Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Αλέξης…, «παίζει τα ρέστα του»...μέχρι και τον Μάρτιο...!!!



Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
      
Από μεθαύριο Δευτέρα, πρωθυπουργός και κυβέρνηση εισέρχονται στην κρισιμότερη και καθοριστικότερη φάση της θητείας τους. 

Οι ομοσπονδιακές κάλπες θα έχουν αναδείξει την επόμενη σύνθεση της γερμανικής καγκελαρίας κι όλοι οι εμπλεκόμενοι παίκτες στο ελληνικό πολιτικό – οικονομικό παίγνιο θα αποκαλύπτουν τις προθέσεις κι επιδιώξεις τους κι επιτέλους θ αρχίσει να ξεφλουδίζεται το αυγό της ελληνικής οικονομικής κρίσης…!!!

        Τουτέστιν.!
        α. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, - αυτή θα παραμείνει μαέστρος, πέραν από την όποια σύνθεση θέλει να έχει η βερολινέζικη κυβερνητική ορχήστρα -, θα δείξει τις προθέσεις της γύρω από το μέγα θέμα της διευθέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Έστω κι αν καθυστερήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης, οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές για την επιλογή κυβερνητικού εταίρου και υπουργού οικονομικών θα επιτρέψουν κάποια, έστω και λίαν αναιμική, ανίχνευση πολιτικών προθέσεων του Βερολίνου… !!!
        β. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με εκπεφρασμένες πλέον τις πολιτικές προθέσεις του Βερολίνου, απελευθερωμένες πλέον από τις όποιες εκλογικές σκοπιμότητες, θα αντιδράσει ανάλογα, κι ανάλογα θα μετρηθεί κατά πόσον πολιτικά «μπλοφάρει» ή ειλικρινώς φέρεται όταν μονίμως επιζητεί «ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους, αφού μονίμως κι ανελλιπώς το κρίνει ως «μη βιώσιμο»…!!!
       γ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την προεδρία του Ζαν Κλωντ Γιουγκέρ, θα δείξει κατά πόσον μπορεί να έχει και να παίξει ανεξάρτητο ρόλο πέραν από τον όποιο επηρεασμό του Βερολίνου ή της Ουάσιγκτον…!!!     
       δ. Ομοίως κι αναλόγως η ΕΚΤ, θα κληθεί να αποδείξει εν τοις πράγμασι πλέον πώς, πέραν τον όποιων φιλογερμανικών προσεγγίσεων μπορεί να παίξει τον ρόλο του κεντρικού τραπεζίτης της Ευρωζώνης…!!!
       ε. Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που εκτός από τις νέες πολιτικές ισορροπίες στο Βερολίνο έχουν και τις νέες αρρυθμίες στην Ισπανία με τις  αποσχιστικές τάσεις της Καταλονίας, θα δείξουν κατά πόσον μπορούν να αντισταθούν και κυρίως να δράσουν από κοινού στις πολιτικές λιτότητας που το Βερολίνο επιβάλλει…!!! 
      στ. Η ελληνική κυβέρνηση, τέλος, θα δείξει κατά πόσον μπορεί να πολιτευτεί στο νέο π0ολιτικό περιβάλλον που οι αυριανές κάλπες θα διαμορφώσουν στην Ευρώπη…, κι εν τέλει κατά πόσον το αφήγημα της μπορεί να βρει ουσιαστικό πολιτικό αντίκρισμα…!!!
       
Γενικά, η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, η μεταναστευτική, προσφυγική πολιτική και η πολιτική ασύλου, καθώς και τα ζητήματα της ασφάλειας και της άμυνας, πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Οι συζητήσεις επ αυτών όλων που ανεστάλησαν, -  κι αφορούν άμεσα την Ελλάδα - , μέχρι μετά τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία τον περασμένο Μάιο, και τέθηκαν ξανά σε αναμονή μέχρι τις γερμανικές εκλογές θα ανοίξουν πάλι. Η αναμονή τώρα τελειώνει. Αυτό θα επιτρέψει στο Παρίσι και στο Βερολίνο να επεξεργαστούν από κοινού σε ποιες πτυχές της ενοποίησης της ΕΕ στο σύνολό της, και της ευρωζώνης συγκεκριμένα, συμφωνούν ή διαφωνούν…, και κατ επέκταση κι αναλογία, η Ελλάδα θα επηρεαστεί άμεσα και λίαν καθοριστικά…!!! 

                        Αξιολόγηση εντός των προθεσμιών
      
Το Μέγαρο Μαξίμου κι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιμένουν στο βασικό αφήγημά της γρήγορης ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης και της επιτυχούς εξόδου από το μνημόνιο με την ολοκλήρωση του τον Αύγουστο του 2018. Ωστόσο, ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ χαμήλωσε τις προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα το 2019 και το 2020, μιλώντας για εποπτεία μετά τη λήξη του προγράμματος….
     
Την σκληρότητα της τρίτης αξιολόγησης ξεδίπλωσε ο Τόμας Βίζερ, δίνοντας έμφαση ιδιαίτερη στα εξής κεφάλαια :
·        Οι ιδιωτικοποιήσεις που συνδέονται με το επενδυτικό κλίμα αλλά οι δανειστές διαπιστώνουν «σημαντικές καθυστερήσεις» καθώς εκκρεμούν υποθέσεις από το 2016…
·       Ο προϋπολογισμός του 2018 καθώς πρέπει να πιαστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%...
·       Το ζήτημα των κόκκινων δανείων (εξωδικαστικοί διακανονισμοί, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών όσον αφορά στο χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων)…
·       Ανοιχτά θέματα στον τομέα της ενέργειας, «τα οποία έχουν συμφωνηθεί και θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα».

      
Παρά τις σκληρές επισημάνσεις του ευρωπαίου αξιωματούχου, το Μέγαρο Μαξίμου και οι ανώτατοι επιτελείς του επιμένουν ότι δεν υπάρχουν μεγάλες πολιτικές δυσκολίες και ότι τα επίδικα της τρίτης αξιολόγησης είναι κυρίως τεχνικής φύσης καθώς σε ένα μεγάλο βαθμό πρέπει να προχωρήσουν ζητήματα που ήδη έχουν αποφασιστεί (και ψηφιστεί)….!!!
      
Σ αυτό το πνεύμα και κλίμα, ο Αλέξης Τσίπρας έριξε το «γάντι» στους υπουργούς : «Όποιος έχει αντίρρηση να το πει εδώ». «Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γρήγορα. Να κάνουμε τα πάντα να πετύχει. Να πετύχουμε μια δυναμική έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018» είπε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο όταν έφυγαν οι κάμερες και έκλεισαν πίσω τους οι πόρτες της δημοσιότητας. «Να διευκολύνουμε όλοι να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση. Δεν υπάρχει περίπτωση να λάβουμε νέα μέτρα. Θέλω αυτήν την πορεία να τη στηρίξουμε όλοι» συνέχισε και έριξε το «γάντι» : «Όποιος έχει αντίρρηση να το πει εδώ».
      
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν διαφώνησε με την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα. Αντιθέτως, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο πως στο Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας δεν συζητήθηκαν περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα, αλλά και ο ίδιος στην τοποθέτησή του τάχθηκε υπέρ της ταχύτητας στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων ώστε να κλείσει έγκαιρα η διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση….

                     Ανασχηματισμός προ των πυλών…
      
Τούτων όλων των ανωτέρω δοθέντων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, γνώστης άριστος των κυβερνητικών αρρυθμιών, όπως αυτές ανεδείχθησαν από το λίαν πρόσφατο ναυάγιο στ ανοιχτά της Σαλαμίνας, των καθυστερήσεων στην επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικό και της Eldorado Gold, θα ήθελε, - όπως εκμυστηρεύονται στενοί επιτελείς του - ,  να «παλέψει» μέσα στο νέο πολιτικό ευρωπαϊκό περιβάλλον που θα αναδειχθεί από τις αυριανές κάλπες στην Γερμανία με μια νέα κυβέρνηση, πολλά υποσχόμενη εντός κι εκτός εθνικών συνόρων…!!! 
    
 Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π» τα ονόματα που έχουν μπει στην πρωθυπουργική απόχη για υπουργοποίηση και κατά τους σχεδιασμούς ή έστω κι απλές εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου, θα μπορούσαν να φέρουν τα «πάνω – κάτω», στην ελληνική πολιτική σκηνή,  είναι τα εξής : 

1.    Νίκος Χριστοδουλάκης, πρώην υπουργός στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, γνώστης των προβλημάτων και των παθογενειών της ελληνικής οικονομίας, με άριστες σχέσεις με το ευρωπαϊκό πολιτικό και οικονομικά κατεστημένο και απόμακρος από τις τελευταίες κινήσεις στην κεντροαριστερά…
Προαλείφεται για το υπουργείο οικ0ονομίας σε αντικατάσταση του Δημήτρη Παπαδημητρίου ο οποίος διέψευσε τις πολλές προσδοκίες του Μεγάρου Μαξίμου. Αν δεν αλλάξει υπουργείο επιστρέφει στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα στις ΗΠΑ από όπου μπορεί να προσφέρει άλλες υπηρεσίες στην χώρα μας… Επιπλέον ο Νίκο Χριστοδουλάκης θα μπορέσει να σηματοδοτήσει το άνοιγμα προς τις ευρύτερες μάζες της κεντροαριστεράς…!!!
2.    Γιάννης Πανούσης, πρώην υπουργός στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Διατηρεί το πολιτικό προφίλ του αριστερού, επιμένει στην άνετη και αντικειμενική κριτική στην κυβέρνηση, διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα μπορούσε να προσδώσει ιδιαίτερα αριστερά χαρακτηριστικά στην νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε μια περίοδο που κατηγορείται για υπέρ δεξιά απόκλιση…!!!
3.    Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη πρώην βουλευτής στην γαλάζια παράταξη…, θα μπορούσε να διεισδύσει σε κοινωνικά στρέμματα της προοδευτικής δεξιάς… Το όνομά της ακούγεται, είτε για την θέση της υπουργού πολιτισμού, είτε για τον θώκο της αναπληρώτριας υπουργού εξωτερικών…!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου