Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Ο Ευ. Τσακαλώτος παίζει «πόκερ» με τους Θεσμούς στην Αθήνα και ο Αλ. Τσίπρας κάνει «στροφή» στην καθημερινότητα στα Ιωάννινα...!!!


...και ο Αλ. Τσίπρας κάνει «στροφή» στην καθημερινότητα στα Ιωάννινα... Οι σκέψεις της κυβέρνησης για το μέρισμα του 2017

του Αντώνη Αντζολέτου

Στα δύσκολα της γ΄ αξιολόγησης μπήκε από χθες η κυβέρνηση με τα πρώτα καλά μηνύματα να έρχονται σχετικά με την υποδόση των 800 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς την Πέμπτη το Euroworking Group και ο ESM θα δώσoυν  το «πράσινο φως» για την εκταμίευση και  την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
Τα στοιχεία που έδειξε η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα οποία από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές  κατά 1,5 δισ. ευρώ, ήταν αρκετά για τους δανειστές.
Ο στόχος της Αθήνας, πλέον είναι  με τα 800 εκατ. ευρώ του ESM και με τα 400 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό να προχωρήσει μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου σε εκκαθάριση άλλου 1,2 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Η εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης αναμένεται να γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το δεύτερο θέμα που μπήκε στο τραπέζι ήταν το πλεόνασμα του 2017 με τους Θεσμούς να παραδέχονται πως τα αποτελέσματα που θα φέρει η ελληνική κυβέρνηση θα είναι πολύ πιο υψηλά από το 1,75%. Το κλίμα φέρεται να ήταν καλό και για τους πολύ υψηλότερους δημοσιονομικούς στόχους του 2018 με την συζήτηση να ολοκληρώνεται, σύμφωνα με το καλό σενάριο, μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Με βάση το γεγονός, όμως ότι ο προϋπολογισμός κατατίθεται στις 21 Νοεμβρίου αρκετοί εκτιμούν ότι οι διαβουλεύσεις δεν θα κλείσουν τόσο εύκολα. Από τη στιγμή μάλιστα που οι Θεσμοί φέρεται πως επιμένουν στις εκτιμήσεις για απόκλιση από το στόχο του 3,5% κοντά στα 700 εκατ. ευρώ.
«Σύννεφα» καταγράφηκαν χθες, σύμφωνα με πληροφορίες,  σε σχέση με την «λευκή τρύπα» που παρουσιάζει η κυβέρνηση για τον ΕΟΠΥΥ.  Το 2017 το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανέφερε πως ο ΕΟΠΥΥ θα παρουσιάζει έλλειμμα 940 εκατ. ευρώ.  Για  το 2018 από τα 175 εκατ. ευρώ του πλεονάσματος, που υπήρχε στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η κυβέρνηση  το τοποθετεί  σε 1,5 δισ.ευρω. Αυτές οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου φαίνεται να προβληματίζουν τους εταίρους και αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση.
Ενστάσεις παραμένουν από τους δανειστές σχετικά με τις 120 δόσεις για όσους έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τα κριτήρια υπαγωγής των επιχειρήσεων στην αυτοποιημένη διαδικασία.
Δύσκολες αναμένεται να είναι οι συζητήσεις για το κοινωνικό μέρισμα με τους Θεσμούς να έχουν ήδη δείξει διάθεση να μην επαναληφθεί το περυσινό «επεισόδιο», που φέρεται να είχε προκαλέσει και την αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το γεγονός ότι δεν είχαν ενημερωθεί οι εταίροι. Οι φετινοί «κανόνες» καθορίζουν το όποιο μέρισμα να κατευθυνθεί σε πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, κοινωνικές πολιτικές και αναπτυξιακά μέτρα. Η πιθανότητα το υπερπλεόνασμα να «σπάσει» σε πολλά μέρη έτσι ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές φαίνεται να είναι το σχέδιο που μελετούν και οι δυο πλευρές.
Ενδιαφέρον θα έχουν οι συζητήσεις που θα διεξαχθούν σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις λιγνιτικές μονάδες που πρέπει να πουλήσει η ΔΕΗ, τη μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα που προωθεί η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ «θόρυβος» θα προκληθεί από τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο για την προκήρυξη απεργίας που θα απαιτεί το 50% + 1 των ψήφων προκειμένου να υλοποιηθεί από τα πρωτοβάθμια σωματεία.
Το  πρόγραμμα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών, για σήμερα διαμορφώνεται ως εξής:
  • 09.30 Ενέργεια - Γ. Σταθάκης
  • 11.00 Στρατηγική ανάπτυξης / Αναπτυξιακή Τράπεζα - Δ. Παπαδημητρίου
  • 12:00 Χρηματοπιστωτικά (εξωδικαστικός συμβιβασμός) - Δ. Παπαδημητρίου, Ε.Τ σακαλώτος, Σ. Κοντονής, Ε. Αχτσιόγλου
  • 14:30 Επισκόπηση προγράμματος - Ε. Τσακαλώτος, Γ. Χουλιαράκης, Ε. Αχτσιόγλου, Δ.Λιάκος

Στα Ιωάννινα ο Αλέξης Τσίπρας

Το Συνέδριο στην Ήπειρο είναι το πέμπτο που πραγματοποιείται στον κύκλο των 13 Περιφερειακών Συνεδρίων που έχουν προγραμματιστεί, προκειμένου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, να υπάρξει ένας αποκεντρωμένος διάλογος με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021».
Όπως και στα προηγούμενα έτσι και σε αυτό το συνέδριο θα  «παρελάσει» σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο. Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν στις 10.00 π.μ. Η πρώτη συνεδρία θα έχει ως θέμα την αγροτική ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Αποστόλου, ο αν. υπ. αγροτικής ανάπτυξης Ι. Τσιρώνης, η υφυπ. Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου και ο γ.γ Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Αντώνογλου. Η δεύτερη παράλληλη συνεδρία θα αφορά την παιδεία, την έρευνα και την οικονομία της γνώσης, με ομιλητές τον υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και τον αναπληρωτή του Κ. Φωτάκη.
Δύο θα είναι και οι απογευματινές συνεδρίες που θα διεξάγονται παράλληλα με ώρα έναρξης στις 14.00. Η πρώτη έχει θέμα την κοινωνική πολιτική, με ομιλητές την υπ. Εργασίας Έφ. Αχτσιόγλου, την αν. υπ. Ρ. Αντωνοπούλου και την  αν. υπ. Θ. Φωτίου. Η δεύτερη συνεδρία έχει θέμα τις υποδομές και τις πολιτικές για την υγεία και ομιλητές θα είναι ο υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής του Π. Πολάκης.
Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις 19.30.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου