Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Το «αμαρτωλό» παρελθόν πίσω από τα αναδρομικά των βουλευτών...!!!

Ένα ψήφισμα του συντάγματος του 1975 που δεν αναθεωρήθηκε ποτέ κι ένας νόμος του 2008, επί διακυβέρνησης ΝΔ, βρίσκονται πίσω από τις διεκδικήσεις αναδρομικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από 160 πρώην βουλευτές.

Η θεσμική βάση στην οποία «πάτησαν» οι πρώην βουλευτές για να υποβάλουν τις αγωγές διεκδίκησης των αναδρομικών είναι το Ζ’ Ψήφισμα, το οποίο το 1975 ενσωματώθηκε στο προοίμιο του συντάγματος και εξομοίωσε τις αποδοχές βουλευτών με εκείνες του Προέδρου του Αρείου Πάγου.
Στη συνέχεια, με νόμο που ψηφίστηκε το 2008, οι βουλευτές απέκτησαν το δικαίωμα  να προσφύγουν στα δικαστήρια ζητώντας ακριβώς την εφαρμογή όσων προβλέπει το Ζ’ Ψήφισμα, δηλαδή την εξομοίωση των αποδοχών τους με εκείνες του προέδρου του Αρείου Πάγου, και δη με αναδρομική ισχύ.

Το «παράθυρο» που άνοιξε ο εν λόγω νόμος, καθώς και το γεγονός ότι οι αγωγές έχουν κατατεθεί κυρίως από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, επεσήμανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτηρίζοντας «ψευδείς» τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευση ότι ο δρόμος για την καταβολή των αναδρομικών άνοιξε με τον νόμο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό.
Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε επίσης για «αισχρό ψέμα» τονίζοντας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ: «Είναι αισχρό ψέμα. Πιο ψέμα πεθαίνεις… Η ανηθικότητα έχει να κάνει με το νόμο του 2008 και βεβαίως με αυτούς που τα διεκδικούν».
Ο ίδιος είπε ότι το ποσό που μπορεί να πάρει κάθε πρώην βουλευτής είναι κατ’ ελάχιστον 15 εκατ. ευρώ, εφόσον εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές  που έχουν ασκηθεί από συνταξιοδοτηθέντες βουλευτές ή και μέλη των οικογενειών τους αν οι ίδιοι έχουν αποβιώσει.
Κυβερνητικές πηγές επίσης αναφέρουν ότι ειδικά στον νόμο Κατρούγκαλου υπάρχει διάταξη που καθυστερεί την εκτέλεση τέτοιου τύπου αποφάσεων, ακόμη κι εάν έχουν τελεσιδικήσει, προκειμένου να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον.
Εξ ου και η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που αναφέρει ότι «δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η ικανοποίηση του αιτήματος βουλευτών για λήψη αναδρομικών».
Το υπουργείο Οικονομικών επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να εκδοθεί στο προσεχές μέλλον σχετική υπουργική απόφαση, προσθέτοντας ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως πρώην βουλευτές, ταγμένοι να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, εξακολουθούν να ζητούν αναδρομικά αγνοώντας τις μεγάλες και σημαντικές κοινωνικές ανάγκες.
Την ηθική διάσταση του θέματος τόνισε και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης λέγοντας ότι «η αξίωση αναδρομικών από πρώην βουλευτές δίνει πολύ κακό σήμα στην κοινωνία».
«Υπάρχει, πρόσθεσε, «ένα όριο προσωπικής ευθύνης. Το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να κάνει χρήση μιας δυνατότητας που έχει δεν σημαίνει ότι πρέπει και να την κάνε ανεξαρτήτως συγκυρίας και συνθηκών».
Αγωγές για διεκδίκηση αναδρομικών από το 2009 και μετά έχουν καταθέσει - όπως έγραψε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής - περισσότεροι από 160 πρώην βουλευτές διεκδικώντας από 15 έως 50 εκατομμύρια ευρώ ο καθένας, αναλόγως της κοινοβουλευτικής θητείας που υπηρέτησε. 
Αρκετοί, πάντως, πρώην βουλευτές σπεύδουν ήδη να διευκρινίσουν πως έχουν παραιτηθεί πλέον από την διεκδίκηση των αναδρομικών - μεταξύ αυτών, οι Σάββας Τσιτουρίδης και Γιάννης Πλακιωτάκης της ΝΔ, που εξέδωσαν σήμερα σχετικές ανακοινώσεις.
Οι αγωγές προέρχονται από στελέχη, πρώην και νυν, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Το ΚΚΕ, με σημερινή του ανακοίνωση αναφέρει ότι «κανένας συνταξιούχος βουλευτής του κόμματος δεν αναζητά αναδρομικά».
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως όποιο στέλεχος της ΝΔ διεκδικήσει τα αναδρομικά θα διαγραφεί από μέλος του κόμματος, ενώ και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι κάλεσαν του πρώην βουλευτές που έχουν προσφύγει να παραιτηθούν από τις διεκδικήσεις τους.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου