Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Το παρασκήνιο της συνάντησης Αλ. Τσίπρα - Ντ. Τραμπ - Η αμυντική συνεργασία στο προσκήνιο από την αμερικανική πλευρά...!!!

του Αντώνη Αντζολέτου

"Άρωμα αμυντικό" είχε η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο με τις συνεχείς αναφορές του Ντόναλντ Τραμπ στην αναβάθμιση του στόλου των F16

ενώ οι συζητήσεις περιστράφηκαν και γύρω από τον αναβαθμισμένο ρόλο που μπορεί να έχει η βάση της Σούδας και επιζητά διακαώς η αμερικανική πλεύρα.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο Blair House βρέθηκε και ο Πάνος Καμμένος ο οποίος διευκρίνισε στους δημοσιογράφους πως από τα 2,4 δισεκατομμύρια, στα οποία αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος για το κόστος της αναβάθμισης των F16,  "η οροφή για την Ελλάδα είναι το 1,1 δισ." που και αυτά θα δοθούν σε ορίζοντα 15ετίας. Πληροφορίες μιλούν για συζητήσεις που γίνονται σε πρώτη φάση για 85 αεροσκάφη και πως αυτή η συμφωνία είναι επέκταση της παλαιάς.
Οι λεπτομέρειες, πάντως αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης στο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα και της ελληνικής αποστολής με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για το "military agreement". 
Τρία στοιχεία αναδεικνύουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο όσον αφορά τις επαφές που είχε στον Λευκό Οίκο η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον Έλληνα πρωθυπουργό, μετά από ενημέρωση που έγινε στους δημοσιογράφους στο Blair House που διαμένει η ελληνική αποστολή.
  • Ο σεβασμός από την πλευρά των ΗΠΑ στις θυσίες και την μεγάλη προσπάθεια που έχει κάνει η Ελλάδα για την ανάκαμψη.
  • Το δεύτερο στοιχείο είναι η αναγνώριση του κρίσιμου γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μας στην περιοχή, ως ένας πόλος σταθερότητας και ένας σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ σε μια εξαιρετικά κρίσιμη διεθνώς περιοχή.
  • Το  τρίτο σημείο που επισημαίνουν είναι η έμπρακτη  στήριξη στην Ελλάδα και στην οικονομία με δυο πτυχές:
1.  Συνέχιση της σταθερής θέσης της αμερικανικής πλευράς που εκφράζεται και απο το ΔΝΤ στο ζήτημα του χρέους.
2. Στήριξη σε επίπεδο επενδύσεων και εισροής αμερικανών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία που βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης με όλα τα στοιχεία να δείχνουν πως την έχει πολύ μεγάλη ανάγκη.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από την Ουάσινγκτον στις  τοποθετήσεις του ο πρωθυπουργός τόνισε τα θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία με τους ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένονται κοντά στο 2% το 2017, αλλά και στο κομμάτι των άμεσων ξένων επενδυσεων που το 2016 καταγράφηκε ρεκόρ δεκαετίας και το 2017 δεν αποκλείεται να είναι ακόμα καλύτερη η εικόνα.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές συμπλήρωνουν πως ο πρωθυπουργός  έκανε ειδική αναφορά και στις αγορές χρήματος τονίζοντας πως και οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην απρόσκοπτη και σταθερή πρόσβαση στις αγορές, που είναι ο στόχος για μετά τον Αύγουστο του 2018.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας σημειώνοντας πως συγκροτεί έναν ισχυρό πόλο σταθεροτητας που μπορεί να γίνει ισχυρότερος στο βαθμό  τον οποίο ικανοποιούνται οι θέσεις της χώρας και γίνονται σεβαστά τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Είναι φανερό πως ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να παραθέσει αυτή τη θέση στην αμερικανική πλευρά προκειμένου να γίνει γνωστο πως είναι αδύνατον να γίνει ανεκτή η παραβατική συμπεριφορά της γειτονικής χώρας στο Αιγαίο.
Ειδική αναφορά έγινε  και στο Κυπριακό για την ανάγκη προσήλωσης σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Αυτό το οποίο τονίζεται από κυβερνητικές πηγές στην Ουάσινγκτον είναι η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, που έγινε δεκτή απο την αμερικανική πλευρά, να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας ως  follow up των επαφών στην Ουάσινγκτον. Από τη μια πλευρά  θα είναι ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και από τις ΗΠΑ ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να συναινεί.
Το ενδιαφέρον στοιχείο προέκυψε από μια αναφορά του κ. Ρος για την πιθανότητα επιχειρηματική αποστολή να μεταβεί στην Ελλάδα εντός του επόμενου μήνα με αμερικανούς επιχειρηματίες που απασχολούνται στους τομείς του εμπορίου και της μεταποίησης.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως διαρκής  φέρεται να ήταν η αναφορά από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ στο πόσο σπουδαίοι άνθρωποι είναι οι Έλληνες επαινώντας παράλληλα τη χώρα. Αναφέρθηκε, μάλιστα στη στήριξη και τη δυναμική παρουσία της ομογένειας στις ΗΠΑ. Ο κ. Τραμπ δήλωσε  εντυπωσιασμένος από τα στοιχεία που ήρθαν στα χέρια του σχετικά με τον τουρισμό. Υπογράμμισε πως και εκεί είναι ένα κομμάτι που θα έπρεπε  η Ελλαδα να αναζητήσει επενδυσεις με τον  πρωθυπουργό να τον ενημερώνει  πως υπαρχουν project ανοιχτά.
Αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι η αναφορά του προέδρου Τραμπ στο Ελληνικό και στο γεγονός πως είχε προσπαθήσει να κάνει επενδύσεις  ο ίδιος με μεγαλη προσφορά που, ωστόσο δεν καρποφόρησε. Φέρεται να τόνισε πως όταν έκανε αυτή την πρόταση δεν κατάφερε να συνεννοηθεί με την ελληνική δημόσια μηχανή και ζήτησε να μάθει ποια είναι τα κομμάτια που έχουν αλλάξει.
Ο πρωθυπουργός του απάντησε πως η επένδυση του Ελληνικού προχωράει και αναφέρθηκε σττις αναγκαίες αλλαγές  που έχουν γίνει στο πλαίσιο ίδρυσης των νέων  επιχειρήσεων, στα κίνητρα που υπάρχουν πια με τον αναπτυξιακό νόμο για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και το σταθερό φορολογικο πλαίσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου