Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Στις διατυπώσεις της συμφωνίας για το χρέος που θα οδηγήσουν στην ποσοτική χαλάρωση επικεντρώνει το Μαξίμου ...!!!



Έντονες  είναι οι διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό με το Μαξίμου να ακροβατεί σε ένα «τεντωμένο σχοινί» σχετικά με το ζήτημα του χρέους.  

Τα πολλά και διαφορετικά μηνύματα που έρχονται προς το πρωθυπουργικό γραφείο θολώνουν ακόμα περισσότερο το τοπίο με τους επιτελείς να φοβούνται πως μπορεί να παγιωθεί μια στάσιμη κατάσταση που δεν θα βοηθήσει τις εξελίξεις να τρέξουν.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει στα χέρια του τα «ηνία» της διαπραγμάτευσης υπό τον φόβο να σχηματιστεί μια νέα πρόταση που θα αντικατοπτρίζει καθαρά τις ανάγκες Βερολίνου και ΔΝΤ χωρίς να λογαριάζει τα «θέλω» της Ελλάδας.
Για αυτό το λόγο, άλλωστε το «όπλο» της πολιτικής διαπραγμάτευσης έχει μπει από τώρα μπροστά.
Η κινητικότητα είναι μεγάλη με πολλές συναντήσεις που γίνονται μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων τόσο μυστικά όσο και στο προσκήνιο. Το μπαράζ των επαφών που πραγματοποιείται,  αποδίδεται από την ελληνική πλευρά στο ενδιαφέρον και τη βούληση που υπάρχει να δοθεί μια λύση στις 15 Ιουνίου. Παράλληλα, χωρίς να ανακοινώνονται από το κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζονται και τα τηλεφωνήματα σε ανώτατο επίπεδο.
Με τα μηνύματα που στέλνει το Μαξίμου στο εξωτερικό εξακολουθεί τόσο για διαπραγματευτικούς όσο και για λόγους ουσίας  να κρατά τον πήχη ψηλά. «Η Ελλάδα , έχω καταστήσει σαφές, θα κάνει αποδεκτή μονάχα λύση που θα εγγυάται την έξοδο της χώρας στις αγορές, άμεσα και με βιώσιμους όρους», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ.
Εκεί που θα στοχεύσουν από την Ηρώδου Αττικού όλο το επόμενο διάστημα είναι ο Μάριο Ντράγκι και ο ρόλος που θα παίξει σε σχέση με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Στελέχη που έχουν γνώση των συζητήσεων που γίνονται, γνωρίζουν καλά πως ακόμα και οι διατυπώσεις ή οι λέξεις που θα χρησιμοποιηθούν στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, είναι πολύ σημαντικές, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για το QE o Κεντρικός  Τραπεζίτης.

Οι διαφωνίες σε τεχνικό επίπεδο

Σύμφωνα με τις συζητήσεις που έχουν γίνει έως τώρα και με βάση την οπτική του Μαξίμου, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μεσοσταθμικά θεωρούν ότι για τα επόμενα περίπου  40 χρόνια η ανάπτυξη στη χώρα μας θα είναι 1,3%, ενώ το ΔΝΤ  βάζει τον πήχη στο 1%. Η διαφορά που προκύπτει προκαλεί και τη  διαμάχη σχετικά με το μέγεθος των μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν για το ελληνικό χρέος.
Κινητικότητα σε Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ

Χθες το μεσημέρι, υπό άκρα μυστικότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μαξίμου. Όλα τα κορυφαία στελέχη που συμμετέχουν στο όργανο  (Δραγασάκης, Βούτσης, Τσακαλώτος,  Δούρου, Τζανακόπουλος, Παππάς, Μπαλάφας,  Σβίγκου, Φίλης, Χριστοδουλοπούλου, Βάκη) υπό τον Αλέξη Τσίπρα, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το χρέος και τις προοπτικές που υπάρχουν μέχρι τις 15 του μήνα για μια καλή λύση.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για κλίμα αμηχανίας που υπήρχε σε ορισμένες στιγμές και αναφέρουν πως η Τασία Χριστοδουλοπούλου εξέφρασε για άλλη μια φορά την αγωνία της για τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα για το χρέος στο πλαίσιο των προβληματισμών που έχει θέσει έως τώρα και στα συλλογικά όργανα του κόμματος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός ανέδειξε τόσο τη σημασία των συζητήσεων που είναι σε εξέλιξη όσο και της ποσοτικής χαλάρωσης στην οποία φαίνεται πως εστιάζει η διαπραγματευτική τακτική του Μαξίμου.
Στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, προκειμένου να υπάρξει μια συνολική ενημέρωση του κόμματος, ενώ σήμερα και αύριο και η εσωκομματική αντιπολίτευση των «53+» δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει  άτυπες συναντήσεις προκειμένου να καθορίσει τη στάση της. Σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν τη σύγκληση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ενημερωθούν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου