Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Handelsblatt: Αυτό είναι το σχέδιο για το χρέος που προωθούν οι δανειστές...!!!

H γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές που έχουν γνώση της συζήτησης για το ελληνικό χρέος, 

 αναφέρει πως οι δανειστές έχουν καταλήξει και προετοιμάζουν το πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται πως το Euro Working Group, μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, ενέκρινε τη συμφωνία Ελλάδας - δανειστών και έδωσε το σύνθημα για την ελάφρυνση του χρέους, καλώντας το Eurogroup, στο «άμεσο μέλλον να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου του 2016». 
Ο Ευρωπαϊκό Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), το ΔΝΤ και η ΕΚΤ φέρονται να έχουν συμφωνήσει στα μέτρα και το σχετικό σχέδιο αναμένεται να σταλεί στο Eurogroup για περαιτέρω συζήτηση και την τελική έγκριση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το βασικό στοιχείο της πρότασης είναι η αγορά από τον ESM 13 δισ. ευρώ δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, τα οποία λήγουν το 2019 και αργότερα. Οι πόροι που θα χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά προέρχονται από το τρέχον πρόγραμμα.
Με αυτό τον τρόπο το χρέος προς το ΔΝΤ θα περάσει στον ESM, ο οποίος στη συνέχεια θα προσφέρει χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες ωριμάνσεις (χρόνο αποπληρωμής) στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται το εν λόγω σχέδιο, για το οποίο έχει εκφραστεί θετικά και το Βερολίνο, αποτελεί μία από τις πολλές εναλλακτικές προτάσεις, και  σύμφωνα με τη Handelsblatt, όποια από όλες προκριθεί θα εφαρμοστεί στο τέλος του προγράμματος, στα μέσα του 2018.
Ένα από τα σενάρια που συζητούνται είναι η επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων κατά 10 με 15 χρόνια. Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, μέσω των κρατών μελών της ευρωζώνης, μπορούν επίσης να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη που έβγαλαν από τα ελληνικά ομόλογα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου