Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Που ποντάρει το Μαξίμου για την αξιολόγηση... !!!

Το «αντίο» του Σόιμπλε, ο Τραμπ και η... μουσική της Λαγκάρντ...

Αισιόδοξη, ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και θα κλείσει εγκαίρως, όποιες δυσκολίες και αν προκύψουν στη...
διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών, εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Την αισιοδοξία αυτή την μετέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνομιλία με τους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Λι Νακ Λιον: «Όλα καλά με την αξιολόγηση», είπε ο Πρωθυπουργός, που δεν θέλησε να μπει πάντως σε συζήτηση για το χρονικό ορίζοντα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, λέγοντας ότι «του αρκεί, που είμαστε εντός στόχων».



Ακόμα και το ενδεχόμενο, να προκύψει δημοσιονομικό κενό το 2018 και να ζητηθούν από τους δανειστές νέα μέτρα δεν τρομάζει την κυβέρνηση. Είναι ενδεικτική γι’ αυτό η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου τη Δευτέρα στον ΑΝΤ1, όταν ρωτήθηκε σχετικά: «Εάν υπάρξει, πράγματι, δημοσιονομικό κενό, θα βρούμε τρόπο για να το καλύψουμε, καθώς αποτελεί… υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να πιάνει ένα συγκεκριμένο πρωτογενές πλεόνασμα».

Την ίδια στιγμή ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε βέβαιος ότι «θα πιάσουμε το δημοσιονομικό στόχο και δεν θα υπάρξει ανάγκη για άλλα μέτρα». Τον τόνο, τον είχε δώσει πάντως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην «Εφ. Συν», την πρώτη που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στις ΗΠΑ. «Η κατάσταση άλλαξε και αυτό υποχρεώνει τους πάντες να αναθεωρήσουν την τακτική τους», δήλωσε εκεί ο Πρωθυπουργός ο οποίος υπογράμμισε πως όλοι οι σημαντικοί παράγοντες στο εξωτερικό θεωρούν δεδομένο το έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος, πως ακόμα και το θέμα των υψηλών πλεονασμάτων μετά το 2018 - θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί με καλύτερους όρους στο μέλλον.

Η έγκαιρη ολοκλήρωση βεβαίως είναι κάτι σχετικό, αφού είναι διάχυτη η εκτίμηση – και στους κυβερνητικούς κύκλους, πως η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί προτού σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία.

Ωστόσο, οι κύκλοι αυτοί θεωρούν πως η όποια καθυστέρηση στην κυβέρνηση δεν θα είναι επιζήμια για την παράλληλη στόχευση της κυβέρνησης που είναι μια δεύτερη έξοδος στις αγορές, αν είναι εφικτό μέσα στο 2017 ώστε να υπάρξει η απαραίτητη διόρθωση στις αποδόσεις των ομολόγων. Το ταξίδι στις ΗΠΑ και το ιδιαίτερα θετικό κλίμα στις συναντήσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά και με την Κριστίν Λαγκαρντ στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε την εκτίμηση του Μαξίμου, πως αυτή τη φορά η αξιολόγηση θα είναι «πιο εύκολη», καθώς υπάρχει κάτι, στο οποίο συμφωνούν όλοι οι δανειστές.

Κανείς δεν επιθυμεί ένα 4ο πρόγραμμα (μετά μάλιστα από τη νίκη του Σεμπάστιαν Κουρτς στην Αυστρία βγήκε ολοκληρωτικά από την ατζέντα το ενδεχόμενο, να προσφερθεί στην Αθήνα κάτι τέτοιο). Αρα θα εκδηλωθεί από όλες τις πλευρές η βούληση, να στηριχθεί η Ελλάδα για να βγει με δικές της δυνάμεις στις αγορές στο τέλος του προγράμματος.

Το πρώτο ξεκάθαρο σήμα σε αυτήν την κατεύθυνση το έλαβε ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, εξ’ ου και η αποστροφή του, πως όσα του είπε η κ. Λαγκάρντ ήταν «μουσική στα αυτιά του».

Ακολούθησε η σαφής πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να στηρίξει την Ελλάδα και στο να «σπρώξει» μάλιστα την υπόθεση του χρέους μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Τη Τρίτη, ήταν η σειρά του Ντάισελμπλου να εμφανιστεί αισιόδοξος για την πορεία της αξιολόγησης, και να πιστοποιήσει πως η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, αυτή η αλλαγή κλίματος είναι συνάρτηση δύο παραγόντων. Πρώτον ότι όλοι αναγνωρίζουν, πως η χώρα έχει σταθεροποιηθεί δημοσιονομικά και πολιτικά και δεύτερον ότι με την αποχώρηση του Σόιμπλε από την θέση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, οι «ακραίοι» αποσυντονίστηκαν και έμειναν χωρίς ηγεσία. Παρά τις δυσκολίες που θα προκύψουν στην πορεία, - και το θέμα της διανομής του υπερπλεονάσματος είναι ένα από αυτά - στο Μαξίμου δεν ανησυχούν, καθώς η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μάλιστα σύντομα, αποτελεί κοινό συμφέρον Αθήνας και δανειστών...

real.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου