Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017

Οι συμβιβασμοί και τα συμπεράσματα που έχει βγάλει έως τώρα το Μαξίμου για το ζήτημα του χρέους...!!!


Στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο πρωθυπουργικό γραφείο, όπως το «μυστικό» Πολιτικό Συμβούλιο της Τετάρτης, 

 ο Αλέξης Τσίπρας με τους συνεργάτες του απλώνουν όλο το «κουβάρι» της διαπραγμάτευσης που αφορά το «καυτό» ζήτημα του χρέους.
Η στρατηγική διαμορφώνεται καθημερινά  τόσο από τις επαφές που πραγματοποιούνται όσο και από τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό. Οι παρεμβάσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αποτέλεσαν έκπληξη για την ελληνική πλευρά που βλέπει την πίεση να μεγαλώνει κάθε φορά που οι συζητήσεις φτάνουν σε ένα κομβικό σημείο. 

Η Γερμανία ρίχνει τον πήχη της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και του ΔΝΤ στο πεδίο των διαβουλεύσεων, προτάσσοντας την άποψη ότι το δημόσιο χρέος θα μειώνεται όσο θα αυξάνεται το ΑΕΠ.
Η ανησυχία κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην πιθανότητα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να βρεθεί μπροστά σε ένα ακόμα «take it or leave it» και το όλο σκηνικό να παραπέμψει στο καλοκαίρι του 2015. Ανακουφιστικό είναι το γεγονός ότι, πλέον δεν υπάρχει το άγχος της δόσης. Παρ’ όλα αυτά για να ξεπεραστεί αυτός ο κίνδυνος στο Μέγαρο Μαξίμου δουλεύουν όλες τις τελευταίες ώρες για να πετύχουν τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό.
 
Με βάση τις πληροφορίες του newpost.gr και από τις συζητήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα αποτυπώνεται πως:
  • Υπάρχει πραγματική ανησυχία στην Ηρώδου Αττικού για το QE (ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης).
  • Φαίνεται πως υπάρχει συμβιβασμός με την ιδέα, αν και δεν ομολογείται, πως με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν έως τώρα,  το θέμα του χρέους μετατίθεται για μετά τις Γερμανικές εκλογές.
  • Πρωταρχικός στόχος, όπως τον διατύπωσε και ο πρωθυπουργός στον ΣΕΒ, είναι η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.
  • Βάση αποτελεί η πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που παρουσιάστηκε στο προηγούμενο Eurogroup με την ελληνική πλευρά να επιχειρεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων του χρέους, αλλά και στις διατυπώσεις που θα οδηγήσουν τον Μάριο Ντράγκι να δώσει το  «πράσινο φως»  για το QE.
  • Κορυφαία στελέχη παραδέχονται πως αν και δεν είναι ανέφικτη, ωστόσο είναι δύσκολη η συμφωνία στις 15 Ιουνίου. Για αυτό το λόγο έχει ήδη αρχίσει η προετοιμασία για τη Σύνοδο Κορυφής στις 22-23 του μήνα.
  • Έχει γίνει ξεκάθαρο σε όλες τις συσκέψεις που πραγματοποιούνται πως δεν υπάρχει κανένα σενάριο ρήξης με τους εταίρους.
  • Παρά το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί για άλλη μια φορά υπάρχουν πολλά επιτελικά στελέχη που διατηρούν την αισιοδοξία τους για το τελικό αποτέλεσμα. 
Είναι χαρακτηριστικό πως σε ερώτηση του newpost.gr, σε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου που συνεδρίασε την Τετάρτη, αν μπορεί χωρίς έκθεση βιωσιμότητας  του χρέους να πει το «ναι» η ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η απάντηση ήταν πως «αν θέλει μπορεί».

Απάντηση στις διαρροές για το QE

Απάντηση σχετικά με τις διαρροές Ευρωπαίου αξιωματούχου που είδαν το φως της δημοσιότητας  και οι οποίες εμμένουν στην αρχική πρόταση των Ευρωπαίων, ότι το ΔΝΤ θα μείνει στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδοτική συμμετοχή, βάζοντας έτσι φρένο στις αισιόδοξες προβλέψεις για ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης, δίνουν κυβερνητικοί κύκλοι του Μαξίμου.
Σύμφωνα με το Μαξίμου: «Τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα. Διότι μας βγάζουν από το δίλημμα, αν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου