Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Η κοινωνική και αναπτυξιακή ατζέντα Τσίπρα για τη ΔΕΘ...!!!

Κοινωνική στροφή, αριστερή σφραγίδα στις εξωμνημονιακές πολιτικές, αλλά και παράλληλη προτεραιότητα στο αναπτυξιακό μέτωπο περιλαμβάνει η ατζέντα της κυβέρνησης από τον Σεπτέμβριο

 - μια ατζέντα, που δεν αποκλείεται να κυρωθεί και με στοχευμένο ανασχηματισμό πολύ πιο σύντομα απ' ό,τι αναμενόταν.
Η προτεραιότητα στις κοινωνικές πολιτικές και η αξιοποίηση ακόμη και του τελευταίου περιθωρίου που αφήνει η συμφωνία με τους δανειστές για να στηριχθούν οι ασθενέστερες τάξεις θα βρίσκεται στην κορυφή και της ατζέντας του πρωθυπουργού κατά την παρουσία του στην ΔΕΘ. 
Οι προτεραιότητες
Τα αρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται ήδη όλες τις δυνατές παρεμβάσεις και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρώτη
γραμμή θα βρεθούν η προστασία των εργαζομένων, η ενίσχυση των προγραμμάτων απασχόλησης για ανέργους, η στήριξη των συμβασιούχων αλλά και η Παιδεία και η Υγεία, όπως προκύπτει και από τα δύο νομοσχέδια που ψηφίστηκαν πρόσφατα.
Παράλληλα και ισοβαρώς, η κατεύθυνση που έχει δώσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι να κινητοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι και δυνατοί μοχλοί αναπτυξιακής ώθησης στην οικονομία, με την κυβερνητική στρατηγική να ορίζει την ανάπτυξη ως το «εργαλείο» που θα επιτρέψει την απόδοση του μέγιστου δυνατού κοινωνικού μερίσματος.
Ο ανασχηματισμός
Στο πλαίσιο αυτό, στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται ήδη εισηγήσεις για έναν άμεσο ανασχηματισμό που αφ’ ενός θα επισφραγίζει το «νέο κεφάλαιο» στο οποίο οδηγεί την χώρα το κλείσιμο της δύσκολης δεύτερης αξιολόγησης, και αφ’ ετέρου θα αποτυπώνει ακριβώς την προτεραιότητα στο αναπτυξιακό μέτωπο.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τίποτα μεν δεν έχει κλειδώσει αλλά κεντρικός στόχος των όποιων αλλαγών - εάν τελικώς γίνουν - θα είναι να ενισχυθεί ο συντονισμός του αναπτυξιακού σχεδιασμού και του αντίστοιχου κύκλου υπουργείων. Κατά τις ίδιες πηγές, ως προς τον πιθανό χρόνο των αλλαγών έχουν υπάρξει προτάσεις να γίνει ο ανασχηματισμός ακόμη και πριν από την ΔΕΘ, ήτοι στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά εδώ υπάρχουν προβλήματα που έχουν να κάνουν τόσο με την αναγκαία προετοιμασία όσο και με την διατήρηση ενδοκυβερνητικών ισορροπιών.
Πέραν του αναπτυξιακού πυρήνα, πιθανές είναι κάποιες στοχευμένες αλλαγές και σε, περιφερειακά κυρίως, υπουργεία τα οποία κρίνεται ότι πάσχουν είτε σε αποτελεσματικότητα, είτε σε επίπεδο συνεργασίας.
Η τρίτη αξιολόγηση
Ο χρόνος πάντως του ενδεχόμενου ανασχηματισμού θα καθοριστεί και από τον χρόνο έναρξης της τρίτης αξιολόγησης, η «λίστα» της οποίας δεν περιλαμβάνει μεν θερμά δημοσιονομικά ζητήματα αλλά τίποτα δεν αποκλείεται από κυβερνητικές πηγές «όσο υπάρχει και είναι παρών το ΔΝΤ».
Τόσο στην κυβέρνηση, πάντως, όσο και στις Βρυξέλλες θεωρείται δύσκολο να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση με τους δανειστές για την τρίτη αξιολόγηση πριν από τις γερμανικές εκλογές, δηλαδή πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου, γεγονός που μπορεί να συμπαρασύρει και τις πιθανές κυβερνητικές αλλαγές.
Σε επίπεδο κλίματος, το Μαξίμου ποντάρει και στην άφιξη στην Αθήνα, στις 7 Σεπτεμβρίου, του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, καθώς και στην παρουσία στην Κέρκυρα στις 14 του μήνα του Ιταλού πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι για το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας.
Και οι δύο επισκέψεις θεωρείται ότι αναβαθμίζουν την θέση της Ελλάδας και ενισχύουν εκ νέου το «μέτωπο του Νότου», η δε άφιξη του Εμμανουέλ Μακρόν αποτελεί κλειδί και για το πώς θα μπορούσε να ωφεληθεί η Ελλάδα από τη συνολική συζήτηση για τις αλλαγές στην ευρωζώνη που θα ανοίξει - όπως ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος έχει προαναγγείλει - αμέσως μετά τις εκλογές στην Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου