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, ενώ σε όλες τις άλλε2ς ευρωπαϊκές πρωτεύουσες  έχει φουντώσει η συζήτηση υπέρ της αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελλημνικό πρόγραμμα στήριξης και προς αναπλήρωσή του, η μετατροπή του ESM σε ένα ΕΝΤ, (Ευρωπαϊκό Νομισματικό ταμείο)… 
   
Τούτων όλων των ανωτέρω δοθέντων, η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ μπορεί να θεωρηθεί, - υπό την αίρεση της χρονικής επιβεβαίωσής της πάντα - , ως  πετυχημένη λόγω της realpolitik της Ουάσιγκτον και της Αθήνας. Παραμένει άγνωστό όμως, κατά πόσον θα εξυπηρετεί και την ανάλογη realpolitik των ευρωπαϊκών πρωτευουσών…
   
Και εδώ εντοπίζεται το νέο στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα…!!!  

Το παρόν κείμενο, - Ρεπορτάζ - Ανάλυση - , δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ το Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου